Jump to content
antonio

jaki zapach przy fermentacji?

Recommended Posts

jak w temacie. jaki powinien być zapach w pomieszczeniu przy prawidlowej fermentacji z brewkita? co powinno niepokoic, jaki zapach? a co jest jak najbardziej w porzadku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapach zależy od drożdży i czasami od chmieli. Niektóre śmierdzą zgnilizną i siarą, np. niektóre lagerowe. Czasami nie mają wyraźnego zapachu, np. drożdże Chico, ale czuć jest np. sosną z amerykańskich chmieli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy moim skromnym doświadczeniu mogę Ci powiedzieć, że zapachy jakie towarzyszyły fermentacji to:

 

-lekko kwaskowy, bimberek - to przy Lagerze z cukrem

 

-kwiatowy, słodki - przy Real Ale na słodowym

 

Tylko nie był to zapach, który czuć było w całym pomieszczeniu, lecz jedynie u wylotu rurki fermentacyjnej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekaj spokojnie do końca fermentacji , butelkuj i ciesz się dobrym piwkiem :okey:

Zapach podczas fermentacji może zniechęcić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie zagladam tam. Obiecalem sobie ze nie bede zagladal ani probowal dopoki nie przyjdzie czas. Musi byc spoko. Babelkuje az milo. Zrobic pomiar cukromierzem czy nie trzeba tego co dzien robic?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a wystapienie aldehydu octowego czym jest spowodowane?

Niedofermentowaniem. Za wysoką temperaturą fermentacji, zbyt intensywną fermentacją, infekcją, trudno jednoznacznie stwierdzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po doświadczeniach z US-05 i S-04 - bardzo ładny zapaszek z rurki, niepokoi mnie zapach na S-33 podczas burzliwej. Czuć jakby zgniłymi jajami, chyba to zapach siarko-wodoru, w każdym razie nie ładny zapach. Fermentuję w temp 21-22C, czy to normalny zapach na tych drożdżach, może ze wysoka temperatura? Dodam, że przerabiają słód wędzony + pszeniczny.

Edited by bajo33

Share this post


Link to post
Share on other sites

Źle to wróży. Wącham często rurkę, ale takich zapachów nigdy nie miałem. S-33 pachną u mnie normalnie.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po doświadczeniach z US-05 i S-04 - bardzo ładny zapaszek z rurki, niepokoi mnie zapach na S-33 podczas burzliwej. Czuć jakby zgniłymi jajami, chyba to zapach siarko-wodoru, w każdym razie nie ładny zapach. Fermentuję w temp 21-22C, czy to normalny zapach na tych drożdżach, może ze wysoka temperatura? Dodam, że przerabiają słód wędzony + pszeniczny.

 

Mój grodzisz na tych drożdżach walił siarą niczym kaszubski diabeł Purtek, ale piwo wyszło pyszne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bajo, w temacie o tych drożdżach ktoś się z tym też spotkał i pytał czy to normalne.

Występowały zatem już takie przypadki, jednak zapach ten nie przenosił się do gotowego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...