Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma może i chce się podzielić sprawdzoną recepturą na to piwo?

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Schwarzbier oraz Tmave to bardzo podobne piwa. Jeśli nic nie znajdziesz to polecam ten przepis na Tmave mi to piwo bardzo smakuje

Zasyp

- pilzneński 4,5

- monachijski 3,5

- Żywiecki palony 800 EBC 0,4

- Słód Black 1500 EBC 0,25

Zacieranie

25 L wody

52°C 10'

63°C 55'

72°C 30'

78°C filtracja

Chmielenie 60'

5' - 50g Premiant granulat

50'- 60g lubelski granulat

Fermentacja

Wyeast 2124 Bohemian Lager gęstwa

Uzyskałem 43 L 14,5°Blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak Tmave, to mogę też polecić taki przepis:

 

Skład:

Pilzneński - 2,45 kg

Monachijski typ II - 1 kg

Caramunich typ I - 0,3 kg

Carafa special typ I - 0,2 kg

 

Zacieranie: w lodówce, 68°C przez 60 min

 

Chmielenie:

20 g Premiant 7,5 % AA(granulat) - 60 min

 

Drożdże W34/70

Edytowane przez olo333

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Super, dzięki.

Jak dodać słody palone, w którym momencie, koniec zacierania, filtracja ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na około 10 minut przed końcem zacierania, jak kolego napisał po negatywnej próbie jodowej (o ile ją wykonujesz).

Edytowane przez olo333

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×