Skocz do zawartości
Gelhrid

Fermentacja burzliwa

Rekomendowane odpowiedzi

To moja 2 dopiero warka i się denerwuję czy wszystko przebiega ok.

do fermentatora piwo trafiło w piątek a narazie wygląda tak jak na zdjeciach poniżęj.

Chyba już powinna być duża piana na piwie a tymczasem drożdze unoszą się na powierzchni

Czy wszytko ok?

post-1557-0-68082000-1339940736_thumb.jpg

post-1557-0-33173500-1339940747_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wygląda jak już by było prawie po fermentacji. Napisz - jakie piwo, zacierane czy brewkit, jaka gęstość początkowa, w jakiej temperaturze fermentacja. No i czy mierzyłeś teraz gęstość?

Edytowane przez Fidel

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak na moje wygląda ok. Tak jakby większa część fermentacji już się zakończyła. Na ściankach jest ślad po pianie. Widocznie drożdże były szybkie i nie formowały specjalnie wysokiej piany, ale mogę być w błędzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zmierz Blg i porównaj z Blg początkowym. Nie wszystkie drożdże robią białą grubą pianę na powierzchni brzeczki. Piana jak i "bulkadełko: nie są wyznacznikiem przebiegu fermentacji :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uspokoliście mnie troche;] Blg zmierzę ale dopiero jutro poniewż poza domem jestem aktualnie.

Piwo to był zestaw z zacieraniem Pale Ale z HB, a temperatura 18-19 stopni w piwnicy cały czas

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×