Skocz do zawartości
Makaron

Jak policzyc moc elektrycznych grzalek?

Rekomendowane odpowiedzi

Moc grzałek w kW to kJ na sekundę. Musisz wiedzieć ile ciepła chcesz dostarczyć, maksymalne zapotrzebowanie jest w czasie gotowania. Weźmy odparowanie 10% na godzinę, czyli na wybicie 100 litrów potrzeba 111 brzeczki w pełnym kotle. Odparować trzeba 11 litrów wody, co wymaga 11x2257= ok. 25000 kJ energii. Dzieląc to przez potrzebny czas (60 minut, czyli 3600 sekund) otrzymemy moc w kilowatach - 6,95 kW. Jest to minimum, bo uwzględnia 100% sprawność. Do tego dochodzą straty itp, więc minimum to 8kW.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trzeba przyjąć pewne założenia. Załóżmy, że chcesz podgrzać brzeczkę do wrzenia od 50°C w ciągu pół godziny.

P=m* Cp*DT/t

P20=20*4,2*50/1800=2,33kW

P50=50*4,2*50/1800=5,83kW

P100=100*4,2*50/1800=11,67kW

Należy tę wartość zwiększyć o straty do otoczenia, które zależą od powierzchni kotła i powierzchni parowania. Myślę, że 20% powinno wystarczyć.

Moc pozwala na odparowanie podczas wrzenia dm masy wody o cieple parowania r=2260kJ/kg w czasie 1 godziny (t=3600s)

dm=P*t/r

dm20=2,33*3600/2260=3,7kg

dm50=9,3kg

dm100=18,6kg

Edit

Darko mnie ubiegł. Moc, która on policzył wymaga ogrzewania do wrzenia przez 50minut. Chyba akceptowalne

Edytowane przez JacekKocurek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moc grzałek w kW to kJ na sekundę. Musisz wiedzieć ile ciepła chcesz dostarczyć, maksymalne zapotrzebowanie jest w czasie gotowania. Weźmy odparowanie 10% na godzinę, czyli na wybicie 100 litrów potrzeba 111 brzeczki w pełnym kotle. Odparować trzeba 11 litrów wody, co wymaga 11x2257= ok. 25000 kJ energii. Dzieląc to przez potrzebny czas (60 minut, czyli 3600 sekund) otrzymemy moc w kilowatach - 6,95 kW. Jest to minimum, bo uwzględnia 100% sprawność. Do tego dochodzą straty itp, więc minimum to 8kW.

 

Dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jacek zakładasz że zaczynasz grzać brzeczkę od razu całą, a przecież to zależy od tempa filtracji. Ja mam grzałki 3 kW na zacieranie, 7,5 kW palnik do gotowania i wybijam 70 litrów brzeczki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odpowiem z praktyki: KEG 50L, grzałka 4,2 kW podtrzymuje wrzenie brzeczki przy mocy ustawionej na ok. 55% (czyli ok. 2,3 kW)

Natomiast podniesienie temperatury po wysładzaniu do wrzenia - to oczywiście im większa moc tym szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podobnie jest u mnie.. 100l i używam do gotowania 50% z 8kW zainstalowanych grzałek, ale do doprowadzenia do wrzenia używam całe 8kW.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się jak długo bede grzał powiedzmy 70l brzeczki dwoma grzałkami 2000W czyli 4KW? Jesli samo podtrzymywanie gotowania powinno być znośne tak podgrzanie z tych ~70C do 100C może zając wieki. 

Nie moge zamontować więcej grzałek gdyż na "kuchnie" mam zabezpieczenie tylko 20A. Co prawda w ścianie kładłem kable 3x 2,5mm więc znośnie, ale nie chcę mocniej obciążać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zastanawiam się jak długo bede grzał powiedzmy 70l brzeczki dwoma grzałkami 2000W czyli 4KW?

może taki wzorek pomoże?

(jeśli się nie pomyliłem ;)

 

t = m × Cw × ΔT / P

t - czas w s

m - masa w kg

Cw - ciepło właściwe wody ok. 4200 [J/kg × ⁰ C]

ΔT - przyrost temperatury w st.

P - moc w W

 

bez uwzględnienia sprawności układu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×