Jump to content

XI KPD w Żywcu - kategorie piw


Recommended Posts

Oczekując wyników tegorocznego konkursu i przygotowując plan warzelniczy na przyszły rok zastanawiałem się co by mogli w Żywcu za rok zapodać. Porter bałtycki wyleciał już ze stałego "programu", grodziskie też już dawno nie gościło, więc pewnie nie wróci.

 

Moje typy na przyszły rok:

 

wędzone pszeniczne (tylko takie z pszenicznych zostało, a i jest też wędzone)

monachiskie ciemne (z lagerów w Żywcu dunkla chyba nie było)

stout owsiany (to chyba już ostatni przedstawiciel stouta, ew. amerykański stout? wtedy by i garść hameryki było)

belgijskie blond ale (choć może któreś z belgijskich "dziwadeł")

alt (tego nigdy nie było w Żywcu, dziwne, nie?)

amerykańskie amber ale (a gdyby był amerykański stout to wtedy jakieś brytyjskie ale summer ale albo cream ale)

 

A jak wy sądzicie?

Edited by e-prezes
Link to post
Share on other sites

Też bym alta i stouta owsianego obstawiał,

z mocniejszych to old ale bo chyba jeszcze nie był/dawno temu był,

z najmocniejszych może eisbock albo jakaś imperialna pszenica/wheatwine,

z belgów pewnie tripel albo dubbel.

 

edit:

chociaż eisbock pewnie nie, bo mogli by go w Cieszynie nie uwarzyć gdyby zwyciężył.

Edited by kantor
Link to post
Share on other sites

Czy piwa do konkursu są dobierane pod kątem możliwości uwarzenia w Cieszynie?

 

Jeśli tak to chyba każde jest możliwe. Pszenica była, czyli każde można. Alt i Munich dunkel za to nie był, a możliwości w Cieszynie pod tym kątem mają.

Link to post
Share on other sites

Też bym alta i stouta owsianego obstawiał,

z mocniejszych to old ale bo chyba jeszcze nie był/dawno temu był,

z najmocniejszych może eisbock albo jakaś imperialna pszenica/wheatwine,

z belgów pewnie tripel albo dubbel.

...

 

esibocka to chyba mało kto uwarzył a pszenica imperialna chyba jest poza kategorią BJCP. Te belgijskie już były, a zwykle nie powtarzają kategorii, z wyj. portera bałtyckiego.

Link to post
Share on other sites

esibocka to chyba mało kto uwarzył a pszenica imperialna chyba jest poza kategorią BJCP. Te belgijskie już były, a zwykle nie powtarzają kategorii, z wyj. portera bałtyckiego.

 

Raczej nie musi być w BJCP vide rauchbock, pewnie też jakieś kategorie będą bardzo mało popularne, jak California Common, ciekawe kto go warzył przed ogłoszeniem kategorii do X konkursu :)

Link to post
Share on other sites

Raczej nie musi być w BJCP vide rauchbock, pewnie też jakieś kategorie będą bardzo mało popularne, jak California Common, ciekawe kto go warzył przed ogłoszeniem kategorii do X konkursu :)

Coder, On wszystkie uwarzył :P

Link to post
Share on other sites

Konkurs organizuje PSPD, niechże więc prowadzą sobie te dyskusje we własnym gronie.

Nie no nie przesadzajmy, przecież każdy może wyrazić swoją opinię, przedstawić ciekawą propozycję.

Link to post
Share on other sites

Konkurs organizuje PSPD, niechże więc prowadzą sobie te dyskusje we własnym gronie.

 

Dyskutować może każdy, ale tylko członkowie PSPD mają realny wpływ na ustalenia. Przecież o to chodzi, żeby członkostwo się czymś różniło od nieczłonkostwa.

Link to post
Share on other sites

OK, OK... jeśli jest to w gestii stowarzyszenia to niech deliberują we własnym gronie. Mnie bardziej zależało na wciągnięciu w wesołe gdybanie ;)

 

No to sobie wesoło gdybnę.

 

1. Coś ciemnego brytyjskiego, stawiam na milda albo lekkie brown ale. Jest trynd na piwa sesyjne.

2. Średnio mocny belg: blonde, ambree, brune (2 ostatnie spoza bjcp, ale "bjcp is a lie").

3. Z amerykańskich wynalazków: jakiś lager? choć raczej stawiałbym na amber ale albo pale. Jeżeli belg będzie ciemny/bursztynowy, to apa, ale jeżeli blonde, to amber ale. Ale rozum dla równowagi stawia na lagera, no i jeszcze ich nie było.

4. Z lagerów europejskich to nie mam pojęcia co, ale coś mi mówi, że będzie niezły challenge. Export? Helles? Z tych dwóch raczej Export, bo trudniejszy. Ćwiczą nas w sztuce uzyskiwania balansu.

5. Co do hybryd, to serce podpowiada altbiera, a rozum cream ale. Choć wolałbym blond ale, przećwiczyłem te piwa w tym roku i to by mi pasowało do planów warzelniczych na przyszłą wiosnę. Sporo ciemnego piwa do tej pory, więc może jednak blond?

6. Pszenice. Musi być pszenica, więc może ciemna? Choć amerykańska mało popularna i pójdą w "nieść kaganek oświaty"? HGW co z tego wyjdzie. Ani jedna, ani druga nie mieści mi się w planach.

7. Stout/porter. Amerykański albo eksportowy, czyli FES, względnie robust porter. Choć naprawdę chciałbym angielski porter, można się w nim wyżyć, ale raczej będzie coś mocno palonego.

8. Naprawdę bardzo chciałbym coś spoza oficjalnej kategoryzacji, coś specjalnego, np. piwo z udziałem alternatywnych surowców (gryka?, proso?). Niekoniecznie od razu GF, ale piwo "z motywem przewodnim". Kategoria opisowa.

 

Nie analizowałem co było w latach ubiegłych, ale nie zakładam, że kategorie sprzed 3-4 lat nie mogą się powtórzyć.

Link to post
Share on other sites

8. Naprawdę bardzo chciałbym coś spoza oficjalnej kategoryzacji, coś specjalnego, np. piwo z udziałem alternatywnych surowców (gryka?, proso?). Niekoniecznie od razu GF, ale piwo "z motywem przewodnim". Kategoria opisowa.

 

hip hip hura - piwo bezglutenowe :D

Link to post
Share on other sites

hip hip hura - piwo bezglutenowe :D

 

Nie "z alternatywnych surowców", tylko "z udziałem". I też napisałem, że niekoniecznie od razu GF. Bo może raczej "nealko"? :D

 

Też "alternatywne", choć inaczej.

 

O, jeszcze jedno, może i kontrowersyjne: shandy/radler.

Link to post
Share on other sites

Nie "z alternatywnych surowców", tylko "z udziałem". I też napisałem, że niekoniecznie od razu GF.

 

wiem - to była moja radosna nadinterpretacja ;) już widzę te zdziwienie w sklepach z karmą dla papug :D

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.