Jump to content
Billy the Kid

Schwarzbier - receptura

Recommended Posts

Schwarzbier oraz Tmave to bardzo podobne piwa. Jeśli nic nie znajdziesz to polecam ten przepis na Tmave mi to piwo bardzo smakuje

Zasyp

- pilzneński 4,5

- monachijski 3,5

- Żywiecki palony 800 EBC 0,4

- Słód Black 1500 EBC 0,25

Zacieranie

25 L wody

52°C 10'

63°C 55'

72°C 30'

78°C filtracja

Chmielenie 60'

5' - 50g Premiant granulat

50'- 60g lubelski granulat

Fermentacja

Wyeast 2124 Bohemian Lager gęstwa

Uzyskałem 43 L 14,5°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak Tmave, to mogę też polecić taki przepis:

 

Skład:

Pilzneński - 2,45 kg

Monachijski typ II - 1 kg

Caramunich typ I - 0,3 kg

Carafa special typ I - 0,2 kg

 

Zacieranie: w lodówce, 68°C przez 60 min

 

Chmielenie:

20 g Premiant 7,5 % AA(granulat) - 60 min

 

Drożdże W34/70

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na około 10 minut przed końcem zacierania, jak kolego napisał po negatywnej próbie jodowej (o ile ją wykonujesz).

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...