Skocz do zawartości
pepe11

problem z RIS

Rekomendowane odpowiedzi

uwarzyłem RIS z receptur ,, Znakomite piwa '' jednak sok z czarnej porzeczki zastąpiłem syropem

przy zlewaniu na cichą spróbowałem trochę i porzeczka dominuje , dużo już jest mocy. Boję się czy drożdże podołają . Mam pytanie , czy jest sens zmieszać część tego nastawu np. z Pale Ale które

stoi obok na cichej ? ewentualnie jak pomóc fermentacji , dodać po zlaniu na cichą nowe US 05 ?

Edytowane przez pepe11

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale dlaczego już chcesz dawać nowe drożdże, albo rozcienczać? Z Twojego opisu wynika, że piwo ciągle pracuje. Szybciej bym już pomyślał o dodaniu świeżych drożdży do refermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale dlaczego już chcesz dawać nowe drożdże, albo rozcienczać? Z Twojego opisu wynika, że piwo ciągle pracuje. Szybciej bym już pomyślał o dodaniu świeżych drożdży do refermentacji.

trochę wolno pracuje , stało tydzień na burzliwej , nie wiem jak te drożdże wytrzymają alkohol bo czuć , że jest

co nie dziwi biorąc pod uwagę recepturę ( i mój błąd , sok to nie syrop )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na RISach się nie znam, ale czy tydzień burzliwej był wystarczający? Właśnie sprawdzałem, że u mnie przy mocnym belgu 21°Blg burzliwa trwała 4 tygodnie, a cicha prawie 2 tygodnie i jeszcze nie dofermentowało do końca.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na RISach się nie znam, ale czy tydzień burzliwej był wystarczający? Właśnie sprawdzałem, że u mnie przy mocnym belgu 21°Blg burzliwa trwała 4 tygodnie, a cicha prawie 2 tygodnie i jeszcze nie dofermentowało do końca.

zalecana była burzliwa 10 dni , brak cierpliwości wygrał z rozsądkiem .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×