Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł czas na moje zapiski piwowarskie. Umownie zaczynam od warki 70, bo mniej więcej tyle ich dotąd było.

No.70 - Make It (Witbier) (2012-06-18, nietypowa pora warzenia - poniedziałek od 8 rano)

Zasyp:
- Słód pilzneński klepiskowy - 2 kg
- Słód pszeniczny - 0,5 kg
- Płatki pszeniczne - 1 kg
- Płatki owsiane - 0,4 kg

Zacieranie:
- Płatki + garść słodu skleikowane w 80°C - 20 min
- Słód - 52 °C - 30 min
- Dodany kleik - 67 °C do 61 °C - 60 min
- 72 °C - 15 min
- 78 °C

Gotowanie (70 minut):
- 25 g Marynka - 60 min
- 8 g kolendry i 10 g curacao - 15 min
- 7 g kolendry i 10 g słodkiej pomarańczy - 5 min

Wyszło 21 litrów 11 °Blg zadane drożdżami Fermentis Safbrew S-33, temperatura fermentacji 22 °C.

Ocena: Jak na pierwszy Witbier bardzo dobre. Trochę za mało kolendry.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. Przede wszystkim mnie się przyda, bo teraz nigdzie nie notowałem poprzednich warek i nawet jakbym chciał którąś powtórzyć, to nie pamiętam. :(

A tutaj, mam nadzieję, nie zginie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No.71 - Somebody (a'la Altbier) (2012-07-06, pierwsza moja warka opracowana w programie Brewtarget, na podstawie parametrów Altbier, tylko surowce trochę inne)

 

Zasyp:

- Słód pilzneński - 3,2 kg

- Słód pszeniczny - 0,7 kg

- Słód Caraaroma - 0,3 kg

- Słód Carahell - 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 52 °C - 15 min

- 62 °C - 40 min

- 72 °C - 20 min

- 76 °C

 

Gotowanie (60 minut):

- 25 g Marynka - 60 min

- 20 g Lubelski - 15 min

 

Wyszło 21 litrów brzeczki o 12,5 °Blg i bursztynowo-wiśniowej barwie, zadanej gęstwą Fermentis Safbrew S-33, temperatura fermentacji 22 °C.

 

Ocena: Infekcja. Poszło w kanał.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No.72 - Dream On (a'la Grodziskie) (2012-07-27)

 

Zasyp:

- Słód wędzony - 2 kg

- Słód pszeniczny - 1 kg

 

Zacieranie:

- 32 °C - 45 min

- 63 °C - 20 min

- 72 °C - 20 min

- 76 °C

 

Gotowanie (70 minut):

- 10 g Galena - 60 min

- 10 g Lubelski (szyszka) - 30 min

- 10 g Lubelski (szyszka) - 20 min

- 10 g Lubelski (szyszka) - 15 min

- 10 g Lubelski (szyszka) - 10 min

- 10 g Lubelski (szyszka) - 5 min

 

Wyszło 21 litrów brzeczki 8 °Blg zadanej gęstwą Fermentis Safbrew S-33, temperatura fermentacji 22 °C.

 

Ocena: Za mało wędzone w smaku,

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No.73 - One Way Street (pszeniczne) (2012-08-08)

 

Zasyp:

- Słód pszeniczny - 2,2 kg

- Słód pilzneński - 1,5 kg

- Słód wiedeński - 0,2 kg

- Słód Carahell - 0,2 kg

- Słód zakwaszający - 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 40 °C - 20 min

- 67 °C - 80 min

- 76 °C

 

Gotowanie (60 minut):

- 10 g Cascade - 60 min

- 5 g Cascade - 40 min

- 5 g Willamette - 20 min

- 5 g Willamette - 15 min

- 5 g Cascade - 10 min

- 5 g Willamette - 5 min

- 5 g Cascade - 0 min

 

Wyszło 20 litrów brzeczki 12 °Blg zadanej Wyeast 3056 Bavarian Wheat, temperatura fermentacji 22 °C.

