Skocz do zawartości

Browar Whittail


Rekomendowane odpowiedzi

@jake chciałbym skorzystać z twojego doświadczenia i spróbować wita z twojego przepisu, i mam pytanie czy dałoby się zastąpić pszenicę niesłodowaną podwójną porcją płatków pszenicznych? A na wypadek gdyby udało mi sie zdobyć ziarna pszenicy to mam inne pytanie - śrutujesz ją?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamiast pszenicy mogą być płatki, czemu nie. Pszenicy jeszcze trochę mam, dlatego jej używam, ale generalnie wolę płatki. Pszenicę śrutuję oczywiście.

Z mojego przepisu wyrzuć skórkę cytrynową, bo daje za mocny smak, który przykrywa inne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No.116 - Last Child (Witbier) (2014-06-21)

 

Zasyp:

- Słód pilzneński Strzegom - 2 kg

- Płatki pszenne - 1 kg

- Pszenica niesłodowana - 0,8 kg

- Płatki owsiane - 0,2 kg

- Słód bursztynowy Strzegom - 0,15 kg

- Słód melanoidynowy - 0,05 kg

- Słód zakwaszający - 0,05 kg

 

Zacieranie:

- Płatki, pszenica + 200 g słodu pszenicznego skleikowane w 62°C - 20 min, potem 100°C

- Słód + kleik - 51 °C - 15 min

- 66 °C - 60 min

- 72 °C - 15 min

- 78 °C

 

Gotowanie (70 minut):

10 litrów (I)

- 12,5 g Lubelski - 60 min

- 10 g kolendry - 10 min

- 10 g Curacao - 10 min

- 7,5 g skórki ze świeżej pomarańczy - 5 min

- 0,5 g rumianku - 5 min

- 5 g kolendry - 0 min

- 7,5 g Lubelski - 0 min

- 100 g cukru

 

10 litrów (II)

- 10 g Aurora - 60 min

- 10 g kolendry - 15 min

- 10 g skórki słodkiej pomarańczy - 15 min

- 0,5 g kminu rzymskiego - 5 min

- 1 g rumianku - 5 min

- 7,5 g skórki ze świeżej pomarańczy - 0 min

 

Wyszło 10 i 10 litrów 12 °Blg zadane gęstwą Wyeast 3463 Forbidden Fruit , temperatura fermentacji 16 °C (po dwóch dniach 21 °C) - I /21 °C - II.

 

Witbier1.pdf

Witbier2.pdf

 

Ocena: Zbyt słodowe. Niepotrzebny słód melanoidynowy.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No.117 - Rats In The Cellar (Saison) (2014-06-28)

Zasyp:
- Słód pilzneński Strzegom - 1,65 kg
- Słód pale ale Strzegom - 1 kg
- Słód pszeniczny Strzegom - 0,5 kg
- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg
- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg
- Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg
- Pszenica niesłodowana - 0,2 kg
- Słód melanoidynowy - 0,05 kg
- Słód zakwaszający - 0,05 kg

Zacieranie:
- 51 °C - 10 min
- 64 °C - 60 min
- 72 °C - 15 min
- 78 °C

Gotowanie (70 minut):
- 20 g Marynka - 60 min
- 5 g Aurora - 25 min
- 15 g Lubelski - 15 min
- 20 g Curacao - 15 min
- 200 g cukru - 5 min
- 10 g Lubelski - 0 min
- 10 g skórki cytrynowej - 0 min

Wyszło 21,5 litra 12,5 °Blg zadane starterem Wyeast 3724 Belgian Saison, temperatura fermentacji 22 °C.

Saison.pdf

 

Ocena: To nie jest mój ulubiony styl piwa.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No.118 - Combination (Flanders Red Ale) (2014-07-26)

Zasyp:
- Słód pilzneński Strzegom - 1,4 kg
- Słód wiedeński Strzegom - 1,4 kg
- Słód monachijski typ II Strzegom - 0,6 kg
- Pszenica niesłodowana - 0,3 kg
- Kaszka kukurydziana - 0,3 kg
- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg
- Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,2 kg

Zacieranie:
- Pszenica i kukurydza skleikowane 20 minut w temperaturze 75 °C i zagotowane
- 69-67 °C - 90 min
- 78 °C

Gotowanie (90 minut):
- 20 g Goldings - 60 min

Wyszło 21 litrów 12,5 °Blg zadane drożdżami BREWGO-02, temperatura fermentacji 18 °C.
Na cichą w szklanych balonach dodam mieszankę Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend i płatki dębowe Sherry 25 g

 

2015-04-11 - rozlew

Część rozlana z zagęszczonym sokiem z wiśni, tak aby wyszło 12 g cukru w soku na litr.

