Skocz do zawartości
Bahdan

Pierwsze eksperymenty.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nie mam możliwości ( i jeszcze długo mieć nie będę ) zacierać ze słodów, więc... Zacząłem od brew-kitów i 7 wareczek za mną (burzliwa, butelkowanie, czekanie i... mniam) . Wymyśliłem teraz sam chmielić ekstrakty. Niestety w piwnicy jeszcze 6 puch nachmielonych, więc... Do Geordie --- Yorkshire Bitter --- 1,5 kg dodałem Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie CIEMNY - 1,7 kg - Bruntal i drożdże z puchy. Wymyśliłem, żeby po burzliwej postawić na cichą i dodać trochę syropu klonowego. Może da to trochę mocy i posmaczku. I teraz najważniejsze - pytania do szacownego grona:

1) czy warto stawiać to na cichą?

2) czy drożdże przefermentują syrop klonowy?

3) ile tego syropu można dodać do cichej?

4) czy może lepiej dodać syropu na refermentację?

5) ile syropu dodać na refermentację? Nie chodzi mi tu o przeliczniki, bo kalkulator posiadam. Szukam raczej doświadczeń kolegów i koleżanek w podobnych kwestiach.

6) czy eksperymentowanie z brew-kitami jest warte zachodu, czy raczej zawsze dostanie się podobny produkt?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1 nie

2 tak dodasz tylko mocy a ze smaku nie zostanie nic-próbowałem na brewkitach

3 pomińmy

4 nie

5 a co chcesz zyskać?

6 zawsze!!! można dochmielić,dodać przyprawy,miodek laktozę do stouta i ...sam próbuj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, wielkie dzięki.

Ad.2 i 5 - cały czas chodzi za mną posmak syropu i kombinuję, jak go wcyrklować w bittera. Taka kombinacja może być ciekawa;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten brewkit jest dosyć goryczkowy..wiec wiele nie uzyskasz z kombinacjami smakowymi z syropem czy miodem.Jak Crocco pisał syropem lub miodem dodasz tylko mocy a smaku zero. Spróbuj na cichą dodać np chmiel citra.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Więc jednak można postawić na cichą?

A co myślicie o dodaniu wiórków dębowych?

Z czym i jak kombinować, żeby zbliżyć się do smaku ginesika z beczki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1 nie

 

A ja uważam, że warto - poza pierwszą, wszystkie swoje 7 puszek przelewałem na cichą i nie żałuję - piwo było bardziej klarowne, a smaki lepiej ułożone.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiórki(płatki dębowe) w tym wypadku również nic nie pomogą..tylko możesz :

- Dodać płynne drożdże dedykowane do Ale-sów.

- chmielić dodatkowo na zimno.

- dodać ekstraktu barwiącego - zmieni kolor - ta puszka jest dosyć ciemna ( bursztynowa) wiec nic nie poprawisz.'

- możesz dosłodzić laktoza - cukier mleczny nie fermentowany.

To by było na tyle z kombinacjami z puszką.

Możesz spokojnie dać na cichą, piwo będzie bardziej klarowne a jak dodasz pigułę chmielowa na cichą uzyskasz dodatkowy aromat chmielu - choć jak pisałem ta pucha jest dosyć mocno chmielona.

 

Tej puchy nie przybliżysz do "ginesika" z jednej przyczyny - to odmienne style piwa Bitter to http://www.wiki.piwo...sh_Pale_Ale)��a "ginesik" to dry Stout : http://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout

:)

 

AAA poczytaj ten wątek http://www.piwo.org/topic/1503-upgrade-brewkita/

oraz ten artykuł http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych

Edytowane przez Lusterko87

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi i linki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×