Skocz do zawartości
kenickie

zapach drożdzy

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś po raz pierwszy używałem drożdzy płynnych (pszeniczne Wyeast 3638 Bavarian Wheat ACTIVATOR). Po otwarciu saszetki zaskoczył mnie ich zapach. Drożdze pachniały troche jak wino. Saszetka aktywowała się 36h ale gotowa była własciwie już po 5 godzinach. Data produkcji to 26.04.2012.

Czy taki zapach jest normalny?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś po raz pierwszy używałem drożdzy płynnych (pszeniczne Wyeast 3638 Bavarian Wheat ACTIVATOR). Po otwarciu saszetki zaskoczył mnie ich zapach. Drożdze pachniały troche jak wino. Saszetka aktywowała się 36h ale gotowa była własciwie już po 5 godzinach. Data produkcji to 26.04.2012.

Czy taki zapach jest normalny?

 

Tak. Drożdże piwne specyficznie pachną. Jeśli nie pachnie to jak kiszone ogórki/ocet to możesz być spokojny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przeważnie przy każdym starterze po otwarciu paczki (zawsze robię starter min.0,3l) czuję zielone jabłuszko (aldehyd octowy?) To normalne, a nawet wskazane. Drożdże to drożdże :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzieki panowie, uspokoiliscie mnie :) Drożdże ładnie wystartowały i aktualnie ucztują na moim pszeniczniaku. Mam nadzieje że coś z tego piwa będzię :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×