Jump to content
Makaron

Jak policzyc moc elektrycznych grzalek?

Recommended Posts

Moc grzałek w kW to kJ na sekundę. Musisz wiedzieć ile ciepła chcesz dostarczyć, maksymalne zapotrzebowanie jest w czasie gotowania. Weźmy odparowanie 10% na godzinę, czyli na wybicie 100 litrów potrzeba 111 brzeczki w pełnym kotle. Odparować trzeba 11 litrów wody, co wymaga 11x2257= ok. 25000 kJ energii. Dzieląc to przez potrzebny czas (60 minut, czyli 3600 sekund) otrzymemy moc w kilowatach - 6,95 kW. Jest to minimum, bo uwzględnia 100% sprawność. Do tego dochodzą straty itp, więc minimum to 8kW.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba przyjąć pewne założenia. Załóżmy, że chcesz podgrzać brzeczkę do wrzenia od 50°C w ciągu pół godziny.

P=m* Cp*DT/t

P20=20*4,2*50/1800=2,33kW

P50=50*4,2*50/1800=5,83kW

P100=100*4,2*50/1800=11,67kW

Należy tę wartość zwiększyć o straty do otoczenia, które zależą od powierzchni kotła i powierzchni parowania. Myślę, że 20% powinno wystarczyć.

Moc pozwala na odparowanie podczas wrzenia dm masy wody o cieple parowania r=2260kJ/kg w czasie 1 godziny (t=3600s)

dm=P*t/r

dm20=2,33*3600/2260=3,7kg

dm50=9,3kg

dm100=18,6kg

Edit

Darko mnie ubiegł. Moc, która on policzył wymaga ogrzewania do wrzenia przez 50minut. Chyba akceptowalne

Edited by JacekKocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moc grzałek w kW to kJ na sekundę. Musisz wiedzieć ile ciepła chcesz dostarczyć, maksymalne zapotrzebowanie jest w czasie gotowania. Weźmy odparowanie 10% na godzinę, czyli na wybicie 100 litrów potrzeba 111 brzeczki w pełnym kotle. Odparować trzeba 11 litrów wody, co wymaga 11x2257= ok. 25000 kJ energii. Dzieląc to przez potrzebny czas (60 minut, czyli 3600 sekund) otrzymemy moc w kilowatach - 6,95 kW. Jest to minimum, bo uwzględnia 100% sprawność. Do tego dochodzą straty itp, więc minimum to 8kW.

 

Dzieki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jacek zakładasz że zaczynasz grzać brzeczkę od razu całą, a przecież to zależy od tempa filtracji. Ja mam grzałki 3 kW na zacieranie, 7,5 kW palnik do gotowania i wybijam 70 litrów brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiem z praktyki: KEG 50L, grzałka 4,2 kW podtrzymuje wrzenie brzeczki przy mocy ustawionej na ok. 55% (czyli ok. 2,3 kW)

Natomiast podniesienie temperatury po wysładzaniu do wrzenia - to oczywiście im większa moc tym szybciej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobnie jest u mnie.. 100l i używam do gotowania 50% z 8kW zainstalowanych grzałek, ale do doprowadzenia do wrzenia używam całe 8kW.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się jak długo bede grzał powiedzmy 70l brzeczki dwoma grzałkami 2000W czyli 4KW? Jesli samo podtrzymywanie gotowania powinno być znośne tak podgrzanie z tych ~70C do 100C może zając wieki. 

Nie moge zamontować więcej grzałek gdyż na "kuchnie" mam zabezpieczenie tylko 20A. Co prawda w ścianie kładłem kable 3x 2,5mm więc znośnie, ale nie chcę mocniej obciążać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Zastanawiam się jak długo bede grzał powiedzmy 70l brzeczki dwoma grzałkami 2000W czyli 4KW?

może taki wzorek pomoże?

(jeśli się nie pomyliłem ;)

 

t = m × Cw × ΔT / P

t - czas w s

m - masa w kg

Cw - ciepło właściwe wody ok. 4200 [J/kg × ⁰ C]

ΔT - przyrost temperatury w st.

P - moc w W

 

bez uwzględnienia sprawności układu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...