Jump to content
Sign in to follow this  
kenickie

zapach drożdzy

Recommended Posts

Dziś po raz pierwszy używałem drożdzy płynnych (pszeniczne Wyeast 3638 Bavarian Wheat ACTIVATOR). Po otwarciu saszetki zaskoczył mnie ich zapach. Drożdze pachniały troche jak wino. Saszetka aktywowała się 36h ale gotowa była własciwie już po 5 godzinach. Data produkcji to 26.04.2012.

Czy taki zapach jest normalny?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś po raz pierwszy używałem drożdzy płynnych (pszeniczne Wyeast 3638 Bavarian Wheat ACTIVATOR). Po otwarciu saszetki zaskoczył mnie ich zapach. Drożdze pachniały troche jak wino. Saszetka aktywowała się 36h ale gotowa była własciwie już po 5 godzinach. Data produkcji to 26.04.2012.

Czy taki zapach jest normalny?

 

Tak. Drożdże piwne specyficznie pachną. Jeśli nie pachnie to jak kiszone ogórki/ocet to możesz być spokojny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeważnie przy każdym starterze po otwarciu paczki (zawsze robię starter min.0,3l) czuję zielone jabłuszko (aldehyd octowy?) To normalne, a nawet wskazane. Drożdże to drożdże :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...