Jump to content
morzedzungli

czy można użyć DROŻDŻE BAYANUS G995

Recommended Posts

Moim zdaniem możesz, możesz również użyć drożdży Babuni ze spożywczego, ale pilsa z tego nie będzie. Do piwa są drożdże piwowarskie....a precyzując do pilsa dolnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baynusy mam bo robię wina z malin i porzeczek. Znalazłem tu na forum taki przepis i zamówiłem już produkty na takie piwo:

 

Na początek dla każdego prosty przepis, do masowego spożycia w upały, górna fermentacja.

 

Słody:

4 kg pilzneński

1 kg monachijski

 

Chmiel:

Marynka 80 g

 

Zacieranie:

40 minut 61-63 stopnie

20 minut 71-73 stopnie

 

Podgrzanie do 76-78 stopni -> filtracja

 

Gotowanie 60 minut

Chmiel 40 g na początek gotowania i 40 g na 10 minut przed końcem

 

Drożdże: jakiekolwiek górnej fermentacji, np. Irish Ale, German Ale, lub suche np. Safale

 

 

Mam jednak pytanie, ponieważ licząc w litrach będę miał po zacieraniu 14-13 l brzeczki? i drugie tyle muszę uzykać z wysłądzania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po zacieraniu będziesz miał zacier, a nie brzeczkę. Musisz to przefiltrować.

 

To, ile uzyskasz brzeczki na koniec, zależy, czy będziesz wysładzał do BLG, czy do pojemności.

 

Jeśli do pojemności, to w zależności od wydajności wyjdzie Ci brzeczka o mniejszym, idealnym, lub większym BLG.

 

Jeśli do BLG, to wyjdzie Ci odpowiednia gęstość, ale pojemność będzie: mniejsza, idealna większa.

 

Osobiście wysładzam do pojemności, bo więcej w gar nie zmieszczę. Ostatniego Dunkelweizena musiałem przed zadaniem drożdży rozcieńczyć wodą do zakładanego BLG.

 

Poczytaj:

http://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początek dla każdego prosty przepis, do masowego spożycia w upały, górna fermentacja.

 

Słody:

4 kg pilzneński

1 kg monachijski

...

 

Zacieranie:

40 minut 61-63 stopnie

20 minut 71-73 stopnie

 

Jeżeli to jest przepis na 20-litrową warkę, to picie większej ilości takiego piwa w upały jest co najmniej ryzykowne. Przy wydajności rzędu 60% otrzymamy około 14°Blg, a piwo jest zacierane raczej wytrawnie.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli to jest przepis na 20-litrową warkę, to picie większej ilości takiego piwa w upały jest co najmniej ryzykowne. Przy wydajności rzędu 60% otrzymamy około 14°Blg, a piwo jest zacierane raczej wytrawnie.

To jest zasyp z którego można uzyskać 27litrów 12°Blg. W tym samym wątku jest też receptura zmniejszona do 20l 12°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można użyć kalkulatora

Tu tylko wyliczenie IBU

Tu cały pakiet pomocny przy warzeniu

 

I taka podpowiedź do pierwszego kalkulatora

hopsgraph.jpg

 

edit: w najnowszej wersji ToolKit'a jest zamieszczony przelicznik z odwołaniem do wykresu

Edited by Swiaderny

Share this post


Link to post
Share on other sites

25-32.

Wpisz w google "ibu calculator" i wylicz sobie sam wpisując wielkość warki, wydajność itg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otwierasz toolkit'a i ze spisu wybierasz 'Chmiel - wyliczenie IBU'

Wprowadzasz dane nad dużą tabelą (gęstość i objętość brzeczki oraz czas warzenia)

Następnie wprowadzasz nazwy chmielu i zawartość alfa kwasów (ta informacja powinna znajdować się na opakowaniu chmielu) i wstępnie gramaturę. Zakładasz czas w jakim będziesz wrzucał dany chmiel (aromatyczny krócej ma siedzieć we wrzącej brzeczce, goryczkowy - dłużej). Metodą prób i błędów (wpisywanie różnej gramatury) można wyliczyć interesujące IBU - goryczkę

 

żywiec to jakieś 20-25 IBU

 

edit:

25-32.

Być może.

 

Nie ma co się wzorować chyba na tym przedstawicielu gatunku ;)

Edited by Swiaderny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żywiec to pewno nie ma więcej niż 20 IBU. Lech Premium to coś około 16 IBU. Bez przesady Panowie, w Polsce piwa koncernowe chmieli się ostrożniej niż ja solę zupę, a nie przepadam za solą. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewno, ale nie na pewno.

Ja w Żywcu coś tam goryczki czuję.

32 IBU podałem za Clone Brews s125.

Edited by skybert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Nie mogę zmienić wartosci w komórkach przy wyliczaniu IBU, dostaję komunikat że plik jest tylko do odczytu, używam Open Office Org może dlatego? Atrybuty pliku nie są zaznaczone tylko do odczytu.

Edited by morzedzungli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toś sobie adekwatny temat znalazł...

Dobrze podają, bo to wartość w samym zagęszczonym ekstrakcie, który to producent zaleca rozcieńczyć do poziomu 23l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...