Jump to content
Sign in to follow this  
Bahdan

Pierwsze eksperymenty.

Recommended Posts

Witam,

nie mam możliwości ( i jeszcze długo mieć nie będę ) zacierać ze słodów, więc... Zacząłem od brew-kitów i 7 wareczek za mną (burzliwa, butelkowanie, czekanie i... mniam) . Wymyśliłem teraz sam chmielić ekstrakty. Niestety w piwnicy jeszcze 6 puch nachmielonych, więc... Do Geordie --- Yorkshire Bitter --- 1,5 kg dodałem Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie CIEMNY - 1,7 kg - Bruntal i drożdże z puchy. Wymyśliłem, żeby po burzliwej postawić na cichą i dodać trochę syropu klonowego. Może da to trochę mocy i posmaczku. I teraz najważniejsze - pytania do szacownego grona:

1) czy warto stawiać to na cichą?

2) czy drożdże przefermentują syrop klonowy?

3) ile tego syropu można dodać do cichej?

4) czy może lepiej dodać syropu na refermentację?

5) ile syropu dodać na refermentację? Nie chodzi mi tu o przeliczniki, bo kalkulator posiadam. Szukam raczej doświadczeń kolegów i koleżanek w podobnych kwestiach.

6) czy eksperymentowanie z brew-kitami jest warte zachodu, czy raczej zawsze dostanie się podobny produkt?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 nie

2 tak dodasz tylko mocy a ze smaku nie zostanie nic-próbowałem na brewkitach

3 pomińmy

4 nie

5 a co chcesz zyskać?

6 zawsze!!! można dochmielić,dodać przyprawy,miodek laktozę do stouta i ...sam próbuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, wielkie dzięki.

Ad.2 i 5 - cały czas chodzi za mną posmak syropu i kombinuję, jak go wcyrklować w bittera. Taka kombinacja może być ciekawa;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten brewkit jest dosyć goryczkowy..wiec wiele nie uzyskasz z kombinacjami smakowymi z syropem czy miodem.Jak Crocco pisał syropem lub miodem dodasz tylko mocy a smaku zero. Spróbuj na cichą dodać np chmiel citra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc jednak można postawić na cichą?

A co myślicie o dodaniu wiórków dębowych?

Z czym i jak kombinować, żeby zbliżyć się do smaku ginesika z beczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 nie

 

A ja uważam, że warto - poza pierwszą, wszystkie swoje 7 puszek przelewałem na cichą i nie żałuję - piwo było bardziej klarowne, a smaki lepiej ułożone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiórki(płatki dębowe) w tym wypadku również nic nie pomogą..tylko możesz :

- Dodać płynne drożdże dedykowane do Ale-sów.

- chmielić dodatkowo na zimno.

- dodać ekstraktu barwiącego - zmieni kolor - ta puszka jest dosyć ciemna ( bursztynowa) wiec nic nie poprawisz.'

- możesz dosłodzić laktoza - cukier mleczny nie fermentowany.

To by było na tyle z kombinacjami z puszką.

Możesz spokojnie dać na cichą, piwo będzie bardziej klarowne a jak dodasz pigułę chmielowa na cichą uzyskasz dodatkowy aromat chmielu - choć jak pisałem ta pucha jest dosyć mocno chmielona.

 

Tej puchy nie przybliżysz do "ginesika" z jednej przyczyny - to odmienne style piwa Bitter to http://www.wiki.piwo...sh_Pale_Ale)��a "ginesik" to dry Stout : http://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout

:)

 

AAA poczytaj ten wątek http://www.piwo.org/topic/1503-upgrade-brewkita/

oraz ten artykuł http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...