Druga część z glukozą - 12 g/l.

Dodatkowo to niektórych butelek dodałem ksylitolu w różnych proporcjach, np. oznaczenie na kapslu FK1 oznacza 1 g ksylitolu na 100 ml piwa.

Piwo w smaku jest już prawie normalne, nawet nie za kwaśne.

 

Flanders Red Ale.pdf

 

Ocena: Dodać więcej płatków dębowych.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

No.119 - Sick As A Dog (Lambic) (2014-09-27)

 

Zasyp:

- Słód pilzneński Strzegom - 2 kg

- Słód pale ale Strzegom - 1,7 kg

- Pszenica niesłodowana - 1 kg

- Płatki pszeniczne - 0,8 kg

 

Zacieranie:

- 50 °C - 10 min

- 68-66 °C - 90 min

- 72 °C - 20 min

- 76 °C

 

Gotowanie (90 minut):

- 110 g mieszanki starych chmieli Hallertauer postarzanych dodatkowo w piekarniku - 40 min

 

Wyszło 21 litrów 14 °Blg zadane drożdżami Gozdawa Pure Ale Yeast 7, temperatura fermentacji 18 °C.

Na cichą w szklanych balonach dodam mieszankę Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend i płatki dębowe Sherry 25 g

 

Lambic.pdf

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No.120 - Nobody's Fault (White IPA) (2014-10-09)

 

Zasyp:

- Słód pilzneński Strzegom - 1,6 kg

- Słód pale ale Strzegom - 2 kg

- Płatki pszeniczne - 2 kg

- Płatki owsiane - 0,4 kg

- Gips - 2,5 g

 

Zacieranie:

- 50 °C - 10 min

- 63 °C - 45 min

- 72 °C - 30 min

- 76 °C

 

Gotowanie (60 minut):

- 15 g Taurus - 60 min

- 10 g Goldings - 20 min

- 15 g Citra - 10 min

- 20 g Curacao - 10 min

- 20 g kolendra - 10 min

- 5 g mech irlandzki - 10 min

- 2 g pożywka dla drożdży - 10 min

- 15 g Citra - 5 min

- 15 g Cascade - 5 min

- 1 g kmin rzymski - 5 min

- 1,5 g rumianek - 5 min

- 20 g Citra - 0 min

 

Wyszło 21 litrów 15 °Blg zadane drożdżami Brewferm Blanche, temperatura fermentacji 18 °C.

 

White IPA.pdf

 

Ocena: Rewelacja.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No.121 - Get The Lead Out (Witbier) (2014-11-08)

 

Zasyp:

- Słód wiedeński Strzegom - 2 kg

- Płatki pszeniczne - 1,6 kg

- Płatki owsiane - 0,5 kg

- Słód pszeniczny Strzegom - 0,2 kg

- Słód zakwaszający - 0,05 kg

 

Zacieranie:

- 50 °C - 10 min

- 67 °C - 60 min

- 72 °C - 30 min

- 78 °C

 

Gotowanie (60 minut):

- 20 g Marynka - 60 min

- 20 g kolendra - 15 min

- 15 g Curacao - 10 min

- 30 g skórki świeżej pomarańczy (z dwóch pomarańczy) - 5 min

- 1,5 g rumianek - 5 min

 

Wyszło 21,5 litra 12,5 °Blg zadane gęstwą Brewferm Blanche, temperatura fermentacji 18 °C.

 

Witbier.pdf

 

Ocena: Najlepsze drożdże do Witbiera. Piwo wzorcowe, do powtórzenia.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też chętnie bym się z kolegą po sąsiedzku wymienił - niby mam tak blisko, a tak daleko :) Obecnie na stanie mam bardzo fajną, acz już starzejącą się pszeniczkę, American Wheat, a w drodze są Lager wiedeński i Polish IPA - fajnie by było, żeby ktoś jeszcze mógł te piwka ocenić i wskazać ewentualnie błędy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też chętnie bym się z kolegą po sąsiedzku wymienił - niby mam tak blisko, a tak daleko :) Obecnie na stanie mam bardzo fajną, acz już starzejącą się pszeniczkę, American Wheat, a w drodze są Lager wiedeński i Polish IPA - fajnie by było, żeby ktoś jeszcze mógł te piwka ocenić i wskazać ewentualnie błędy :)

Za 2-3 tygodnie będę miał coś do wymiany, więc bardzo chętnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No.122 - Lick And A Promise (Donkerbier) (2014-11-22)

 

Zasyp:

