Skocz do zawartości
olo63

Pszeniczne jasne z BA próba jodowa

Rekomendowane odpowiedzi

Próba jodowa negatywna po około 2h warzenia zgodnie z instrukcją z zestawu (72 stopnie do uzyskania negatywnej próby jodowej)

Warzone zgodnie z instrukcją -przerwa ferulikowa,przerwa białkowa,przerwa maltozowa.

Kolor po zakropleniu płynem Lugola - ciemny brąz

 

Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli dalej masz skrobię , trzymaj dalej w 72

Ma się rozumieć że, 2 godziny to całe zacieranie czy tez ostatnia przerwa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciemny brąz może być już wynikiem negatywnym. Kapnij jedną kroplę obok i zobacz czy kropla płynu w zacierze faktycznie zmienia kolor.

 

Dodam dla ścisłości że,

pozytywna - zmienia kolor, jest skrobia

negatywna - nie zmienia koloru, skrobi brak

Edytowane przez Afghan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć ;-)

Czyli dalej masz skrobię , trzymaj dalej w 72

Co ty nie powiesz?

 

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kol. bielok o co chodzi?- dochodzi się do wniosku że należy się wcale nie udzielać i nie odpowiadać na proste pytania początkującym w prosty sposób- kol olo63 , bo ekspert się czepi

jako OT można to usunąć , nię będę postów nabijał a wygaszania nie widzę

Edytowane przez slawek1k

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czesć ;-)

Zawsze mi sie zdawalo ze braz oznacza negatywna probe czyli skrobi juz nie ma, fiolet oznacza ze jest skrobia czyli proba jest pozytywa.

Przynajmniej dla jodyny :-)

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk

Edytowane przez bielok

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz rację, ale ciemnobrązowy a brązowy, który w przypadku braku skrobi jest jasnobrązowy to chyba trochę różnica

No chyba że każdy kolory interpretuje inaczej, pozdro ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za odpowiedź ale niestety sprawa się rypła... coś musiało pójść źle ale mam nadzieje,że bourbon z tego będzie ;]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Dziękuję wszystkim za odpowiedź ale niestety sprawa się rypła... coś musiało pójść źle ale mam nadzieje,że bourbon z tego będzie ;]

 

Moim zdaniem dobrze zatarłeś to piwo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie, popieram Grześka.

Ogólnie to jak zacierałeś ponad godzinę to bym się jakimiś próbami nie przejmował, zbyteczny stres dla początkujących.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dlatego chyba lepiej sprawdzać przy pomocy jodowego wskaźnika skrobi od BA. Wskaźnik jest bezbarwny i nie ma problemu z testem.

czy aby na pewno jest bezbarwny?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może to i prawda ale jodyna robi plamy i pewnie czasami trudniej zobaczyć wynik jeśli zacier ma ciemniejszy kolor. Dotychczas stosowałem jodowy wskaźnik skrobi od BA i jestem zadowolony. Na moje oko preparat jest bezbarwny. Może lekko brązowy. Jak się nie zmieni kolor zacieru to próba jest negatywna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dlatego też słody barwiące dodaje się po próbie jodowej ;)

 

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żeby nie było: płyn Lugola (a więc to, co najłatwiej pokazuje skrobię w zacierze) to nie to samo co jodyna. Jodyną też zobaczysz, ale płyn Lugola jest wg mnie (i znajomego biotechnologa) skuteczniejszy. Przy jodynie potrzebne jest większe doświadczenie tudzież rozpoznawalność kolorów, a dla mnie (stwierdzonego ćwierćdaltonisty) jest to nierealne.

 

To raz. A dwa, polecany artykuł z wikii rozwiąże sprawę. Wg mnie jeśli masz sprawny termometr i postępujesz wg przepisu nie masz prawa mieć skrobi.

 

Jeśli masz wątpliwości - kapnij na czysty talerzyk obok zacieru i dopiero na zacier. Porównaj kolory.

Edytowane przez crosis

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a czemu mi ciągle jodyna barwi na ciemno, po 1,5 godz. gotowania 65 - 72 st C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×