Skocz do zawartości
antonio

jaki zapach przy fermentacji?

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie. jaki powinien być zapach w pomieszczeniu przy prawidlowej fermentacji z brewkita? co powinno niepokoic, jaki zapach? a co jest jak najbardziej w porzadku?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapach zależy od drożdży i czasami od chmieli. Niektóre śmierdzą zgnilizną i siarą, np. niektóre lagerowe. Czasami nie mają wyraźnego zapachu, np. drożdże Chico, ale czuć jest np. sosną z amerykańskich chmieli.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy moim skromnym doświadczeniu mogę Ci powiedzieć, że zapachy jakie towarzyszyły fermentacji to:

 

-lekko kwaskowy, bimberek - to przy Lagerze z cukrem

 

-kwiatowy, słodki - przy Real Ale na słodowym

 

Tylko nie był to zapach, który czuć było w całym pomieszczeniu, lecz jedynie u wylotu rurki fermentacyjnej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poczekaj spokojnie do końca fermentacji , butelkuj i ciesz się dobrym piwkiem :okey:

Zapach podczas fermentacji może zniechęcić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie zagladam tam. Obiecalem sobie ze nie bede zagladal ani probowal dopoki nie przyjdzie czas. Musi byc spoko. Babelkuje az milo. Zrobic pomiar cukromierzem czy nie trzeba tego co dzien robic?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a wystapienie aldehydu octowego czym jest spowodowane?

Niedofermentowaniem. Za wysoką temperaturą fermentacji, zbyt intensywną fermentacją, infekcją, trudno jednoznacznie stwierdzić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po doświadczeniach z US-05 i S-04 - bardzo ładny zapaszek z rurki, niepokoi mnie zapach na S-33 podczas burzliwej. Czuć jakby zgniłymi jajami, chyba to zapach siarko-wodoru, w każdym razie nie ładny zapach. Fermentuję w temp 21-22C, czy to normalny zapach na tych drożdżach, może ze wysoka temperatura? Dodam, że przerabiają słód wędzony + pszeniczny.

Edytowane przez bajo33

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Źle to wróży. Wącham często rurkę, ale takich zapachów nigdy nie miałem. S-33 pachną u mnie normalnie.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po doświadczeniach z US-05 i S-04 - bardzo ładny zapaszek z rurki, niepokoi mnie zapach na S-33 podczas burzliwej. Czuć jakby zgniłymi jajami, chyba to zapach siarko-wodoru, w każdym razie nie ładny zapach. Fermentuję w temp 21-22C, czy to normalny zapach na tych drożdżach, może ze wysoka temperatura? Dodam, że przerabiają słód wędzony + pszeniczny.

 

Mój grodzisz na tych drożdżach walił siarą niczym kaszubski diabeł Purtek, ale piwo wyszło pyszne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sumie ciężko określić jaki zapach S-33 wydzielają. Jedno wiem na pewno, nie czuć nic co mogłoby być nie miłe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że to nie na temat, ale muszę spytać. Korek, skąd Ci się Purtek wziął?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bajo, w temacie o tych drożdżach ktoś się z tym też spotkał i pytał czy to normalne.

Występowały zatem już takie przypadki, jednak zapach ten nie przenosił się do gotowego piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×