e-prezes 82 Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 (edytowane) Oczekując wyników tegorocznego konkursu i przygotowując plan warzelniczy na przyszły rok zastanawiałem się co by mogli w Żywcu za rok zapodać. Porter bałtycki wyleciał już ze stałego "programu", grodziskie też już dawno nie gościło, więc pewnie nie wróci. Moje typy na przyszły rok: wędzone pszeniczne (tylko takie z pszenicznych zostało, a i jest też wędzone) monachiskie ciemne (z lagerów w Żywcu dunkla chyba nie było) stout owsiany (to chyba już ostatni przedstawiciel stouta, ew. amerykański stout? wtedy by i garść hameryki było) belgijskie blond ale (choć może któreś z belgijskich "dziwadeł") alt (tego nigdy nie było w Żywcu, dziwne, nie?) amerykańskie amber ale (a gdyby był amerykański stout to wtedy jakieś brytyjskie ale summer ale albo cream ale) A jak wy sądzicie? Edytowane 14 Czerwiec 2012 przez e-prezes Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WiHuRa 511 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 (edytowane) Jedną tzw. "wolną/freestajlową" kategorię bym widział, czy coś w stylu Other Somked Beer lub Specialty Beer. Edytowane 14 Czerwiec 2012 przez WiHuRa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kantor 327 Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 (edytowane) Też bym alta i stouta owsianego obstawiał, z mocniejszych to old ale bo chyba jeszcze nie był/dawno temu był, z najmocniejszych może eisbock albo jakaś imperialna pszenica/wheatwine, z belgów pewnie tripel albo dubbel. edit: chociaż eisbock pewnie nie, bo mogli by go w Cieszynie nie uwarzyć gdyby zwyciężył. Edytowane 14 Czerwiec 2012 przez kantor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anteks 535 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 Czy piwa do konkursu są dobierane pod kątem możliwości uwarzenia w Cieszynie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kantor 327 Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 (edytowane) Jak nie są, to ostawiam jakiegoś lambica bo jeszcze nigdy żaden nie był Edytowane 14 Czerwiec 2012 przez kantor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
e-prezes 82 Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 Czy piwa do konkursu są dobierane pod kątem możliwości uwarzenia w Cieszynie? Jeśli tak to chyba każde jest możliwe. Pszenica była, czyli każde można. Alt i Munich dunkel za to nie był, a możliwości w Cieszynie pod tym kątem mają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
e-prezes 82 Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 Też bym alta i stouta owsianego obstawiał, z mocniejszych to old ale bo chyba jeszcze nie był/dawno temu był, z najmocniejszych może eisbock albo jakaś imperialna pszenica/wheatwine, z belgów pewnie tripel albo dubbel. ... esibocka to chyba mało kto uwarzył a pszenica imperialna chyba jest poza kategorią BJCP. Te belgijskie już były, a zwykle nie powtarzają kategorii, z wyj. portera bałtyckiego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kantor 327 Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 esibocka to chyba mało kto uwarzył a pszenica imperialna chyba jest poza kategorią BJCP. Te belgijskie już były, a zwykle nie powtarzają kategorii, z wyj. portera bałtyckiego. Raczej nie musi być w BJCP vide rauchbock, pewnie też jakieś kategorie będą bardzo mało popularne, jak California Common, ciekawe kto go warzył przed ogłoszeniem kategorii do X konkursu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anteks 535 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 Raczej nie musi być w BJCP vide rauchbock, pewnie też jakieś kategorie będą bardzo mało popularne, jak California Common, ciekawe kto go warzył przed ogłoszeniem kategorii do X konkursu Coder, On wszystkie uwarzył Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pieron 148 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2012 Coder, On wszystkie uwarzył Ja. Gdybać mi się nie chce, ale co by nie było to znów będziemy warzyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kopyr 118 Zgłoś Napisano 19 Czerwiec 2012 Członków PSPD zapraszam do tego wątku na forum PSPD, gdzie dyskutujemy o kategoriach przyszłorocznego konkursu. A nie członków zapraszam do wstąpienia w szeregi stowarzyszenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anteks 535 1 Browary Zgłoś Napisano 19 Czerwiec 2012 Członków PSPD zapraszam do tego wątku na forum PSPD, gdzie dyskutujemy o kategoriach przyszłorocznego konkursu. A nie członków zapraszam do wstąpienia w szeregi stowarzyszenia. Czyli nie członkowie i osoby które nie chcą wstąpić nie mają szans podyskutować Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zgoda 404 1 Browary Zgłoś Napisano 20 Czerwiec 2012 Czyli nie członkowie i osoby które nie chcą wstąpić nie mają szans podyskutować Konkurs organizuje PSPD, niechże więc prowadzą sobie te dyskusje we własnym gronie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hasintus 42 Zgłoś Napisano 20 Czerwiec 2012 Konkurs organizuje PSPD, niechże więc prowadzą sobie te dyskusje we własnym gronie. Nie no nie przesadzajmy, przecież każdy może wyrazić swoją opinię, przedstawić ciekawą propozycję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zgoda 404 1 Browary Zgłoś Napisano 21 Czerwiec 2012 Chodziło mi o dyskusję na forum PSPD. