Skocz do zawartości
bujaczes

Kociołek elektryczny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

zamierzam wkrótce dołączyć do szacownego grona Piwowarów Domowych i w tym celu kompletuję powoli sprzęt. Jednym z jego elementów ma być kociołek elektryczny. Mam okazję kupić w dobrej cenie takie cacko firmy Severin (25L). Z tego co czytałem, pojemnościowo na warki 20-21L powinien starczyć, natomiast zastanawia mnie to, czy da się w tym kociołku obejść czujnik temperatury (żeby gotować bez problemów). Opisy przeróbek, które znajdowałem, dotyczyły przeważnie kociołka firmy Bifinett. Oba wyglądają bardzo podobnie, więc możliwe, że i elektryka ta sama, ale dobrze by było otrzymać jakąś informację od osoby, która już się zetknęła z tą maszyną.

 

 

--

Pzdr,

d.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Omijasz termostat i podłączasz kable zasilające bezpośrednio pod grzłki. Montujesz jakiś włącznik lub jak ja załączasz garnek wkłądając wtyczkę w gniazdo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Omijasz termostat i podłączasz kable zasilające bezpośrednio pod grzłki. Montujesz jakiś włącznik lub jak ja załączasz garnek wkłądając wtyczkę w gniazdo

 

jak kontrolujesz temperaturę?

 

 

--

Pzdr,

d.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proponuję abyś zakupił jakiś tani regulator temperatury najlepiej z funkcją PID(ze względu na bezwładność temp. kociołka pomocna funkcja).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie

 

widzę że rozmawiacie o 3 różnych rzeczach:

-do gotowania nic nie trzeba robić elektrycznie , w maksymalnym położeniu termostatu układ pracuje cały czas, podstawa to ocieplenie garnka

-nie ma potrzeby omijania termostatu (po co ?)

-tani regulator z PID , owszem ale do zacierania i raczej nie PID a regulacja fazowa na triaku , na pewno regulator nie jest potrzebny do gotowania .

 

Pozdrawiam Piotr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Radzę ci wywalić wszystko co niepotrzebne, zwłaszcza to zabezpieczenie termiczne (pod taką białą izolacją), bo jak ci padnie w czasie gotowania, to będzie kiepsko. Ja na szczęście mam garnek emaliowany do takich sytuacji awaryjnych, ale i tak nie jest to nic przyjemnego przelewać 25 l wrzącej brzeczki. A czujnik temperatury wystarczy umieścić jak najbliżej dna i podwiązać (oczywiście dna całego urządzenia, nie samego garnka).

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Termostatu się nie omija, omija się czujnik, który ni pozwala w niektórych garnkach doprowadzić do zagotowania

 

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Termostatu się nie omija, omija się czujnik, który ni pozwala w niektórych garnkach doprowadzić do zagotowania

 

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk

 

A tutaj się zgadzam całkowicie , termik trzeba ominąć, zwłaszcza że w tych kociołkach nie widać kiedy termik wywalił, ponieważ lampka zasilanie lampki jest zaraz za termostatem.

 

Kiedyś przez termik zacier musiał pójść do Wisły, bo się zepsuł w trakcie a jak na złość narzędzia podręczne zostawiłem w pracy .

 

Pozdrawiam Piotr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodajmy, że termik i czujnik temperatury to dwie różne sprawy, a i to, i to może wyłączyć grzanie.

 

Tak ale odcięcie przez termostat (czujnik temperatury) jest sygnalizowane poprzez brak świecenia lampki kontrolnej, a rozłączenie przez termik nie jest sygnalizowane niestety, można co prawda dołożyć drugą lampkę, albo jeszcze prościej założyć zamiast tej oryginalnej lampkę dwukolorową

 

Pozdrawiam Piotr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

...

-tani regulator z PID , owszem ale do zacierania i raczej nie PID a regulacja fazowa na triaku , na pewno regulator nie jest potrzebny do gotowania .