- Słód wiedeński Strzegom - 1,6 kg

- Płatki pszeniczne - 1,6 kg

- Słód pale ale Strzegom - 0,4 kg

- Płatki owsiane - 0,2 kg

- Słód pszeniczny Strzegom - 0,2 kg

- Słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,2 kg

- Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,2 kg

- Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,2 kg

- Słód zakwaszający - 0,05 kg

 

Zacieranie:

- 50 °C - 10 min

- 66 °C - 60 min

- 72 °C - 30 min

- 78 °C

 

Gotowanie (60 minut):

- 5 g Taurus - 60 min

- 15 g Brewers Gold - 60 min

- 10 g Perle - 15 min

- 15 g Curacao - 15 min

- 20 g kolendra - 10 min

- 30 g skórki świeżej pomarańczy i mandarynki (z jednej pomarańczy i dwóch mandarynek) - 5 min

 

Wyszło 20 litrów 12 °Blg zadane gęstwą Brewferm Blanche, temperatura fermentacji 18 °C.

 

Donkerbier.pdf

 

Ocena: Mniej kolendry i będzie bardzo podobne do Belfasta z Jabłonowa.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No.123 - Home Tonight (RIS) (2014-12-06)

Zasyp:
- Słód pale ale Strzegom - 4,5 kg
- Słód barwiący Strzegom - 0,7 kg (ekstrahowany zimną wodą)
- Słód monachijski I Strzegom - 0,4 kg
- Jęczmień palony Strzegom - 0,35 kg
- Pszenica palona Strzegom - 0,3 kg
- Słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,2 kg
- Słód karmelowy 600 Strzegom - 0,2 kg
- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg
- Płatki owsiane - 0,2 kg
- Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,1 kg
- Kreda - 5 g
- Gips piwowarski - 4 g

Zacieranie:
- 67 °C - 60 min
- 78 °C

Gotowanie (90 minut):
- 1,7 kg płynny super jasny ekstrakt słodowy Gozdawa - 90 min
- 25 g Taurus - 60 min
- 30 g Marynka - 60 min
- 15 g Marynka - 20 min
- 40 g Perle - 10 min
- 2 g pożywka dla drożdży - 10 min

Wyszło 21 litrów 22 °Blg zadane drożdżami Gozdawa Pure Ale Yeast (2 torebki), temperatura fermentacji 16 °C, po tygodniu przeniosę do 18 °C.

RIS.pdf

 

Ocena: Po miesiącu od zabutelkowania dobrze nagazowane. Smak jeszcze nie do końca ułożony.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No.124 - Draw The Line (Dortmunder) (2014-12-20)

Zasyp:
- Słód pilzneński Soufflet - 3 kg
- Słód wiedeński Strzegom - 0,5 kg
- Słód monachijski I Strzegom - 0,4 kg
- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg
- Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg
- Słód zakwaszający - 0,1 kg
- Gips piwowarski - 10g
- Kreda - 5 g
- Chlorek wapnia - 5 g

Zacieranie:
- 64 °C - 25 min
- 72 °C - 35 min
- 78 °C

Gotowanie (70 minut):
- 30 g Brewers Gold - 60 min
- 15 g Hallertauer Mittelfrüh - 15 min
- 15 g Hallertauer Spalter Select - 5 min

Wyszło 21 litrów 12,5 °Blg zadane gęstwą Wyeast Danish Lager, temperatura fermentacji 10 °C.

Dortmunder.pdf

 

Ocena: Estry, ale nie dominujące.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No.125 - I Wanna Know Why (Bohemian Pilsener) (2015-01-03)

Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 1:1

Zasyp:
- Słód pilzneński Soufflet - 3,7 kg
- Słód Weyermann Carapils - 0,3 kg
- Słód monachijski Strzegom - 0,2 kg
- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,1 kg
- Słód zakwaszający - 0,1 kg
- Chlorek wapnia - 1 g

Zacieranie:
- 63 °C - 20 min
- odebrane 1/3 dekoktu
- dekokt 72 °C - 20 min, gotowanie 10 min
- 72 °C - 20 min
- 78 °C

Gotowanie (90 minut):
- 30 g Premiant - 60 min
- 20 g Saaz - 20 min
- 2 g pożywka dla drożdży Wyeast - 15 min
- 15 g Saaz - 5 min
- 15 g Saaz - 0 min

Wyszło 21 litrów 13 °Blg, zadane starterem Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 8 °C.

Bohemian Pilsener.pdf

 

Ocena: Za mała goryczka. Estry i aldehyd - kolejny raz w piwie fermentowanym na świeżych drożdżach ze startera, a nie z gęstwy.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.