Jump to content
Sign in to follow this  
Gawon

jakiś "mexyk"

Recommended Posts

jednak stało się nieuniknione i garnek 40L zakupiony,tak na marginesie w mieście Chełm na małym bazarku na kilku stoiskach z takim gratami domowymi przekrój garnków od 20L do 50 ,wąskie ,szeroki kolor do wyboru w sklepach też bez problemowy temat,nie to co w Warszawie

pierwsze zacierane piwo chciał bym zrobić jakiegoś takiego "sikacza"coś jak Corona czy Miller bo wiem że desperados jest raczej nie osiągalny w domowych warunkach,podrzuci ktoś jakiś sprawdzony przepis :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

O, piwowar z mojego rodzinnego Chełma ;)

 

Co do piwa - jeśli chcesz na pierwszy rzut coś lekkiego, to zrób sobie Witbiera.

 

Zgadzam się z jacerem - sikaczy nie ma co robić.

 

Ale jakbyś się już uparł, to receptury albo wygooglasz, albo użyjesz wyszukiwarki tutaj. Możesz też poprzeglądać zestawy surowców w sklepach (BA, CP i inne)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Twoja Blondynka to klon Corony czy millera? Bo te mi od lat nie smakują po prostu :P

 

A jeśli zrobiłeś inne letnie piwo, ale nie takie jak powyższe, to co innego ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początek możesz zrobić np Pale Ale co prawda nie meksyk ale jest dobre i proste jak na tę porę roku :

Skład :

- słód Pale Ale Weyermann 3,8 kg,

- słód Carahell® Weyermann 0,2 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat),

- chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),

- drożdże Safale US-05 11,5g

 

Zacieranie:

Infuzyjne 67-68* aż do uzyskania negatywnego wyniku próby jodowej.

Następnie podgrzać do 76* i filtrować.

Zalecamy wykonanie zacieru gęstego: 3 litry wody na 1 kg słodu.

Do zacieru można dodać 5 g gipsu.

Chmielenie

Gotowanie 60 minut

Chmiel goryczkowy: 35 g marynki na początku gotowania;

Chmiel aromatyczny: 25 g lubelskiego 15 minut przed końcem gotowania.

Fermentacja

Drożdże Safale US-56 w temp. 18-20

 

Prostszego na tę porę roku nie ma ;)

Na marginesie..po co robić cienkusza jak można zrobić normalne ? ;)

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do piwa - jeśli chcesz na pierwszy rzut coś lekkiego, to zrób sobie Witbiera.

Ja właśnie odradzałbym witka, bo można się szybko zniechęcić do zacierania, po tym jak filtracja utknie.

 

Ale jakbyś się już uparł, to receptury albo wygooglasz, albo użyjesz wyszukiwarki tutaj. Możesz też poprzeglądać zestawy surowców w sklepach (BA, CP i inne)

Albo można wzorować się na konkursowych recepturach tutaj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo na lato. Lepsze od meksykańskich sikaczy. :D

 

Na Meksykańskie sikacze jestem skazany przez tydzień w każdym miesiącu, stąd wiedziałem, że tego nie proponujesz ;) Poza tym zerknąłem na hopville i inną blondynkę na pewno zrobię (oczywiście z całym należnym szacunkiem).

 

Myślałeś co by wyszło jakby ją chmielić na aromat Citrą? Bo mam trochę akurat :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

akurat ten pierwszy sikacz ma być nie dla mnie ,jak będę robił dla siebie to bardziej bym się wzorował na Pilsner Urqell ,jak dla mnie chyba najlepsze piwo z tych normalnych masowych

niestety dla tej osoby co mam to zrobić nie wchodzi w grę nic z pszenicą

crosis ,nie ja ,a żona jest z Chełma więc co jakiś czas się tam pojawiamy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zrobił tak:

 

 

 

75% słód pils

 

25% płatki kukurydzy

 

zacieranie w niskich temperaturach

 

niskie IBU ~ 14-18

 

ABV ~ 4.5%

 

niemieckie chmiele typu Hallertauer

 

drożdże: Mexican Serveza, American Lager albo German Pils; duży starter, piwo musi zejść do niskiej FG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

drożdże: Mexican Serveza, American Lager albo German Pils; duży starter, piwo musi zejść do niskiej FG.

Dolna fermentacja na pierwsze piwo i to dla żony? To musi być coś szybszego.

Edycja: żeby nie było, że tylko krytykuję - a może być ciemny sikacz? Jak tak, to może mild.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

dokładnie,dolniaka to może jak na zewnątrz będzie z -10C ,nigdzie nie pisałem też że sikacz ma być dla żony ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez przesady, zależy jakie masz warunki. Ja mam takie jedno fajne miejsce, gdzie dolniaka mogę robić nawet w lecie :)

 

A teraz tak:

1. receptury zgody przeliczysz spokojnie za pomocą pierwszego lepszego kalkulatora na necie. Jak już jesteś bardzo leniwy, ale to bardzo (na dodatek jak na razie słabo patrzący - to na hopville pod końcem przepisu przełączasz z US units na metric units). Tak dla informacji ;)

2. Skoro chcesz zacierać to przeliczania OG i FG na pewno warto się nauczyć

3. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Belgian_Blond_Ale,_Andrzej_Smyk_(anteks) - na pewno dobre lekkie piwo

 

ogólnie: googlaj.

 

PS

Żona z Chełma, a Ty na stałe też na wschodzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
zgoda twoje przepisy są jeszcze dla mnie w barbarzyńskim języku ,dużo przeliczania :/ dziwne jednostki

 

Bez przesady, te same receptury masz w moim wątku tutaj. A na hopville możesz sobie przełączyć jednostki na metryczne zakładką u dołu strony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...