Skocz do zawartości
kareem33

Dziwna rzecz plywa po piwie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to moj pierwszy post, wiec chcialem sie przywitac i prosic o wyrozumialosc :)

Przegladalem forum w poszukiwaniu odpowiedzi, ale jej nie znalazlem.

 

Zrobilem piwo z surowcow WESa: nachmielony ekstrakt pszeniszny 1,7 kg + ekstrakt pszeniczny 1,7 kg + drozdze Mauribrew Weiss Y1433. Tydzien burzliwej i tydzien cichej fermentacji. Zeszlo ponizej 1 Blg. Dodalem cukier (do calej warki), przelalem do butelek. Pierwsze piwa otwieralem po okolo tygodniu, w sobote mina juz trzy tygodnie. Ogolnie z efektow jestem zadowolony, jednak jest pewne ale. Do tej pory z kilku butelek (3 albo 4) po otwarciu, mimo ze byly bardzo zimne, natychmiast zaczela wylewac sie duza ilosc piany. Razem z piana na wierzchu wylecialo cos dziwnego. Zdjecia nie mam, ciezko mi to opisac. Wygladalo jak kawalek papieru, ale mocno rozmoczony - jednak po dokladnych obserwacjach nie jest to papier. Jest to bardzo miekkie, bo rozdziubywaniu sztuccami rozsypuje sie na drobne kawaleczki, raczej ciemne (choc jako calosc z zewnatrz wydawalo sie biale). W smaku piwo jak najbardziej ok - jednak mnie to zastanawia. W jednej butelce bylo od razu widac, ze na wierzchu cos niewielkiego plywa, w innej z kolei bylo widac ze plywa, ale mimo to nie "wybuchlo". Co moze byc przyczyna, czy czegos mam sie obawiac?

 

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pewnie żle wymieszałeś syrop z piwem i w niektórych butelkach jest go więcej . Z pianą wypływa wyrwany osad z dna i ztąd te farfocle.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mozliwe, ze zle wymieszalem. Tzn zdawalo mi sie, ze mieszalem dobrze (ja wiem? jakies 30-50 sekund), ale zauwazylem, ze jedne piwa sa bardziej inne slabiej nagazowane.

Dziekuje za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×