 

Ocena: Bardzo nijakie w smaku i mało treściwe.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No.74 - Mama Kin (Saison) (2012-08-17)

 

Zasyp:

- Słód pilzneński - 2,7 kg

- Słód wiedeński - 0,8 kg

- Słód pszeniczny - 0,7 kg

- Słód Carahell - 0,2 kg

- Słód Caraaroma - 0,2 kg

- Słód zakwaszający - 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 64 °C - 60 min

- 72 °C - 20 min

- 76 °C

 

Gotowanie (60 minut):

- 30 g Marynka - 60 min

- 20 g Saaz - 20 min

- 10 g curacao i 10 g skórki słodkiej pomarańczy - 20 min

- 10 g Lubelski - 5 min

- 150 g cukru trzcinowego - 5 min

- 150 g glukozy - 5 min

 

Wyszło 21 litrów brzeczki 15 °Blg zadanej gęstwą Wyeast 3724 Belgian Saison, temperatura fermentacji 23 °C.

Zacieranie

Chłodzenie

 

Ocena: Na początku bardzo dobre, bo oryginalne w smaku. Po pół roku zrobiło się trochę kwaskowe. Jednak to nie jest prawdziwe piwo.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A co z temperaturą fermentacji? Lepsza większa czy zostawić taką? Na razie taką najwyższą znalazłem w domu, ale podobno idą upały.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No.75 - Write Me A Letter (Belgian Pale Ale) (2012-09-19)

 

Zasyp:

- Słód pale ale Strzegom - 2,3 kg

- Słód monachijski typ I Strzegom - 1 kg

- Słód wiedeński Strzegom - 0,3 kg

- Słód bursztynowy Strzegom - 0,3 kg

- Słód monachijski typ II Strzegom - 0,2 kg

- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg

- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,1 kg

- Słód zakwaszający - 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 52 °C - 30 min

- 64 °C - 20 min

- 72 °C - 45 min

- 76 °C

 

Gotowanie (60 minut):

- 20 g Marynka - 60 min

- 15 g Lubelski (szyszka) - 25 min

- 15 g East Kent Goldings -15 min

- 15 g Fuggles - 5 min

 

Wyszło 20 litrów brzeczki 13 °Blg zadanej starterem Wyeast 3942 Belgian Wheat , temperatura fermentacji 20 °C.

 

Ocena: Bardzo przyzwoite. Dobre na grzane piwo.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No.76 - Movin' Out (Witbier) (2012-09-27)

 

Zasyp:

- Słód pilzneński Strzegom - 1,3 kg

- Słód pszeniczny Strzegom - 0,5 kg

- Słód monachijski typ I Strzegom - 0,2 kg

- Słód wiedeński Strzegom - 0,2 kg

- Płatki pszeniczne - 1,5 kg

- Płatki owsiane - 0,4 kg

 

Zacieranie:

- 32 °C - 60 min

- Płatki + garść słodu skleikowane w 80° - 20 min

- Słód - 52 °C - 20 min

- Dodany kleik - 65 °C - 67 °C - 60 min

- 72 °C - 15 min

- 76 °C

 

Gotowanie (60 minut):

- 200 g cukru - 60 min

- 20 g Marynka - 60 min

- 20 g Lubelski (szyszka) - 15 min

- 10 g suszonej skórki pomarańczowej Kotanyi - 15 min

- 8 g suszonej skórki cytrynowej Kotanyi - 15 min

- 15 g kolendry 10 min

- 10 g Lubelski (szyszka) - 5 min

- 10 g suszonej skórki pomarańczowej Kotanyi - 5 min

- 8 g suszonej skórki cytrynowej Kotanyi - 5 min

 

Wyszło 20 litrów 12 °Blg zadane gęstwą Wyeast 3942 Belgian Wheat, temperatura fermentacji 21 °C.

W międzyczasie nastawiłem dwa balony z winem winogronowym.

 

Ocena: Na początku trochę nijakie. Z czasem nabrało głębi smaku.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No.77 - Walking The Dog (Belgian Tripel) (2012-10-11)

 

Zasyp:

- Słód pilzneński Strzegom - 5 kg

- Słód monachijski typ I Strzegom - 0,5 kg

- Słód bursztynowy Strzegom - 0,3 kg

- Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,1 kg

- Cukier - 1 kg

 

Zacieranie:

- 63 °C - 40 min

- 72 °C - 20 min

- 76 °C

 

Gotowanie (80 minut):

- 40 g Marynka - 60 min

- 20 g Lubelski (szyszka) - 20 min

- 20 g Lubelski (szyszka) - 10 min

- 10 g Lubelski (szyszka) - 5 min

 

Cukier dodam po kilku dniach fermentacji.

 

Wyszły 22 litry 20,5 °Blg (dokładnie tyle, ile według obliczeń) - połowa zadana gęstwą Wyeast 3942 Belgian Wheat, a druga gęstwą Wyeast 3787 Trappist High Gravity, temperatura fermentacji 18 °C.

 

Ocena: Na drożdżach THG nie ma się do czego przyczepić. Na Belgian Wheat trochę za bardzo czuć alkohol.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No.78 - Brother's Keeper (bezstylowiec, inspirowany recepturą Full Aroma Hops z Wiki) (2012-11-06)

 

Zasyp:

- Słód pilzneński Strzegom - 4 kg

 

Zacieranie:

- 62 °C - 10 min

- 72 °C - 45 min

- 76 °C

 

Gotowanie (70 minut):

- 20 g Galena - 60 min

- 40 g Lubelski (szyszka) - 15 min

- 15 g Lubelski (szyszka) - 10 min

- 15 g Lubelski (szyszka) - 5 min

 

- 20 g Lubelski (szyszka) - chmielenie na zimno podczas cichej fermentacji

 

Wyszło 21 litrów 12 °Blg zadane drożdżami Fermentis Safale US-05, temperatura fermentacji 21 °C.

 

Zauważyłem, że podczas warzenia ze słodów ze Strzegomia wychodzi mi większa wydajność niż przy innych.

Ocena: Za duży aromat chmielowy moim zdaniem.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Musisz uzbroić się w cierpliwość. W moim triplu i BDSA też alkohol wybijał się na początku. Z biegiem miesięcy smak układa się coraz lepiej

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No.79 - Heart of Darkness (American India Pale Ale) (2012-11-17)

 

Zasyp:

- Słód pale ale Strzegom - 5,2 kg

- Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg

- Słód monachijski typ I Strzegom - 0,2 kg

- Słód monachijski typ II Strzegom - 0,2 kg

- Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,1 kg

- Słód karmelowy 300 Stregom - 0,1 kg

- Gips piwowarski - 0,004 kg

 

Zacieranie:

- 65 °C - 80 min

- 76 °C

 

Gotowanie (70 minut):

- 30 g Tomahawk - 60 min

- 15 g Simcoe - 60 min

- 15 g Willamette - 20 min

- 15 g Palisade - 15 min

- 15 g Palisade - 0 min

- 15 g Cascade - 0 min

 

- 15 g Cascade - chmielenie na zimno podczas cichej fermentacji

- 15 g Simcoe - chmielenie na zimno podczas cichej fermentacji

 

Wyszło 20 litrów 17,5 °Blg zadane drożdżami Fermentis Safale US-05, temperatura fermentacji 20 °C.

 

Ocena: Za duża goryczka jak dla mnie oraz trawiasty posmak.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No.80 - Cool Runnin (American Barley Wine) (2012-11-30)

No.81 - Calderone's Return (Mild) (2012-11-30)

 

 

Zasyp:

- Słód pale ale Strzegom - 4,5 kg

- Słód monachijski typ I Strzegom - 0,7 kg

- Słód monachijski typ II Strzegom - 0,5 kg

- Słód wiedeński Strzegom - 0,5 kg

- Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg

- Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,2 kg

- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,15 kg

- Słód pszeniczny - 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 53 °C - 60 min

- 65 °C - 60 min

- 76 °C

 

Przed gotowaniem wyszło 15 litrów brzeczki o 19 °Blg i 15 litrów 7 °Blg.

