Jump to content
Sign in to follow this  
viki

Otwieram browar :) Mam już wszystko?

Recommended Posts

Hej

 

Udało mi się przekonać małżonkę, do wyrażenia zgody na otwarcie domowego browaru.

 

W piwnicy mam 14-16 stopni bez względu na porę roku więc równie dobrze mogę zacząć ważyć już teraz.

 

Ze względu na lokalizacje (Wrocław) będę kupował w twojbrowar.pl. Na początek pójdzie piwo pszeniczne (ciemne). Złożyłem taki zestaw:

 

Safbrew WB-06

Lubelski granulat 100g

Kapslownica GRETA

Kapsle złote 100 sztuk

Areometr piwowarski

Fermentor 33L z rurką i kranikiem

Pirosiarczyn sodu 500g

Słód karmelowy ciemny - 1kg

Słód Pilzneński 5 kg Niemcy

Słód pszeniczny jasny 5 kg

Słód pszeniczny ciemny 1 kg

Mauribrew Weiss

 

Dodatkowo mam garnek 20L + filtrator z oplotu + jodek do próby skrobiowej.

 

Zamierzam ważyć wg takiego przepisu

 

Słód pszeniczny 2,4 kg

Słód pilzneński 1,5 kg

Słód pszeniczny ciemny 0,2 kg

Słód karmelowy ciemny 0,2 kg

Chmiel Lubelski, granulat, 25 g

 

Czy wszystko już mam, nie zapomniałem o niczym? Czy śrutownik mogę zastąpić maszynką do mielenia (2-3 przepuszczenia) ?

 

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pomysły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) za mało fermentorów, jeden do filtracji, fermentacji i rozlewu to naprawdę problem

 

2) po co ci dwie saszetki różnych drożdży tego samego stylu? Chyba że na wszelki wypadek, ale to IMO przesada ;)

 

3) zamów śrutowany, serio, maszynka do mielenia mięsa nierówno ześrutuje, a jeszcze potnie ci łuskę, a i tak pilzneńskiego masz mało

 

co do receptury się nie wypowiadam, bo nie mam pojęcia.

Edited by Gabe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udało mi się przekonać małżonkę, do wyrażenia zgody na otwarcie domowego browaru.

 

Podaj w jaki sposób, może innym się przyda :)

 

Poza tym potrzebny będzie dobry termometr (do zacierania).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gabe

 

1 - pomyślę na 2 wiaderkami

2 - surowców ma być na 2 warki - jedna na Safbrew WB-06 a druga na Mauribrew Weiss

3 - śrutowany ile może może leżeć, 2 miesiące da radę ?

 

WiHuRa - termometr mam ten z ikea'i

sposób przekonania: -

ja: dobre to piwo skarbie

żona: tak, lubie ciemne przeniczne

ja: ale skarbie ten paulaner to 6zł kosztuje a to juz kilo słodu by było

żona: no ok

:)

Edited by viki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat pszenica, 1 wiadro starczy, robisz tylko burzliwą i butelkujesz. Jak będzie chciał robić cichą drugie wiadro obowiązkowo.

 

Śrutowany może kilka miesięcy przeleżeć (zamknięty i w suchym miejscu).

 

Skuteczny sposób przekonania :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

łoł jaki odzew

 

tak jak pisał WiHuRa - tylko burzliwa i do butelek więc zaczne od 1 wiadra - każdy od czegoś zaczynał

 

przepis ok czy coś zmodyfikować ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie chcę klonu paulanera - ma być podobne ale bardziej bananowo-goździkowe

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to do roboty!

 

EDIT.

 

Teraz zauważyłem że masz garnek 20l, będzie mały jeśli myślisz o warkach 20l. Do gotowania brzeczki będzie potrzebne min. 25l.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz zauważyłem że masz garnek 20l, będzie mały jeśli myślisz o warkach 20l. Do gotowania brzeczki będzie potrzebne min. 25l.

 

to przeliczę wszystko na 15l i tyle zrobię

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz zauważyłem że masz garnek 20l, będzie mały jeśli myślisz o warkach 20l. Do gotowania brzeczki będzie potrzebne min. 25l.

 

to przeliczę wszystko na 15l i tyle zrobię

Zatrzeć da radę w 20l. A to co uzyskasz przy filtracji i wysładzaniu możesz podzielić na parę garnków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

o i po prawie miesiącu uwarzyłem pierwszą warkę

 

najpierw nie mogłem się zabrać za zamawianie, potem sklep przez 2 tygodnie umawiał odbiór osobisty... ale jest :)

 

oczywiście nie obyło się bez przygód

 

1 - musiałem użyć gara na 12l i tyle planuję, że wyjdzie

 

2 - w połowie wysładzania padł mi termometr z ikeai - nalało mi się chyba wody do środka :) szczęściem teściowa mieszka obok i miała taki sam

 

przepis taki jak wyżej tylko przeliczony na 12l

po chmieleniu piękne 12 BLG

 

całość zadana Mauribrew Weiss dziś o 17.00

 

stoi w piwnicy ~19 stopni

 

 

 

 

KURDE

 

zapomniałem odsączyć chmielu ...bedzie coś z tego piwa czy raczej nie ??

Edited by viki

Share this post


Link to post
Share on other sites

heh

 

z kronikarskiego obowiązku - piwo wyszło dobre. Znajomi twierdzą, że świetne ale ja im nie wierzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

z kronikarskiego obowiązku - piwo wyszło dobre. Znajomi twierdzą, że świetne ale ja im nie wierzę.

 

Uważaj, chcą Ci wypić ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...