Skocz do zawartości
morzedzungli

czy można użyć DROŻDŻE BAYANUS G995

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem możesz, możesz również użyć drożdży Babuni ze spożywczego, ale pilsa z tego nie będzie. Do piwa są drożdże piwowarskie....a precyzując do pilsa dolnej fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Baynusów użyj do robienia cydrów z soków z kartonika :)

 

Szkoda, żeby się zmarnowały ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Baynusy mam bo robię wina z malin i porzeczek. Znalazłem tu na forum taki przepis i zamówiłem już produkty na takie piwo:

 

Na początek dla każdego prosty przepis, do masowego spożycia w upały, górna fermentacja.

 

Słody:

4 kg pilzneński

1 kg monachijski

 

Chmiel:

Marynka 80 g

 

Zacieranie:

40 minut 61-63 stopnie

20 minut 71-73 stopnie

 

Podgrzanie do 76-78 stopni -> filtracja

 

Gotowanie 60 minut

Chmiel 40 g na początek gotowania i 40 g na 10 minut przed końcem

 

Drożdże: jakiekolwiek górnej fermentacji, np. Irish Ale, German Ale, lub suche np. Safale

 

 

Mam jednak pytanie, ponieważ licząc w litrach będę miał po zacieraniu 14-13 l brzeczki? i drugie tyle muszę uzykać z wysłądzania?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po zacieraniu będziesz miał zacier, a nie brzeczkę. Musisz to przefiltrować.

 

To, ile uzyskasz brzeczki na koniec, zależy, czy będziesz wysładzał do BLG, czy do pojemności.

 

Jeśli do pojemności, to w zależności od wydajności wyjdzie Ci brzeczka o mniejszym, idealnym, lub większym BLG.

 

Jeśli do BLG, to wyjdzie Ci odpowiednia gęstość, ale pojemność będzie: mniejsza, idealna większa.

 

Osobiście wysładzam do pojemności, bo więcej w gar nie zmieszczę. Ostatniego Dunkelweizena musiałem przed zadaniem drożdży rozcieńczyć wodą do zakładanego BLG.

 

Poczytaj:

http://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na początek dla każdego prosty przepis, do masowego spożycia w upały, górna fermentacja.

 

Słody:

4 kg pilzneński

1 kg monachijski

...

 

Zacieranie:

40 minut 61-63 stopnie

20 minut 71-73 stopnie

 

Jeżeli to jest przepis na 20-litrową warkę, to picie większej ilości takiego piwa w upały jest co najmniej ryzykowne. Przy wydajności rzędu 60% otrzymamy około 14°Blg, a piwo jest zacierane raczej wytrawnie.

Edytowane przez olo333

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli to jest przepis na 20-litrową warkę, to picie większej ilości takiego piwa w upały jest co najmniej ryzykowne. Przy wydajności rzędu 60% otrzymamy około 14°Blg, a piwo jest zacierane raczej wytrawnie.

To jest zasyp z którego można uzyskać 27litrów 12°Blg. W tym samym wątku jest też receptura zmniejszona do 20l 12°Blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśłi mogę jeszcze prosić o radę, ponieważ nie lubię zbyt mocnej goryczki a kupiłem chmiele Lubelski i Marynkę to proszę o podpowiedź jak chmielić, bedę zacierał na 27 litrów

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można użyć kalkulatora

Tu tylko wyliczenie IBU

Tu cały pakiet pomocny przy warzeniu

 

I taka podpowiedź do pierwszego kalkulatora

hopsgraph.jpg

 

edit: w najnowszej wersji ToolKit'a jest zamieszczony przelicznik z odwołaniem do wykresu

Edytowane przez Swiaderny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

25-32.

Wpisz w google "ibu calculator" i wylicz sobie sam wpisując wielkość warki, wydajność itg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Otwierasz toolkit'a i ze spisu wybierasz 'Chmiel - wyliczenie IBU'

Wprowadzasz dane nad dużą tabelą (gęstość i objętość brzeczki oraz czas warzenia)

Następnie wprowadzasz nazwy chmielu i zawartość alfa kwasów (ta informacja powinna znajdować się na opakowaniu chmielu) i wstępnie gramaturę. Zakładasz czas w jakim będziesz wrzucał dany chmiel (aromatyczny krócej ma siedzieć we wrzącej brzeczce, goryczkowy - dłużej). Metodą prób i błędów (wpisywanie różnej gramatury) można wyliczyć interesujące IBU - goryczkę

 

żywiec to jakieś 20-25 IBU

 

edit:

25-32.

Być może.

 

Nie ma co się wzorować chyba na tym przedstawicielu gatunku ;)

Edytowane przez Swiaderny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żywiec to pewno nie ma więcej niż 20 IBU. Lech Premium to coś około 16 IBU. Bez przesady Panowie, w Polsce piwa koncernowe chmieli się ostrożniej niż ja solę zupę, a nie przepadam za solą. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pewno, ale nie na pewno.

Ja w Żywcu coś tam goryczki czuję.

32 IBU podałem za Clone Brews s125.

Edytowane przez skybert

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Nie mogę zmienić wartosci w komórkach przy wyliczaniu IBU, dostaję komunikat że plik jest tylko do odczytu, używam Open Office Org może dlatego? Atrybuty pliku nie są zaznaczone tylko do odczytu.

Edytowane przez morzedzungli

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj zapisać jako nowy plik z rozszerzeniem ods, i na tym pracować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Toś sobie adekwatny temat znalazł...

Dobrze podają, bo to wartość w samym zagęszczonym ekstrakcie, który to producent zaleca rozcieńczyć do poziomu 23l.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dalej nie wiem jak chmielić bo w recepturze któą podałem jest 40 gr marynki na pczątek i 40 gram na 10 przed końcem gotowania. Wrzuciłem to w kalkulator i wyszlo 79 IBU

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak to liczyłeś, ale mnie na szybko wychodzi około 46IBU przy 22L brzeczki nastawnej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×