Jump to content
Sign in to follow this  
Lusterko87

Piwo z żurawiną w tle

Recommended Posts

Moja droga żonka zapragnęła abym uwarzył piwo z zawartością żurawiny.

Moje pytanie : w jakiej postaci dodać żurawinę ? susz,sok, świeże owoce ?

Jaki słód użyć jako podstawowy : Pale ale, monachijski, pilzneński ?

Chmiel pewnie tylko na aromat ? czy może jaki uniwersalny np Perle ?

Jedynie co wiem że żurawinę należy dodać na ostatnie 15 minut gotowania.

Dla ułatwienia dodam ze żonka lubi Magnus żurawinowy - i po części chcę zrobić klona, choć pewnie jest on robiony na dolniakach...a ja chce zrobić górniaka na jakiś uniwersalnych drożdżach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja droga żonka zapragnęła abym uwarzył piwo z zawartością żurawiny.

Moje pytanie : w jakiej postaci dodać żurawinę ? susz,sok, świeże owoce ?

Jaki słód użyć jako podstawowy : Pale ale, monachijski, pilzneński ?

Chmiel pewnie tylko na aromat ? czy może jaki uniwersalny np Perle ?

Jedynie co wiem że żurawinę należy dodać na ostatnie 15 minut gotowania.

Dla ułatwienia dodam ze żonka lubi Magnus żurawinowy - i po części chcę zrobić klona, choć pewnie jest on robiony na dolniakach...a ja chce zrobić górniaka na jakiś uniwersalnych drożdżach.

 

Ja bym warzył piwo podobne do Cream Ale, ale bez dodatków niesłodowych. Tak ok 12°Blg z 10% cukru do fermentacji. Najlepiej na gęstwie US05.

Dalej bym przygotował słodki syrop owocowy. I bym dodawał porcję syropu przed podaniem piwa.

Czemu tak? Wprowadzi to słodycz i smaki owocowe. A smak owoców zmienia się podczas fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj masz recepturę opracowaną przeze mnie, musisz tylko przeskalować, wystarczy jak podzielisz przez 4 :)

Piwa niestety się rozeszło wiec nie poczęstuję, dochodziły słuchy że co niektórym smakowało, raczej tego już nie powtórzę jak dla mnie to za kobiece aż nadto ;).

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie to ma być kobiece piwo "dla żonki" a możesz powiedzieć kiedy dodałeś żurawinę w którym etapie warzenia ?

Powiem Ci że trafiłem na tę recepturę lecz raczej będę chyba polegać na dwóch słodach i chyba będzie to monachijski jasny lub ciemny lub tylko pilzneński. Głownie chodzi mi o o sposób dodania żurawiny. OO a możesz powiedzieć w jakim stopniu ta żurawina była wyczuwalna ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No piwo było żurawinowe wyczuwalnie kwaśne przed dodaniem ksylitolu, dodawałem na ostatnie 20 minut gotowania /myślę że gdyby posiedziało 10 min dłużej puściło by jeszcze więcej soku/. Aha istotna sprawa to żurawina bagienna polska. Czyli że masz jeszcze około 3 - 4 miesięcy do zbiorów, żeby temat dopracować.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za info. W sumie w głównej mierze już wiem że chodzi o świeże i że z sokiem,oraz suszonymi owocami nie ma co kombinować. choć i próby można jakieś poczynić ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie jest duża różnica między żurawiną amerykańską /czy jak się tam nazywa/, a bagienną polską, na korzyść tej rodzimej.

Te dwie garście to może byś poczuł gdybyś do kufla wrzucił, a nie do gara. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...