Jump to content
Sign in to follow this  
dziedzicpruski

Saison w wersji light

Recommended Posts

Chciałem zrobić coś koło 10 blg,tylko czy to ma sens,czy ktoś robił coś w ten deseń ?,14-15 blg kompletnie mnie nie pociąga.

Jeszcze jedna sprawa;czy dodaje się do niego surowce niesłodowane-myślę o płatkach pszennych.

 

Drożdże będą to Biere de Garde,z tego co czytałem nie są tak opieszałe jak dedykowane,czy jednak czeka mnie długa fermentacja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co prawda nigdy nie warzyłem tak słabego Saisona ale noszę się z zamiarem popełnienia w tym miesiącu czegoś w tym stylu, o Blg zbliżonym właśnie do 10. Według książki Farmhouse Ales ma to sens, i będzie to zgodne z tradycją tego stylu. Gęstość początkowa Saisonów przed 1900 wachała się pomiędzy 7 a 9 Blg, zwiększając się na przełomie wieku do 10.3-12.7 Blg. Mocniejsze piwa w tym stylu pojawiły się później. Tak więc bardziej będzie to "classic Saison" niż "light". Co do składników niesłodowanych, panuje spora dowolność, taki urok tego stylu. Moim skromnym zdaniem, uwiarygodni to jeszcze bardziej wiejski charakter piwa. Jeśli chodzi o drożdże używałem Wyeast 3724 Saison do piw o gęstości ~15 Blg i nie zauważyłem żeby były jakoś wyjątkowo leniwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...