Jump to content
olo63

Pszeniczne jasne z BA próba jodowa

Recommended Posts

Próba jodowa negatywna po około 2h warzenia zgodnie z instrukcją z zestawu (72 stopnie do uzyskania negatywnej próby jodowej)

Warzone zgodnie z instrukcją -przerwa ferulikowa,przerwa białkowa,przerwa maltozowa.

Kolor po zakropleniu płynem Lugola - ciemny brąz

 

Proszę o pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli dalej masz skrobię , trzymaj dalej w 72

Ma się rozumieć że, 2 godziny to całe zacieranie czy tez ostatnia przerwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciemny brąz może być już wynikiem negatywnym. Kapnij jedną kroplę obok i zobacz czy kropla płynu w zacierze faktycznie zmienia kolor.

 

Dodam dla ścisłości że,

pozytywna - zmienia kolor, jest skrobia

negatywna - nie zmienia koloru, skrobi brak

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć ;-)

Czyli dalej masz skrobię , trzymaj dalej w 72

Co ty nie powiesz?

 

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

kol. bielok o co chodzi?- dochodzi się do wniosku że należy się wcale nie udzielać i nie odpowiadać na proste pytania początkującym w prosty sposób- kol olo63 , bo ekspert się czepi

jako OT można to usunąć , nię będę postów nabijał a wygaszania nie widzę

Edited by slawek1k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czesć ;-)

Zawsze mi sie zdawalo ze braz oznacza negatywna probe czyli skrobi juz nie ma, fiolet oznacza ze jest skrobia czyli proba jest pozytywa.

Przynajmniej dla jodyny :-)

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk

Edited by bielok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz rację, ale ciemnobrązowy a brązowy, który w przypadku braku skrobi jest jasnobrązowy to chyba trochę różnica

No chyba że każdy kolory interpretuje inaczej, pozdro ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Dziękuję wszystkim za odpowiedź ale niestety sprawa się rypła... coś musiało pójść źle ale mam nadzieje,że bourbon z tego będzie ;]

 

Moim zdaniem dobrze zatarłeś to piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie, popieram Grześka.

Ogólnie to jak zacierałeś ponad godzinę to bym się jakimiś próbami nie przejmował, zbyteczny stres dla początkujących.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego chyba lepiej sprawdzać przy pomocy jodowego wskaźnika skrobi od BA. Wskaźnik jest bezbarwny i nie ma problemu z testem.

czy aby na pewno jest bezbarwny?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może to i prawda ale jodyna robi plamy i pewnie czasami trudniej zobaczyć wynik jeśli zacier ma ciemniejszy kolor. Dotychczas stosowałem jodowy wskaźnik skrobi od BA i jestem zadowolony. Na moje oko preparat jest bezbarwny. Może lekko brązowy. Jak się nie zmieni kolor zacieru to próba jest negatywna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby nie było: płyn Lugola (a więc to, co najłatwiej pokazuje skrobię w zacierze) to nie to samo co jodyna. Jodyną też zobaczysz, ale płyn Lugola jest wg mnie (i znajomego biotechnologa) skuteczniejszy. Przy jodynie potrzebne jest większe doświadczenie tudzież rozpoznawalność kolorów, a dla mnie (stwierdzonego ćwierćdaltonisty) jest to nierealne.

 

To raz. A dwa, polecany artykuł z wikii rozwiąże sprawę. Wg mnie jeśli masz sprawny termometr i postępujesz wg przepisu nie masz prawa mieć skrobi.

 

Jeśli masz wątpliwości - kapnij na czysty talerzyk obok zacieru i dopiero na zacier. Porównaj kolory.

Edited by crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...