Jump to content
Atebo

Browar Domowy - Atebom Chodzież

Recommended Posts

Pora zacząć uzupełniać zaległości i:

 

Warka nr 1 - Wheat Beer -Coopers

 

kwiecień 2012 - na dzisiaj 23 maja 2012 zostało 10 butelek 1/2l

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 2 - Irish Stout -Coopers

 

kwiecień 2012 - w smaku zdecydowanie bardziej mi zasmakowało niż White z warki 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 3 - Grodziskie 8º BLG

 

20l

  • Słód pszeniczny 1,30 kg
  • Słód wędzony 0,70 kg
  • Słód pilzneński 0,50 kg
  • Chmiel Lubelski, granulat, 50 g

drożdże: Safbrew S-33

 

Pierwsze zacieranie przebiegło z przebojami -musiałem wydłużyćz przyczyn niezależnych ostatnią przerwę do 3 godzin.

 

Jednak wszystko wyszło w miarę OK.

Rozlano 22-maja2012 Blg3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 4 - Pale Ale 12º BLG

  • Słód pilzneński 2,5 kg
  • Słód monachijski 1,3 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,2 kg
  • Chmiel Marynka, granulat, 35 g
  • Chmiel Lubelski, granulat, 40 g

drożdże:Safale US 05

 

 

Po 10 dniach burzliwej zlałem na cichą 22 maja.

 

Jednak coś niepokojącego - zapach coś w stylu fermentujących owoców natomiast smak wydaje się OK.

Postoi z tydzień na cichej i ciekawi mnie co z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

26 maja 2012

 

 

Warka nr 5 - Tripel 18º BLG

 

 

  • Słód pilzneński 5,7 kg
  • Słód karmelowy jasny Steinbach 0,3 kg
  • Cukier kandyzowany 0,5 kg
  • Chmiel Marynka, granulat, 30 g
  • Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
    Wyeast XL 3522 Belgian Ardennes
     
    Na burzliwą trafiło: 21litrów Blg 18,5
     
     
     
    Pojawiły się w moim browarze nowe sprzęty:
    - mieszadło własnoręczny wyrób
    -taca z nierdzewki 35cm z allegro jako FD
    -sterownik Boleckiego

Edited by Atebo

Share this post


Link to post
Share on other sites

27 maja 2012

 

Warka nr 6 Alt 11,5º BLG

  • Słód monachijski 3,7 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,3 kg
  • Chmiel Marynka, granulat, 40 g
  • Safbrew S-33

Na burzliwą poszło 19litrów 12 Blg

Edited by Atebo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak robiłem -Tripla 18Blg i Alt-a 11.5

z 6 kg zasypu wszystko szło bez problemu. Miałem zamiar jak dojadą nowe tarczki ponacinać jeszcze troszkę szczelin ale chyba dam sobie spokój ilość jest na taki kociołek chyba wystarczająca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 7 Witbier

 

Na podstawie zaadoptowanej receptury (flood-a) z wiki

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: Górna

Zawartość ekstraktu (Blg): 11

Brzeczka nastawna w litrach: 25 (na tyle przeliczałem z oryginalnej receptury)

 

 

Słody

słód pilzneński 1,9kg

słód pszeniczny 1,15kg

płatki pszenne 0,6kg

płatki owsiane 0,380kg

płatki jęczmienne 0,265kg

Słód zakwaszający 76g

Słód melanoidynowy (parzony) 76g

 

 

Chmiele

 

Chmiel Lubelski 102,5 GPH

Chmiel Hallertau Hersbrucker 50GPG

 

 

Drożdże

 

Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes

Inne dodatki

 

Kolendra - 10g

Curaçao - 23g

 

 

Zacieranie

 

Płatki skleikowane w 66°C -70°C przez pół godziny, dodane po 1 etapie

 

Zacier główny

54°C - 30min, i dodanie płatków

64°C - 60min,

72°C - 15min

78°C - 5min

 

 

Czas gotowania

 

70 minut

102 GPH chmiel Lubelski (60 min)

50 GPH Hallertauer Hersbrucker (10 min)

5g kolendra 15,0 min

5g curacao 15,0 min

5g kolendra 5 min

15g curacao 5,0 min

 

Po wysładzaniu do chmielenia poszło 26l.

Po gotowaniu zostało 22l brzęczki o BLG 11

Zadane gęstwą Wyeast 3522 Belgian Ardennes z 1 zbioru

Edited by Atebo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 8 A'la Grodziskie - warzone 8 czerwca 2012 EURO-start

 

wzorowane na recepturze Jana Szały z wiki

 

Okroiłem troszkę recepturę tak na 25l.

Lekko przypaliło dno garnka przy zacieraniu.

Do fermentacji poszło 23l BLG8

drożdże Wyeast 2565 Kölsch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 9 10-czerwca-2012

Bezstylowiec z pozotałych na regale składników:

słód pilzneński 4,1

słód momahijski 0,5

zakwaszający 0,25

słód pszeniczny kg 1,5

słód orkiszowy 0,57kg

 

chmiel Marynka 25g

chmiel Perle 25g

Chmiel Hallertau Hersbrucker 5g

 

Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes II zbiór

 

zacier:

- 57°C - 10 min

- 62°C - 30 min

- 72°C - 20 min

 

gotowanie: 70min

 

Chmielenie:

Marynka - 60min

Perle + Chmiel Hallertau Hersbrucker - 25min

 

Do fermentacji poszło 20l 16BLG

2l do słoików i pasteryzacji obniżone Blg do 12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 15 26-czerwca-2012

 

Irisch red Ale wg: Krzysztof Fidler z wiki

Blg: 12,5

23l do baniaka

na Wyeast 1084 Irish Ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

#40 1.05.2013 Pszenno żytnie 14 Blg

#41 2.05.2013 Duseldorf ALT 12,5 Blg

#42 15.05.2013 Pszeniczne2 13 Blg

#43 15.05.2013 Pszeniczne2 13 Blg

#44 20.05.2013 Pszeniczne3 13,5 Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...