 

Pozdrawiam Piotr

Kociołek elektr. ma bezwładność temp. około 2C i przy regulacji fazowej na triaku musiałem stawiać niższą temp., PID niweluje tą bezwładność. Oczywiście że do gotowania nie jest potrzebny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kociołek elektr. ma bezwładność temp. około 2C i przy regulacji fazowej na triaku musiałem stawiać niższą temp., PID niweluje tą bezwładność. Oczywiście że do gotowania nie jest potrzebny.

 

Hej

 

Zależy jak sterujesz regulacją fazową , ja zrobiłem że w zależności od odchyłki od zadanej zmieniam czas trwania załączenia,

 

Pozdrawiam Piotr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak ale odcięcie przez termostat (czujnik temperatury) jest sygnalizowane poprzez brak świecenia lampki kontrolnej, a rozłączenie przez termik nie jest sygnalizowane niestety, można co prawda dołożyć drugą lampkę, albo jeszcze prościej założyć zamiast tej oryginalnej lampkę dwukolorową

U mnie temik wyłączył lampkę, więc pewnie to zależy od modelu kociołka. I w sumie dobrze, bo tak skąd byłoby wiadomo, że grzałka nie działa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

widzę, że temat rozwinął się w stronę, której zrozumienie wymagałoby ode mnie poczytania książek o elektronice;) Mi natomiast chodziło o całkiem prostą sprawę - czy w kociołku Severina można, podobnie jak w garnku firmy Bifinett, zdemontować/zablokować czujnik temperatury, aby dało się gotować bez wyłączania grzałek (zabezpieczenie przed przegrzaniem), czyli dokładnie to, o czym napisał amap.

 

 

--

Pzdr,

d.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zabezpieczenie przed przegrzaniem to co innego niż termostat. To pierwsze to zwykły bezpiecznik, który przepala się chyba przy 170C. Termostat czyli to coś z nałożoną białą pastą wystarczy położyć luzem na dnie obudowy i gar nie będzie wyłączał się po osiągnięciu 100C.

Niektóre garnki mają funkcję ciągłego gotowania i przy nich nic nie trzeba robić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

widzę, że temat rozwinął się w stronę, której zrozumienie wymagałoby ode mnie poczytania książek o elektronice;) Mi natomiast chodziło o całkiem prostą sprawę - czy w kociołku Severina można, podobnie jak w garnku firmy Bifinett, zdemontować/zablokować czujnik temperatury, aby dało się gotować bez wyłączania grzałek (zabezpieczenie przed przegrzaniem), czyli dokładnie to, o czym napisał amap.

 

 

--

Pzdr,

d.

 

to też po najniższej linii oporu, zdjąłem zasilanie z termostatu i podpiąłem bezpośrednio pod grzałki. Załączam grzałki poprzez włączenie wtyczki w gniazdo. Temperature kontroluje tak że metodą prób i błędów wyliczyłem iż od odłącznia zasilania kociołek w ciągu kilku następnych minut podnosi temp o 2 stopnie. Czyli chcę osiągnąć 64 stopnie, wyłączam gdy temperatura osiągnie 62°C ( termometr z alarmem)i bez problemu rośnie do założonej temp. To naprościej

Edytowane przez mcpol1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najprościej to rozkręcić od spodu i odciągnąć małą okrągłą blaszkę przylegającą do spodu gara - gdzieś na forum były zdjęcia jak to wygląda....

 

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podzielę się swoimi przygodami z kociolkiem marki SilverCrest,

 

1. Wyłaczał sie przy 40C przy nastawie na MAX, zdjąłem pastę z termostatu i teraz działa +- 2 stopnie:) i tak wole patrzeć na termometr zeby mieć pełną kontrolę:)

2. Wyłączał się po 5 minutach gotowania... Obszedłem zasilanie grzałki na krótko, osobnym kablem (pamiętajac zeby wyciągać oryginalną wtyczke)

 

I działa jak ta lala:) Ale teraz w planach pare metrów kw blachy kwasówki , TIG'omat i wolne pomieszczenie na browar:) Full automat warzelniczy - Wszystko jest poza 100% pomysłem i zawzięciem do spawania i konstruowania - ALE TO SIE ZMIENI:) Podeślę full relację, prosiłbym na priv o najlepsze rozwiazania podczas słodzenia i filtracji. Pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×