Skocz do zawartości
viki

Otwieram browar :) Mam już wszystko?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

 

Udało mi się przekonać małżonkę, do wyrażenia zgody na otwarcie domowego browaru.

 

W piwnicy mam 14-16 stopni bez względu na porę roku więc równie dobrze mogę zacząć ważyć już teraz.

 

Ze względu na lokalizacje (Wrocław) będę kupował w twojbrowar.pl. Na początek pójdzie piwo pszeniczne (ciemne). Złożyłem taki zestaw:

 

Safbrew WB-06

Lubelski granulat 100g

Kapslownica GRETA

Kapsle złote 100 sztuk

Areometr piwowarski

Fermentor 33L z rurką i kranikiem

Pirosiarczyn sodu 500g

Słód karmelowy ciemny - 1kg

Słód Pilzneński 5 kg Niemcy

Słód pszeniczny jasny 5 kg

Słód pszeniczny ciemny 1 kg

Mauribrew Weiss

 

Dodatkowo mam garnek 20L + filtrator z oplotu + jodek do próby skrobiowej.

 

Zamierzam ważyć wg takiego przepisu

 

Słód pszeniczny 2,4 kg

Słód pilzneński 1,5 kg

Słód pszeniczny ciemny 0,2 kg

Słód karmelowy ciemny 0,2 kg

Chmiel Lubelski, granulat, 25 g

 

Czy wszystko już mam, nie zapomniałem o niczym? Czy śrutownik mogę zastąpić maszynką do mielenia (2-3 przepuszczenia) ?

 

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pomysły.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1) za mało fermentorów, jeden do filtracji, fermentacji i rozlewu to naprawdę problem

 

2) po co ci dwie saszetki różnych drożdży tego samego stylu? Chyba że na wszelki wypadek, ale to IMO przesada ;)

 

3) zamów śrutowany, serio, maszynka do mielenia mięsa nierówno ześrutuje, a jeszcze potnie ci łuskę, a i tak pilzneńskiego masz mało

 

co do receptury się nie wypowiadam, bo nie mam pojęcia.

Edytowane przez Gabe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Udało mi się przekonać małżonkę, do wyrażenia zgody na otwarcie domowego browaru.

 

Podaj w jaki sposób, może innym się przyda :)

 

Poza tym potrzebny będzie dobry termometr (do zacierania).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gabe

 

1 - pomyślę na 2 wiaderkami

2 - surowców ma być na 2 warki - jedna na Safbrew WB-06 a druga na Mauribrew Weiss

3 - śrutowany ile może może leżeć, 2 miesiące da radę ?

 

WiHuRa - termometr mam ten z ikea'i

sposób przekonania: -

ja: dobre to piwo skarbie

żona: tak, lubie ciemne przeniczne

ja: ale skarbie ten paulaner to 6zł kosztuje a to juz kilo słodu by było

żona: no ok

:)

Edytowane przez viki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Akurat pszenica, 1 wiadro starczy, robisz tylko burzliwą i butelkujesz. Jak będzie chciał robić cichą drugie wiadro obowiązkowo.

 

Śrutowany może kilka miesięcy przeleżeć (zamknięty i w suchym miejscu).

 

Skuteczny sposób przekonania :okey:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja 2 tygodnie podchody robiłem :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

łoł jaki odzew

 

tak jak pisał WiHuRa - tylko burzliwa i do butelek więc zaczne od 1 wiadra - każdy od czegoś zaczynał

 

przepis ok czy coś zmodyfikować ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie chcę klonu paulanera - ma być podobne ale bardziej bananowo-goździkowe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to do roboty!

 

EDIT.

 

Teraz zauważyłem że masz garnek 20l, będzie mały jeśli myślisz o warkach 20l. Do gotowania brzeczki będzie potrzebne min. 25l.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teraz zauważyłem że masz garnek 20l, będzie mały jeśli myślisz o warkach 20l. Do gotowania brzeczki będzie potrzebne min. 25l.

 

to przeliczę wszystko na 15l i tyle zrobię

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teraz zauważyłem że masz garnek 20l, będzie mały jeśli myślisz o warkach 20l. Do gotowania brzeczki będzie potrzebne min. 25l.

 

to przeliczę wszystko na 15l i tyle zrobię

Zatrzeć da radę w 20l. A to co uzyskasz przy filtracji i wysładzaniu możesz podzielić na parę garnków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

o i po prawie miesiącu uwarzyłem pierwszą warkę

 

najpierw nie mogłem się zabrać za zamawianie, potem sklep przez 2 tygodnie umawiał odbiór osobisty... ale jest :)

 

oczywiście nie obyło się bez przygód

 

1 - musiałem użyć gara na 12l i tyle planuję, że wyjdzie

 

2 - w połowie wysładzania padł mi termometr z ikeai - nalało mi się chyba wody do środka :) szczęściem teściowa mieszka obok i miała taki sam

 

przepis taki jak wyżej tylko przeliczony na 12l

po chmieleniu piękne 12 BLG

 

całość zadana Mauribrew Weiss dziś o 17.00

 

stoi w piwnicy ~19 stopni

 

 

 

 

KURDE

 

zapomniałem odsączyć chmielu ...bedzie coś z tego piwa czy raczej nie ??

Edytowane przez viki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

KURDE

 

zapomniałem odsączyć chmielu ...bedzie coś z tego piwa czy raczej nie ??

 

No toś stary dał do pieca.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

heh

 

z kronikarskiego obowiązku - piwo wyszło dobre. Znajomi twierdzą, że świetne ale ja im nie wierzę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

z kronikarskiego obowiązku - piwo wyszło dobre. Znajomi twierdzą, że świetne ale ja im nie wierzę.

 

Uważaj, chcą Ci wypić ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A można zmodyfikować tytuł, bo trochę mylący!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×