Skocz do zawartości
Gawon

nalewka kokosowa i kawowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,od jakiegoś czasu robię samodzielnie coś (nie wiem do czego to zaliczyć) alkoholowego

Biorę 0,5L wódki,zazwyczaj jakąś w miarę tanią i zalewam w jakimś szczelnym naczyniu,najlepiej z dużym otworem dużą paczkę wiórek kokosowych. Po około 2 tygodniach przelewam przez pieluchę flanelową i odciskam wiórki,dodają puszkę skondensowanego mleka kokosowego i gotowe,można więcej mleka jak ktoś lubi mniej %

Raz spróbowałem wiórki z wódką rozdrobnić blenderem i innymi sprzętami tego typu ale strasznie ciężko ,po przelaniu przez flanelę i wstawieniu do lodówki w butelce tak zgęstniało że nie chciało butelki opuścić i wyszło jako deser do jedzenia łyżeczką.

Kawowy wygląda identycznie,tylko moczyłem kawę mieloną ,nie wiem po jakim czasie jest dobre ale ja zawszę moczę koło 2 miesięcy bo na tyle mi starcza :)

Polecam spróbować,szybko (nie licząc moczenia) się robi ,pracy zero praktyczni

Kobiet zawszę się dopominają o to jak jest jakaś okazji

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zazwyczaj jakąś w miarę tanią

Zrobiłam tak raz i nie polecam.

Ja mam dwa przepisy w/g których robię "kokosówkę"

 

Przepis nr 1

1 szklanka wódki

-2 szt. cukru waniliowego

-3 szklanki mleka 3,2%

-1 puszka słodkiego mleka skondensowanego

-200 gram wiórek kokosowych

 

Jak przyrządzić:

Mleko, wiórki i cukier zagotować i odcedzić. Wlać mleko skondensowane i wymieszać. Powoli dolewać alkohol cały czas mieszając.

 

Przepis nr 2

- 1/2 litra wódki (może być więcej)

-1 puszka słodkiego mleka skondensowanego

-200 gram wiórek kokosowych

 

Jak przyrządzić:

 

Wiórki zalewamy alkoholem i zapominamy o nich na tydzień .Po tym czasie wiórki należy odcedzić(wycisnąć) . Wlać powoli mleko skondensowane do alkoholu cały czas mieszając.

 

A mój ulubiony przepis na likier kawowy jest taki :

Składniki :

600 ml wódki 50%

1 piwo 0,5l (najlepiej porter, stout)

150ml wody

1,8 szklanki cukru

cukier wanilinowy (paczuszka 32g) , ja dodałam cukier do którego wcześniej wrzuciłam laskę wanilii.

Wszystko na małym ogniu często mieszając doprowadzić do prawie wrzenia.

Po podgrzaniu dodać 3-4 łyżeczki naturalnej kawy rozpuszczalnej.

Wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Po wystudzeniu dodać 600ml 50% wódki.

Uzyskany płyn zlać do butelki.

 

Przed podaniem odmierzyć ilość przeznaczoną do spożycia i uzupełnić mlekiem niesłodzonym zagęszczonym z kartonu w ilości jedna część mleka do trzech części nalewki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hym... ja robię ale ze spirytusem :)

Zalewam 400 g wiórek 0,5l spirytusu na 2tygodnie odstawiam. Przecedzam przez gazę i odciskam. dodaje 3 mleczka skondensowane 2 słodkie 1 zwykłe i znowu na 2 tygodnie. Jest wtedy naprawdę wyśmienita.

 

Co do kawowej naleweczki:

0,5 litra kawy mielonej zaparzonej najlepiej mocnej

100 g cukru i 1 saszetka cukru waniliowego

5-6 łyżek kakao-takiego dla dzieci rozpuszczalnego w mleku

0,5 litra spirytusu

Wymieszać wszystko razem aby dobrze się rozpuściło i zostawić w szczelnym słoiku przez około 1 miesiąc. W smaku będzie bardziej jak cukierek kukułka ale wszyscy moi znajomi to uwielbiają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tania nie miałem na myśli hmmm... nie wiem jakie są takie tanie :E ostatni robiłem na czystym krupniku

co do kawowej próbowałem z rozpuszczalną i normalną parzoną na różne sposoby i jednak najlepsza jak się nasypie mielonej,najbardziej aromatyczna jest ,no i dodatkowej wody się nie wprowadza :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Likier kokosowy robię z mleczka kokosowego- 1 puszka plus 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego, i około pół litra wódki,

mleczko i mleko razem wymięszać, dolewać powoli dolewać wódkę.Dla mnie trochę za słodkie ale wszyscy chwalą, więc robię.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

podobno zajebiszcze są "nalewki" na Skittles'ach (tak tych kolorowych cukierasach)rozdziela się na poszczególne smaki/kolory i rozpuszcza się w wódce każdy osobno

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

podobno zajebiszcze są "nalewki" na Skittles'ach (tak tych kolorowych cukierasach)rozdziela się na poszczególne smaki/kolory i rozpuszcza się w wódce każdy osobno

 

Jak uwielbiasz chemie to witaminki z serii E-000 nadają tylko tych kolorów i smaków.... Ja wole naturalne rzeczy robić w domu, bo można fajniejsze rzeczy smakowe uzyskać niż kolorowe coś co smakuje gumą i apteką.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

napisałem "podobno" bo nie robiłem i nie próbowałem ,a samych cukierasów nie jadasz?

co do chemii to pamiętaj że wszystko jest z nią związane począwszy na zwykłym H2O,ale wiem o co ci chodzi,dużo normalnych składników kryje się pod E choć by witamina C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Likier kokosowy robię z mleczka kokosowego- 1 puszka plus 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego, i około pół litra wódki,

mleczko i mleko razem wymięszać, dolewać powoli dolewać wódkę.Dla mnie trochę za słodkie ale wszyscy chwalą, więc robię.

Ja robie podobnie tylko że dodaje jescze jedno mleko skondensowane ale niesłodzobe.

Czyli:

-puszka mleczka kokosowego,

-puszka mleka skondensowanego słodzonego,

-puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,

-pół litra 40%, jak ktoś woli mocniejsze to 0,7litra,

Zmieszac puszki i powoli dolewać wódki, wtedy nie zetnie mleka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×