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kopyr 118 Zgłoś Napisano 21 Czerwiec 2012 Konkurs organizuje PSPD, niechże więc prowadzą sobie te dyskusje we własnym gronie. Dyskutować może każdy, ale tylko członkowie PSPD mają realny wpływ na ustalenia. Przecież o to chodzi, żeby członkostwo się czymś różniło od nieczłonkostwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiktor 254 1 Browary Zgłoś Napisano 21 Czerwiec 2012 Przecież o to chodzi, żeby członkostwo się czymś różniło od nieczłonkostwa. członkowie mają zniżkę, więc nie-członkowie skoro więcej płacą powinni więcej wymagać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
e-prezes 82 Zgłoś Napisano 21 Czerwiec 2012 OK, OK... jeśli jest to w gestii stowarzyszenia to niech deliberują we własnym gronie. Mnie bardziej zależało na wciągnięciu w wesołe gdybanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zgoda 404 1 Browary Zgłoś Napisano 21 Czerwiec 2012 OK, OK... jeśli jest to w gestii stowarzyszenia to niech deliberują we własnym gronie. Mnie bardziej zależało na wciągnięciu w wesołe gdybanie No to sobie wesoło gdybnę. 1. Coś ciemnego brytyjskiego, stawiam na milda albo lekkie brown ale. Jest trynd na piwa sesyjne. 2. Średnio mocny belg: blonde, ambree, brune (2 ostatnie spoza bjcp, ale "bjcp is a lie"). 3. Z amerykańskich wynalazków: jakiś lager? choć raczej stawiałbym na amber ale albo pale. Jeżeli belg będzie ciemny/bursztynowy, to apa, ale jeżeli blonde, to amber ale. Ale rozum dla równowagi stawia na lagera, no i jeszcze ich nie było. 4. Z lagerów europejskich to nie mam pojęcia co, ale coś mi mówi, że będzie niezły challenge. Export? Helles? Z tych dwóch raczej Export, bo trudniejszy. Ćwiczą nas w sztuce uzyskiwania balansu. 5. Co do hybryd, to serce podpowiada altbiera, a rozum cream ale. Choć wolałbym blond ale, przećwiczyłem te piwa w tym roku i to by mi pasowało do planów warzelniczych na przyszłą wiosnę. Sporo ciemnego piwa do tej pory, więc może jednak blond? 6. Pszenice. Musi być pszenica, więc może ciemna? Choć amerykańska mało popularna i pójdą w "nieść kaganek oświaty"? HGW co z tego wyjdzie. Ani jedna, ani druga nie mieści mi się w planach. 7. Stout/porter. Amerykański albo eksportowy, czyli FES, względnie robust porter. Choć naprawdę chciałbym angielski porter, można się w nim wyżyć, ale raczej będzie coś mocno palonego. 8. Naprawdę bardzo chciałbym coś spoza oficjalnej kategoryzacji, coś specjalnego, np. piwo z udziałem alternatywnych surowców (gryka?, proso?). Niekoniecznie od razu GF, ale piwo "z motywem przewodnim". Kategoria opisowa. Nie analizowałem co było w latach ubiegłych, ale nie zakładam, że kategorie sprzed 3-4 lat nie mogą się powtórzyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiktor 254 1 Browary Zgłoś Napisano 21 Czerwiec 2012 8. Naprawdę bardzo chciałbym coś spoza oficjalnej kategoryzacji, coś specjalnego, np. piwo z udziałem alternatywnych surowców (gryka?, proso?). Niekoniecznie od razu GF, ale piwo "z motywem przewodnim". Kategoria opisowa. hip hip hura - piwo bezglutenowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zgoda 404 1 Browary Zgłoś Napisano 21 Czerwiec 2012 hip hip hura - piwo bezglutenowe Nie "z alternatywnych surowców", tylko "z udziałem". I też napisałem, że niekoniecznie od razu GF. Bo może raczej "nealko"? Też "alternatywne", choć inaczej. O, jeszcze jedno, może i kontrowersyjne: shandy/radler. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiktor 254 1 Browary Zgłoś Napisano 21 Czerwiec 2012 Nie "z alternatywnych surowców", tylko "z udziałem". I też napisałem, że niekoniecznie od razu GF. wiem - to była moja radosna nadinterpretacja już widzę te zdziwienie w sklepach z karmą dla papug Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kantor 327 Zgłoś Napisano 21 Czerwiec 2012 Bo może raczej "nealko"? Szeroko rozumiane piwo bezalkoholowe, maksymalnie np. 2% alk. To byłoby niezłe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zgoda 404 1 Browary Zgłoś Napisano 21 Czerwiec 2012 To byłby czelendż jakiego do tej pory nie było. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Makaron 258 1 Browary Zgłoś Napisano 21 Czerwiec 2012 To byłby czelendż jakiego do tej pory nie było. Masz rache, bylby jeszcze wiekszy czelendz dla browaru, jesli by wygral GCh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach