Jump to content
Sign in to follow this  
Gelhrid

Fermentacja burzliwa

Recommended Posts

To moja 2 dopiero warka i się denerwuję czy wszystko przebiega ok.

do fermentatora piwo trafiło w piątek a narazie wygląda tak jak na zdjeciach poniżęj.

Chyba już powinna być duża piana na piwie a tymczasem drożdze unoszą się na powierzchni

Czy wszytko ok?

post-1557-0-68082000-1339940736_thumb.jpg

post-1557-0-33173500-1339940747_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda jak już by było prawie po fermentacji. Napisz - jakie piwo, zacierane czy brewkit, jaka gęstość początkowa, w jakiej temperaturze fermentacja. No i czy mierzyłeś teraz gęstość?

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na moje wygląda ok. Tak jakby większa część fermentacji już się zakończyła. Na ściankach jest ślad po pianie. Widocznie drożdże były szybkie i nie formowały specjalnie wysokiej piany, ale mogę być w błędzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmierz Blg i porównaj z Blg początkowym. Nie wszystkie drożdże robią białą grubą pianę na powierzchni brzeczki. Piana jak i "bulkadełko: nie są wyznacznikiem przebiegu fermentacji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uspokoliście mnie troche;] Blg zmierzę ale dopiero jutro poniewż poza domem jestem aktualnie.

Piwo to był zestaw z zacieraniem Pale Ale z HB, a temperatura 18-19 stopni w piwnicy cały czas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...