Jump to content
Makaron

Parti gyle z lekką modyfikacją

Recommended Posts

Ze względu na brak czasu zacząłem warzyć parti gyle. Generalnie warzę dwa piwa przy jednym zacieraniu. Póki co zauważyłem dwie rzeczy, wydajność wzrosła no i brzeczka jest dużo bardziej klarowna. Trochę ciężko mi się zdecydować jak wykorzystać tą technikę następnym razem.

Do tego mam dwa startery jeden z drożdżami dedykowany do ciemnych ale a drugi ze szkockimi drożdżami. Jak dobrać zasyp główny i jak modyfikować brzeczkę po zacieraniu? Jakie piwa uwarzyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaprenumerowałem się do tematu. Niestety nie mogę niczym sensownym pomóc albo zasugerować, poza tym że wydaje mi się że browar który warzy piwo London Brown Ale (nie pamiętam nazwy browaru) robi parti gyle i wszystkie piwa pochodzą z tego samego piwa "podstawowego", zdaje mi się 90% pale malt 10% Crystal. Było na ten temat kilko artykułów, jeden z nich w BYO.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

90% pale malt 10% Crystal.

 

Taki zasyp planuje jako zasyp bazowy. Zamowilem 6kg pale malt i 0,5kg crystal. Do jednego planuje dodac 30g czekoladowego.

A do drugiego planuje dodac 250g melanoidowego i odrobine palonego jeczmienia tak z 20g.

Czy melanoidowy slod trzeba zacierac?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze względu na brak czasu zacząłem warzyć parti gyle. Generalnie warzę dwa piwa przy jednym zacieraniu. Póki co zauważyłem dwie rzeczy, wydajność wzrosła no i brzeczka jest dużo bardziej klarowna. Trochę ciężko mi się zdecydować jak wykorzystać tą technikę następnym razem.

Do tego mam dwa startery jeden z drożdżami dedykowany do ciemnych ale a drugi ze szkockimi drożdżami. Jak dobrać zasyp główny i jak modyfikować brzeczkę po zacieraniu? Jakie piwa uwarzyć?

wszystko ładnie tylko co to jest parti gyle ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

wszystko ładnie tylko co to jest parti gyle ?

 

Generalnie warzę dwa piwa przy jednym zacieraniu. ;)

 

Biore dwa razy tyle slodu. Zacieram, wysladzam. Zbieram brzeczke w dwoch pojemnikach i z tego robie dwa piwa (mieszam jesli potrzeba wyrownac gestosc brzeczki itd). Dalej na przyklad w jednym z nich mocze troche ciemnych slodow itd. Gotuje z innymi chmielami, i fermentuje dwoma roznymi szczepami drozdzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie warzę dwa piwa przy jednym zacieraniu. ;)

 

Biore dwa razy tyle slodu. Zacieram, wysladzam. Zbieram brzeczke w dwoch pojemnikach i z tego robie dwa piwa (mieszam jesli potrzeba wyrownac gestosc brzeczki itd). Dalej na przyklad w jednym z nich mocze troche ciemnych slodow itd. Gotuje z innymi chmielami, i fermentuje dwoma roznymi szczepami drozdzy.

 

Dzięki za objaśnienie , przy dużych warkach świetna sprawa , dwa różne piwa w tym samym czasie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Póki co zauważyłem dwie rzeczy, wydajność wzrosła no i brzeczka jest dużo bardziej klarowna.

Mógłbyś to rozwinąć? Skąd większa wydajność i klarowność?

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mógłbyś to rozwinąć? Skąd większa wydajność i klarowność?

 

To wynika z mojej kadzi zaciernej i filtracyjnej. Z jakiegoś powodu przy małych zasypach (ok3-3,5)kg miałem problemy z porządnym złożem filtracyjnym. Złoże się zbijało i utrudniało filtrację, a ta źle przeprowadzona miała wpływ na wydajność. Zacząłem wymuszać wydajność, co odbyło się kosztej jakości. Zmieniłem sposób wysładzania na raty. To jakoś dało mi stabilność w procesie, więc to praktykowałem przez dłuższy czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieram 6kg pale malt i 0,5kg słodu crystal. Zaczalem w 69°C. Ale trzymać będę 2h. Do tego kupiłem chmiel Fuggles i Golding. Będą to piwa single hop na 2 szczepach drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zastanawiam się nad zrobieniem tak Hefe Weizena w niedzielę. Planuję uzyskać 20l brzeczki 11-12BLG i jakoś ponad 15l cienkusza. Cienkusz pójdzie do radlerowych eksperymentów letnich. Planuję podzielić cienkusza na różne wersje i fermentować w małych wiadrach z casto - lepsza połowa zakochała się w letnich wynalazkach owocowych - więc czemu nie :D

 

Cienkusze pochmielę Citrą i podzielę na 5cio litrowe partie, do różnych kombinacji radlerowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tą metodą robiłem dwa razy IPA - raz dwie różne AIPA z różnymi chmielami i te same drożdże a za drugim razem zrobiłem AIPA i English IPA i fermentowałem różnymi drożdżami. Teraz będę robił summer ale chmielone na zimno Citra i zastanawiam się czy części nie oddzielić po burzliwej i nie nachmielić czymś innym. EKG, Fuggles, Simcoe?

 

W ogóle to zasyp pale ale + 10% crystal przy tej metodzie daje nieskończone możliwości. Można też dry/coffee/milk stout zrobic z jednego zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planowałem zrobić coś takiego z Weizenem, nie widząc, że to się tak nazywa.

 

Oto moje: warzenie pod ZZ Top

 

Naprawdę polecam, ale trzeba planować dobrze czas. Ewentualnie drugą warkę zostawiać do chmielenia dnia następnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje boje z parti gyle po raz drugi. Cos wydaje mi sie, ze bedzie to moja standardowa technika w tym roku. Cos cierpie na brak czasu ostatnio i wiem, ze nie bedzie duzo lepiej przez kolejne 3 lata ;)

 

http://www.piwo.org/topic/1060-browar-boctok-czyli-jak-makaron-warzy-piwo/page__st__200?do=findComment&comment=153415

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...