Jump to content
wyvern

Weizen - zacieranie

Recommended Posts

Przyszła pora na kolejną warkę, tym razem już nie "monosłodową".

Plan jest wg tego przepisu: http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_S%C5%82awomir_Franaszek_(Franekkkk)

Czy wszystkie słody mam wrzucić na raz, na początku?

Jeżeli jakaś oczywista rzecz to proszę wybaczyć nowemu niewiedzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robię po przepisie, nie potrafię jeszcze 'wyczuć' efektu tak na sucho. Może dam 50g ale szyszki, co Wy na to?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie w przepisie 25g idzie na goryczkę, a reszta na aromat, także jest ok. Chociaż w klasycznym weizenie nie dodaje się chmielu na końcu chmielenia.

Edited by leech

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobaczymy, co wyjdzie, z grubsza się przepisu trzymam a na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas:) Dzięki za odpowiedzi :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i daj więcej cukru do refermentacji bo 88g na 22l to wychodzi jakieś 1,9 nasyceniem CO2 podczas gdy w tym stylu powinno być 2,5-2,9. W tym przepisie jest 200g/22l http://www.wiki.piwo..._Smyk_(Anteks) Ja daję 160g i jest ok.

 

Ominąłbym jeszcze przerwę w 50C, wpłynie to pozytywnie na pianę. Nie zaszkodzi to piwu, bo słody są teraz tak dobrze rozluźnione, że bez tej przerwy drożdże mają co jeść.

Edited by leech

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do butelkowania jeszcze trochę, ale dam tak, jak mówisz (proporcjonalnie). Przerwę w 50C skróciłem do 5 min, teraz jest 63. Histereza rzędu ± 1,5C nie zaszkodzi mam nadzieję...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam ostatnią przerwę - jak po wskazanym czasie będzie jeszcze skrobia to mam przedłużyć, tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Filtruje się. Pytanie: czy warto jeszcze raz zalać całością brzeczki młóto celem ponownej filtracji przed wysładzaniem? Ostatnio tak zrobiliśmy i jakoś poszło, a teraz się filtruje tragicznie wolno...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie się kończy, tylko czy warto 2. raz? Leci i tak bez rurki, więc wysokość nie ma znaczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio tak zrobiliśmy... Miało przed fermentacją 12,5 może coś wyjdzie. To idę wysładzać.

 

9l przed wysładzaniem to nie jest jakoś maławo?

Edited by wyvern

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co tracisz czas na niepotrzebne pomiary ? lepiej postaraj się wysładzać do założonej wielkości albo litrów albo Blg. Dojdziesz po paru warkach do stanu , że bez pomiarów wysłodzisz założoną ilość z dokładnością do 1 °Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.