 

Gotowanie - Barley Wine (60 minut):

- 30 g Phoenix - 60 min

- 30 g Marynka - 60 min

- 20 g Cascade - 20 min

- 15 g Cascade - 5 min

 

Gotowanie - Mild (60 minut):

- 5 g Marynka - 60 min

- 15 g Fuggles - 15 min

- 15 g East Kent Goldings - 5 min

 

Wyszło ostatecznie 12 litrów 24 °Blg (ABW) i 12 litrów 9 °Blg (Mild), zadane drożdżami Fermentis Safale US-05, temperatura fermentacji 20 °C.

 

Były to najbardziej pechowe warki w mojej karierze. Najpierw przy przerwie białkowej popsuł się silnik od mieszadła, z tego względu przerwa trwała 60 minut i nie jestem pewien w jakiej temperaturze. Przy filtracji okazało się, że nie przykręciłem filtratora z oplotu (leżał luźno) i musiałem wszystko przelewać do fermentora, przykręcić filtrator i potem przelać z powrotem. Na końcu okazało się, że nie mam już roztworu roboczego ClO2 - na szczęście mam sporo nadwęglanu sodu do dezynfekcji butelek.

 

Ocena:

Barley Wile: Bardzo czuć alkohol.

Mild: Trochę kwaskowe, ale to nie infekcja.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No.82 - One-Eyed Jack (Vienna Lager) (2012-12-15)

 

 

Zasyp:

- Słód wiedeński Strzegom - 2,8 kg

- Słód monachijski typ II Strzegom - 1,3 kg

- Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,2 kg

- Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,1 kg

- Słód zakwaszający - 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 52 °C - 10 min

- 63 °C - 40 min

- 72 °C - 20 min

- 76 °C

 

Gotowanie (70 minut):

- 20 g Hallertauer Tradition - 60 min

- 10 g Hallertauer Tradition - 20 min

- 15 g Saaz - 10 min

 

Wyszło 21 litrów 13 °Blg, zadane drożdżami Fermentis Saflager W34/70, temperatura zadania drożdży12 °C. Po nocy udało się zbić do 9-10 °C.

 

Ocena: Nie zauważyłem żadnych wad.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Musisz uzbroić się w cierpliwość. W moim triplu i BDSA też alkohol wybijał się na początku. Z biegiem miesięcy smak układa się coraz lepiej

Faktycznie, po miesiącu piwo jest wyśmienite. Ani śladu alkoholu w smaku. Ale tylko to na drożdżach THG. To drugie musi jeszcze poczekać.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No.83 - No Exit (Pils) (2012-12-29)

 

 

Zasyp:

- Słód pilzneński Soufflet - 3,9 kg

- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg

- Słód monachijski typ I Strzegom - 0,1 kg

- Słód zakwaszający - 0,05 kg

 

Zacieranie:

- 52 °C - 10 min

- 63 °C - 30 min

- 72 °C - 30 min

- 76 °C

 

Gotowanie (70 minut):

- 25 g Marynka - 60 min

- 15 g Lubelski (szyszka) - 15 min

- 15 g Saaz - 5 min

- 15 g Lubelski (szyszka) - 0 min

 

Wyszło 20 litrów 12,5 °Blg, zadane gęstą Fermentis Saflager W34/70, temperatura zadania drożdży i fermentacji 10 °C.

 

Ocena: Za dużo goryczki, która pozostaje w gardle po wypiciu łyka piwa.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No.84 - The Great McCarthy (Koźlak Majowy) (2013-01-19)

 

 

Zasyp:

- Słód pilzneński Soufflet - 4 kg

- Słód monachijski typ I Strzegom - 1 kg

- Słód wiedeński Strzegom - 1 kg

- Słód zakwaszający - 0,05 kg

 

Zacieranie:

- 52 °C - 15 min

- 62 °C - 30 min

- 72 °C - 30 min

- 76 °C

 

Gotowanie (70 minut):

- 25 g Marynka - 60 min

- 15 g Lubelski (szyszka) - 20 min

- 15 g Lubelski (szyszka) - 15 min

- 15 g Tettnanger - 5 min

 

Wyszło 20 litrów 17 °Blg, zadane gęstą Fermentis Saflager W34/70, temperatura zadania drożdży i fermentacji 10 °C.

 

Ocena: Nie ma się do czego przyczepić. Może czasem czuć troszeczkę alkoholu, ale smakosz Tyskiego tego nie wyczuje.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×