antonio 3 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 jak w temacie. jaki powinien być zapach w pomieszczeniu przy prawidlowej fermentacji z brewkita? co powinno niepokoic, jaki zapach? a co jest jak najbardziej w porzadku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
scooby_brew 450 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 Zapach zależy od drożdży i czasami od chmieli. Niektóre śmierdzą zgnilizną i siarą, np. niektóre lagerowe. Czasami nie mają wyraźnego zapachu, np. drożdże Chico, ale czuć jest np. sosną z amerykańskich chmieli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
antonio 3 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 a jakies niepokojace zapachy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacer 299 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 Najlepiej nie wąchać wtedy człowiek się nie stresuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yachopies 0 Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 Przy moim skromnym doświadczeniu mogę Ci powiedzieć, że zapachy jakie towarzyszyły fermentacji to: -lekko kwaskowy, bimberek - to przy Lagerze z cukrem -kwiatowy, słodki - przy Real Ale na słodowym Tylko nie był to zapach, który czuć było w całym pomieszczeniu, lecz jedynie u wylotu rurki fermentacyjnej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
antonio 3 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 u mnie czuc lekko jablka jakby cos takiego a z rurki czuc cos w stylu drozdzy. to dobrze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leech 99 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 Jabłka to może być aldehyd octowy, który drożdże powinny przerobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
antonio 3 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 czyli bedzie dobrze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bubuś 8 Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 Poczekaj spokojnie do końca fermentacji , butelkuj i ciesz się dobrym piwkiem Zapach podczas fermentacji może zniechęcić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
antonio 3 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 nie zagladam tam. Obiecalem sobie ze nie bede zagladal ani probowal dopoki nie przyjdzie czas. Musi byc spoko. Babelkuje az milo. Zrobic pomiar cukromierzem czy nie trzeba tego co dzien robic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bubuś 8 Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 Ja robię dopiero jak fermentacja ustaje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
antonio 3 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 ok dzieki za rady Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
antonio 3 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 a wystapienie aldehydu octowego czym jest spowodowane? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacenty 221 Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 a wystapienie aldehydu octowego czym jest spowodowane? Niedofermentowaniem. Za wysoką temperaturą fermentacji, zbyt intensywną fermentacją, infekcją, trudno jednoznacznie stwierdzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
antonio 3 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 teraz temperatura od samego rana jest w okolicach 18-19 stopni. Zmniejszyc jeszcze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
crocco 73 Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 Zostaw.Jest dobra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
antonio 3 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 a koledze czesto pojawia sie aldehyd w brzeczce? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajo33 6 1 Browary Zgłoś Napisano 17 Grudzień 2012 (edytowane) Po doświadczeniach z US-05 i S-04 - bardzo ładny zapaszek z rurki, niepokoi mnie zapach na S-33 podczas burzliwej. Czuć jakby zgniłymi jajami, chyba to zapach siarko-wodoru, w każdym razie nie ładny zapach. Fermentuję w temp 21-22C, czy to normalny zapach na tych drożdżach, może ze wysoka temperatura? Dodam, że przerabiają słód wędzony + pszeniczny. Edytowane 17 Grudzień 2012 przez bajo33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacenty 221 Zgłoś Napisano 17 Grudzień 2012 (edytowane) Źle to wróży. Wącham często rurkę, ale takich zapachów nigdy nie miałem. S-33 pachną u mnie normalnie. Edytowane 17 Grudzień 2012 przez Jacenty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajo33 6 1 Browary Zgłoś Napisano 17 Grudzień 2012 A jakie zapachy byś określił u siebie Jacenty na S-33? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korek 7 Zgłoś Napisano 17 Grudzień 2012 Po doświadczeniach z US-05 i S-04 - bardzo ładny zapaszek z rurki, niepokoi mnie zapach na S-33 podczas burzliwej. Czuć jakby zgniłymi jajami, chyba to zapach siarko-wodoru, w każdym razie nie ładny zapach. Fermentuję w temp 21-22C, czy to normalny zapach na tych drożdżach, może ze wysoka temperatura? Dodam, że przerabiają słód wędzony + pszeniczny. Mój grodzisz na tych drożdżach walił siarą niczym kaszubski diabeł Purtek, ale piwo wyszło pyszne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajo33 6 1 Browary Zgłoś Napisano 17 Grudzień 2012 Aha czyli wszytko jest jak trzeba, widocznie wędzonka ma tutaj dużo do gadania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacenty 221 Zgłoś Napisano 17 Grudzień 2012 W sumie ciężko określić jaki zapach S-33 wydzielają. Jedno wiem na pewno, nie czuć nic co mogłoby być nie miłe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzyko 3 Zgłoś Napisano 17 Grudzień 2012 Wiem, że to nie na temat, ale muszę spytać. Korek, skąd Ci się Purtek wziął? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roofman 4 Zgłoś Napisano 17 Grudzień 2012 Bajo, w temacie o tych drożdżach ktoś się z tym też spotkał i pytał czy to normalne. Występowały zatem już takie przypadki, jednak zapach ten nie przenosił się do gotowego piwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach