Jump to content
Gawon

chłodzenie brzeczki inaczej

Recommended Posts

witam,tak myślałem nad inną metodą chłodzenia brzeczki i wpadło mi do głowy (może nie tylko mi jak się okaże) coś takiego

stawiam np.na stole gar z gorącą brzeczka na krześle jakieś naczynie z zimną wodą i lodem i fermentator na podłodze ,biorę dwa wężyki i w środek montuje chłodnice taką jak normalnie się używa tylko kilka razy mniejszą i ją wkładam do naczynia z wodą i lodem,myślę że każdy wie o co mi chodzi

czy akie coś ma rację bytu? wydaje mi się że chyba będzie wydajniejsze niż normalne chłodzenie ,a na pewno sama chłodnica tańsza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłodzenie to wymiana ciepła. Dlatego jeżeli masz w jednym garze 20l brzeczki o temp 100°C a w drugim wiadrze 20l wody o temp 10°C to w najlepszym wypadku mógłbyś tylko "wyrównać" obie temperatury do 55°C, a to trochę za wysoko aby dodać drożdże.

 

Na podobnej zasadzie działają chłodnice przeciwbieżne i płytkowe, ale one używają wodę która przepływa, więc temperaturę obniżaja niżej niż taka "nieprzepływowa" jak w twoim pomyśle.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio zlałem gorąca brzeczkę do fermentorów, wstawiłem je do brodzika z ok. 5 -10 cm wody i nałożyłem na nie t-shirty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sama chłodnica tańsza? Za chłodnicę zapłaciłem 76 PLN z przesyłką, chłodzi fantastycznie, mniej niż pół godziny i mam ponad 20l do 20°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

myślę że wodę można spokojnie po niżej zera zrobić ,a 20 l góra 10 min przepuścić ,no dobra z fachowcami nie będę się kłóci tak mi przyszło na myśl po prostu

crosis możesz napisać jaką i gdzie za tyle kupiłeś ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

 

na tym forum, w Kupię/Sprzedam/Zamienię. Nie mam fotki i temat chyba wyleciał, bo nie mogę go znaleźć..

 

Czasem pojawiają się tam chłodnice :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak zapakujesz odpowiednią ilość lodu to będzie miało to sens. Weź ciepło właściwe wody policz ile chcesz odebrać ciepła z brzeczki chłodząc 20 kg o te 80 stopni i podziel przez ciepło właściwe topnienia wody. Wyjdzie Ci ile potrzeba lodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli wypełnisz całe wiadro lodem i dodasz do tego wody to woda będzie miała równo 0°C i wtedy najwyżej uda ci się "zbalansować" obie temperatury na 50°C. Oczywiście możesz zawsze użyć kilka wiader z lodem i wodą, albo stale dosypywać lodu żeby utrzymać niską temperaturę wody (będziesz potrzebował kilka worków z lodem), albo np. wsypać dużą ilość soli do wody i zostawić to na noc w jakiejś dużej zamrażalce, to wtedy będziesz miał wodę poniżej 0°C która ci nie zamarznie. Oczywiście dużo łatwiej jest kupić chłodziarkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tanio na alledrogo rurka miedziana fi 6-10 mm ja taką zrobiłem/kupiłem https://picasaweb.go...anurzeniowaCuF8

Powiedz Kolego, jeżeli posiadasz takie dane, ile zajmuje Ci schłodzenie brzeczki i ile wody na to zużywasz?

Powiedzmy do temperatury 25 oC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na swojej zużywam około 35 litrów wody i zajmuje to około 25-35 minut. Co do poszukania polecam zajrzenie do działu co chwile ktoś wrzuca chłodnice w dobrej cenie http://www.piwo.org/topic/1069-ciekawe-aukcje-na-allegro/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli wypełnisz całe wiadro lodem i dodasz do tego wody to woda będzie miała równo 0°C i wtedy najwyżej uda ci się "zbalansować" obie temperatury na 50°C.

 

ktoś chyba spał na lekcjach fizyki.

 

jeśli będziemy chłodzić 23 kg brzeczki (o cieple właściwym wody) z 100 do 20 stopni Celsjusza to potrzebujemy odebrać 7 730 kJ ciepła. Gdyby chłodnica była w wiadrze z 23 kg lodu (zmieszanymi z wodą o temp 0 stopni) to po schłodzeniu brzeczki lód by się rozpuścił, a woda nadal by miała 0 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super tylko jak tą metodą oddzielisz osady gorące?

Część tych osadów wytrąci się w samej chłodnicy i będzie potem ciężko ją dobrze umyć i zdezynfekować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ktoś chyba spał na lekcjach fizyki.

 

jeśli będziemy chłodzić 23 kg brzeczki (o cieple właściwym wody) z 100 do 20 stopni Celsjusza to potrzebujemy odebrać 7 730 kJ ciepła. Gdyby chłodnica była w wiadrze z 23 kg lodu (zmieszanymi z wodą o temp 0 stopni) to po schłodzeniu brzeczki lód by się rozpuścił, a woda nadal by miała 0 stopni.

 

Lmfao, masz 23 l wody z lodem i 23l gotującej brzeczki i brzeczka zejdzie do 25°C, lód w wodzie stopnieje a woda zostanie w temperaturze 0°C? Dzięki ci za to Wiktor dobrze się uśmiałem.

 

:D

 

BTW, w południowych stanach, gdzie latem dochodzi do 45°C, używają podobnej metody do chłodzenia wody z rur, która może być nawet 30°C. Woda przepływa przez 2 chłodnice, jedna zanurzona w coolerze z wodą z lodem i potem druga zanurzona w brzeczce.

 

Tak czy siak Gawon, nie ma po co wymyślać koła od nowa, jakby była lepsza i tańsza metoda chłodzenia to by ją wszyscy od lat używali. Po prostu zbuduj/kup chłodnice albo używaj metody "bez chłodzenia".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak czy siak Gawon, nie ma po co wymyślać koła od nowa, jakby była lepsza i tańsza metoda chłodzenia to by ją wszyscy od lat używali. Po prostu zbuduj/kup chłodnice albo używaj metody "bez chłodzenia".

 

Dokładnie, ja w poniedziałek kupiłem 7m rurki miedzianej śr.8mm w otulinie(stosowane do LPG, 8,50pln/m) otulina zeszła w 5 sekund, formowanie ręczne i "włala" chłodnica gotowa za nie całe 60pln. przepływ wody był dość malutki tak żeby węże przyłączeniowe nie pospadały z miedzi, jak obserwowałem termometr to wychodził spadek temperatury brzeczki jakieś 1st/min. Następnym razem będę przelewał w duży gar żeby sprawdzić ile wody idzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuję zamiast prześmiewczego tonu jednak udać się do szkoły. Pewnie materiał nie przekraczał kursu fizyki z siódmej klasy szkoły podstawowej. Oprócz ciepła własciwego substancje posiadają też ciepło topnienia. Pewną energię zużywają więc na przejście ze stanu stałego w ciekły. Dla wody akurat odbywa się to bez zmiany temperatury. Aby stopić kilogram lodu należy dostarczyć więc (w naszym przypadku z gorącej brzeczki) 337kJ. Litr gorącej brzeczki o cieple właściwym 4,19kJ/(kg*K) ochłodzi się więc przy tym aż o 80K (czy też stopni Celsiusza).

Podstawowe wiadomości można też znaleźć w wikipedii:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Woda

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciep%C5%82o_w%C5%82a%C5%9Bciwe

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciep%C5%82o_topnienia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiedz Kolego, jeżeli posiadasz takie dane, ile zajmuje Ci schłodzenie brzeczki i ile wody na to zużywasz?

Powiedzmy do temperatury 25 oC.

 

Szczerze ? wody i czasu nie licze, na pewno w granicach 30 minut, ciepłą wodę wlewam do wiadra i póżniej używam jej do mycia gara i sprzętu. Generalnie na moje skromne potrzeby wystarcza.

Pokazałem ja na pokazach w Katowicach i co do samej konstrukcji nikt uwag nie miał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje za wypowiedź.

Mam chłodnicę z plastycznej rurki miedzianej średnica 8 mm długość 10 m.

35 minut schładzam do temp ok. 30 stopni, zużywając wodę w ilości ok 60 litrów (temp. wody ok 10 oC).

Czytałem że Koleżanki i Koledzy w 20 minut potrafią schłodzić brzeczkę do 20 stopni, zużywając 40 litrów wody.

Może za mało mieszam chłodnicą?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lmfao, masz 23 l wody z lodem i 23l gotującej brzeczki i brzeczka zejdzie do 25°C, lód w wodzie stopnieje a woda zostanie w temperaturze 0°C? Dzięki ci za to Wiktor dobrze się uśmiałem.

 

Nie wiem scooby jak to robią w stanach, ale u nas w podstawówce uczą czegoś takiego:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Topnienie

Cytuję:

Procesy topnienia prowadzone pod stałym ciśnieniem mają zawsze charakter endotermiczny, co oznacza, że do ich zajścia konieczne jest dostarczenie z zewnątrz określonej porcji energii termicznej. Ilość ciepła potrzebnego do stopienia danej substancji w temperaturze topnienia jest proporcjonalna do masy tej substancji. Współczynnik proporcjonalności, tzw. ciepło topnienia, jest stały dla danej substancji.

Koniec cytatu

 

Ponieważ zazwyczaj masz w stylu podpieranie się angielską wiki, pokażę, że nie gorzej znam język Jaggera:

Begin quote:

When a substance melts and the solid and liquid phases are in an equilibrium, it maintains a constant temperature, the melting point. The energy used for melting is a latent heat. This characterizes the process of melting as a first-order phase transition.

End quote.

Już raz Wogosz wytknął Ci nieznajomość podstaw chemii organicznej, teraz kompromitujesz się w kwestii podstaw fizyki.

 

Musisz się naprawdę zastanowić, co piszesz na forum, bo jakiś młody piwowar (jak ja kiedyś) zasugeruje się Twoim doświadczeniem i uzna bzdury jakie piszesz za prawdę.

 

I uwierz mi, nie ośmieszałbym Cię w tym poście, gdyby nie "Lmfao" w Twoim. Czasem warto spojrzeć poza czubek własnego nosa i przeczytać, co do Ciebie piszą. Mądry człowiek to ten, który chce się uczyć, a nie ten, który uznaje, że wie już wszystko.

Edited by crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słuchaj, zrób tak, jak woda po schłodzeniu brzeczki będzie 0°C to odrazu pisz do komisjii Nobla. Właściwie nie pisz, oni sami będą was błagać żebyście Nobla łaskawie przyjęli.

Ja tam wolę użyć zwykłej chłodziarki w zwykły sposób sprawdzony przez tysięce piwowarów domowych na całym świecie, a wy róbcie to sobie po polsku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My to robimy po polsku. Cały czas w ten sam sposób. To Ty zdawałeś się zapomnieć, czym jest przemiana ze stanu stałego w ciekły - i podałeś w tym temacie bzdurne informacje - co już wykazał Ci Wiktor. Ale raczyłeś go wyśmiać.

 

Aż chce mi się przypomnieć Wogosza z jego postem w tym temacie:

http://www.piwo.org/topic/6981-syrop-glukozowo-fruktozowy-jak-zrobic/page__st__20#entry149654

 

i wszystkich pozostałych, tłumaczących Ci, że NaCl to nie to samo co Na i Cl zmieszane razem, lub z kolei, że za pomocą CO2 ani nie rozpalisz ogniska ani nie pooddychasz.

 

Wybacz, ale pisząc to co piszesz po prostu masz szansę wprowadzać ludzi w błąd, co moim zdaniem jest równe byciu trollem. Nie sil się więc na ironię ani na dowcip, tylko zastanów się zanim coś napiszesz.

 

EOT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam,tak myślałem nad inną metodą chłodzenia brzeczki i wpadło mi do głowy (może nie tylko mi jak się okaże) coś takiego

stawiam np.na stole gar z gorącą brzeczka na krześle jakieś naczynie z zimną wodą i lodem i fermentator na podłodze ,biorę dwa wężyki i w środek montuje chłodnice taką jak normalnie się używa tylko kilka razy mniejszą i ją wkładam do naczynia z wodą i lodem,myślę że każdy wie o co mi chodzi

czy akie coś ma rację bytu? wydaje mi się że chyba będzie wydajniejsze niż normalne chłodzenie ,a na pewno sama chłodnica tańsza

Kup sobie wymiennik płytowy. Trochę kosztuje, ale chłodzenie trwa błyskawicznie, a działa na trochę podobnej zasadzie. Z osadami nie ma problemu - zostają na dnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...