Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszła pora na kolejną warkę, tym razem już nie "monosłodową".

Plan jest wg tego przepisu: http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_S%C5%82awomir_Franaszek_(Franekkkk)

Czy wszystkie słody mam wrzucić na raz, na początku?

Jeżeli jakaś oczywista rzecz to proszę wybaczyć nowemu niewiedzę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię po przepisie, nie potrafię jeszcze 'wyczuć' efektu tak na sucho. Może dam 50g ale szyszki, co Wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sumie w przepisie 25g idzie na goryczkę, a reszta na aromat, także jest ok. Chociaż w klasycznym weizenie nie dodaje się chmielu na końcu chmielenia.

Edytowane przez leech

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zobaczymy, co wyjdzie, z grubsza się przepisu trzymam a na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas:) Dzięki za odpowiedzi :beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i daj więcej cukru do refermentacji bo 88g na 22l to wychodzi jakieś 1,9 nasyceniem CO2 podczas gdy w tym stylu powinno być 2,5-2,9. W tym przepisie jest 200g/22l http://www.wiki.piwo..._Smyk_(Anteks) Ja daję 160g i jest ok.

 

Ominąłbym jeszcze przerwę w 50C, wpłynie to pozytywnie na pianę. Nie zaszkodzi to piwu, bo słody są teraz tak dobrze rozluźnione, że bez tej przerwy drożdże mają co jeść.

Edytowane przez leech

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do butelkowania jeszcze trochę, ale dam tak, jak mówisz (proporcjonalnie). Przerwę w 50C skróciłem do 5 min, teraz jest 63. Histereza rzędu ± 1,5C nie zaszkodzi mam nadzieję...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam ostatnią przerwę - jak po wskazanym czasie będzie jeszcze skrobia to mam przedłużyć, tak?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Negatywna próba 20 minut przed końcem, w dodatku z obciętą jedną przerwą. Możliwe?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Filtruje się. Pytanie: czy warto jeszcze raz zalać całością brzeczki młóto celem ponownej filtracji przed wysładzaniem? Ostatnio tak zrobiliśmy i jakoś poszło, a teraz się filtruje tragicznie wolno...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie się kończy, tylko czy warto 2. raz? Leci i tak bez rurki, więc wysokość nie ma znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio tak zrobiliśmy... Miało przed fermentacją 12,5 może coś wyjdzie. To idę wysładzać.

 

9l przed wysładzaniem to nie jest jakoś maławo?

Edytowane przez wyvern

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po co tracisz czas na niepotrzebne pomiary ? lepiej postaraj się wysładzać do założonej wielkości albo litrów albo Blg. Dojdziesz po paru warkach do stanu , że bez pomiarów wysłodzisz założoną ilość z dokładnością do 1 °Blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×