Skocz do zawartości
Afghan

à la koźlak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Smakuje mi koźlak. Chciałbym go zrobić, ale nie mam warunków na dolną fermentację. Pomyślałem, że wezmę recepturę na koźlaka i przefermentuję drożdżami górnej fermentacji, myślałem o S-33, w temperaturze 18-19oC. Wyjść to na pewno coś wyjdzie i pewnie nawet niezłe, ale będzie to podobne do koźlaka?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aha. W BJCP jest taki styl? Nie widziałem. Powiedzcie mi co daje taką ciężkość w koźlaku? Na przykład Koźlak z browaru Amber taki jest, że jest taki cięższy jakby gęstszy, a na przykład wczoraj piłem Koźlaka z Żywca i chociaż ma wyższy ekstrakt niż Koźlak z Amber to już jest taki bardziej wodnisty (trudno mi to opisać ale mam nadzieje, że rozumiecie o co mi chodzi). Jest to dzięki dekokcji czy może kwestia użytych słodów jak słodów to jakich?

Edytowane przez Afghan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No nie ma, pomimo interwencji Holendrów. Z tego też powodu olali całe to BJCP i definiują piwa po swojemu. Cięzkość daje zbyt duża ilość słodów karmelowych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ile to jest "zbyt duża"? Bo akurat mi to smakuje :) Nie chce zbyt wodnistego piwa

Edytowane przez Afghan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cięzkość daje zbyt duża ilość słodów karmelowych.

 

Kilogram tu jest jednostką czasoprzestrzeni jak "kop rów skąd do wieczora". Kilogram na jaką warkę?? :D

Dekokcja też pomoże, podobnie jak niskie odfermentowanie i długie gotowanie (redukcja objętości) :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

oczywiście na 10hl, to przecież oczywiste. :D

a ja myślałem że 0,2-0,25hl ;):D

zasyp 6kg a 8 kg to już pewna różnica :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aha. W BJCP jest taki styl? Nie widziałem. Powiedzcie mi co daje taką ciężkość w koźlaku? Na przykład Koźlak z browaru Amber taki jest, że jest taki cięższy jakby gęstszy, a na przykład wczoraj piłem Koźlaka z Żywca i chociaż ma wyższy ekstrakt niż Koźlak z Amber to już jest taki bardziej wodnisty (trudno mi to opisać ale mam nadzieje, że rozumiecie o co mi chodzi).

Dekokcja i długie zacieranie, ja ostatniego bocka 2h trzymałem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dekokcja i długie zacieranie, ja ostatniego bocka 2h trzymałem.

2h? A jak się przerwy przedstawiały? Ja pomyślałem, że maltozowa to krótka tak ze 20 - 30 min, a dekstrynująca znacznie dłuższa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

2h? A jak się przerwy przedstawiały? Ja pomyślałem, że maltozowa to krótka tak ze 20 - 30 min, a dekstrynująca znacznie dłuższa.

Warzyłem w Wielką Sobotę i zostawiłem zacier przy 65 st. Jednak w Kościele mi się wydłużyło i jak wróciłem po dobrej godzinie była temp 61 st. Choć nie było to planowane, to jednak ponad godzina maltozowej. Dekokcja jednowarowa i od razu na 73 st. Koźlak ładnie zatrzymał się ostatecznie na 2 blg (S-23 0,5l starteru).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×