Skocz do zawartości
pepe11

Jaki miód do piwa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie , jaki miód nadaje się najlepiej do piwa miodowego , czy są gatunki które w ciemno odrzucać ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tu dyskusja o tym

Czyli szukajka działa normalnie, a już się przestraszyłem :P

Taa, bardzo wyczerpujące informację , po pierwsze zacieram , nie robię z puchy ,po drugie temat jest dla mnie ważny , opinie jednego czy dwóch forumowiczów to jak dla mnie za mało, nadal liczę na wnoszące coś w temacie wpisy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ewentualnie sztuczny, bo ma aromat ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko gryczany, bo ma zapach.

Dziekuję za odpowiedź , z tego co pamiętam wrzosowy jest bardzo ostry , do normalnej konsumpcji raczej się nie nadaje

ciekawe jak komponował by się z piwem , ostatnio robiłem z lipowym, piwo super miód dał moc ale posmaków raczej brak.

Spróbuję z gryczanym.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taa, bardzo wyczerpujące informację , po pierwsze zacieram , nie robię z puchy ,po drugie temat jest dla mnie ważny , opinie jednego czy dwóch forumowiczów to jak dla mnie za mało, nadal liczę na wnoszące coś w temacie wpisy

Temat zaczyna się warzeniem z puchy, ale szybko przechodzi w zacieranie.

 

Streszczenie:

1. Gryczany albo

2. Sztuczny albo

3. Pasteryzacja i dodanie miodu albo

4. Przelanie do kega, dodanie miodu, mocne szybkie schłodzenie (nawet <4°C), szybki wyszynk (mało bezpieczne, ale 'jest ryzyko jest zabawa' ;))

 

Edit: Sporo już tracimy na dodaniu miodu podczas chmielenia :(

Edytowane przez Swiaderny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Temat zaczyna się warzeniem z puchy, ale szybko przechodzi w zacieranie.

 

Streszczenie:

1. Gryczany albo

2. Sztuczny albo

3. Pasteryzacja i dodanie miodu albo

4. Przelanie do kega, dodanie miodu, mocne szybkie schłodzenie (nawet <4°C), szybki wyszynk (mało bezpieczne, ale 'jest ryzyko jest zabawa' ;))

 

Edit: Sporo już tracimy na dodaniu miodu podczas chmielenia :(

Zrobiłem piwo na podstawie przepisu Pierona ( warka CXXXIX ) wyszło super , dlatego ten temat mnie interesuje. Znajomi byli zachwyceni , doszedł nam kolejny pasjonat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robię piwo miodowe na drożdżach S04, prosty zasyp ( pilzneński i 2 rodzaje karmelowych jasnych ok 0,6kg) chmiel minimalnie na goryczkę i na aromat - celuję w 12Blg, Na koniec chmielenia (gaz stop) dodaję 2-2,5kg miodu (50% gryczany , 50% akacja i wielokwiat) i szybkie chłodzenie. Dostaję ok. 20-23l 16Blg.Niestety z każdej partii miodu uzyskuję inny smak. Dwa lata temu tym Kozlakiem miodowym wygrałem konkurs.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robię piwo miodowe na drożdżach S04, prosty zasyp ( pilzneński i 2 rodzaje karmelowych jasnych ok 0,6kg) chmiel minimalnie na goryczkę i na aromat - celuję w 12Blg, Na koniec chmielenia (gaz stop) dodaję 2-2,5kg miodu (50% gryczany , 50% akacja i wielokwiat) i szybkie chłodzenie. Dostaję ok. 20-23l 16Blg.Niestety z każdej partii miodu uzyskuję inny smak. Dwa lata temu tym Kozlakiem miodowym wygrałem konkurs.

Dzięki ! mam pytanie , co znaczy chmiel minimalnie w tym przypadku ? ile aromatycznego ile goryczki i kiedy ? Dzięki za przepis na pewno spróbuję

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do chmielu pamięć jest zawodna.sprawdziłem w notatkach:pilzneński 3kg, monachijski 1kg, Carahell 0,5kg, Carabelge 025kg ( możesz zastosować inne karmelowe jasne), 52C 15min, 63C 30min, 72C 30min, 78C wysładzanie. Chmielenie 70min ,w 5min 35g Marynki w 55min 35g Lubelski , gaz stop 1kg gryczanego i 1kg spadziowego z wielokwiatowym. Wyszło 28l 16Blg. Drożdże S04. Po burzliwej zeszło do 4Blg. 1 tydzień cichej i w butelki. Do nagazowania dałem 220g miodu gryczanego zalanego wrzątkiem. Piwo miało posmaki miodu pitnego wymieszanego z piwem, ładną trwałą pianę. Nie licz na smaki sklepowych miodowych piw. Chyba , że dodasz słodzik i "plastikowy" miód...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do chmielu pamięć jest zawodna.sprawdziłem w notatkach:pilzneński 3kg, monachijski 1kg, Carahell 0,5kg, Carabelge 025kg ( możesz zastosować inne karmelowe jasne), 52C 15min, 63C 30min, 72C 30min, 78C wysładzanie. Chmielenie 70min ,w 5min 35g Marynki w 55min 35g Lubelski , gaz stop 1kg gryczanego i 1kg spadziowego z wielokwiatowym. Wyszło 28l 16Blg. Drożdże S04. Po burzliwej zeszło do 4Blg. 1 tydzień cichej i w butelki. Do nagazowania dałem 220g miodu gryczanego zalanego wrzątkiem. Piwo miało posmaki miodu pitnego wymieszanego z piwem, ładną trwałą pianę. Nie licz na smaki sklepowych miodowych piw. Chyba , że dodasz słodzik i "plastikowy" miód...

nie ,, licze '' na smaki sklepowych , mam w sąsiedztwie Krajana za ich pseudo miodowe powinien ścigać prokurator z urzędu , spróbuje Twój przepis zatrzeć , bedzie dobrze , dzięki za wsparcie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czemu wszyscy tak się bronią przed "aromatem identycznym z naturalnym". :D

 

bo wychodzi "Łomża Eksport Miodowa" a to jak dla mnie średni "rarytas" :D

 

Bez pasteryzacji to tylko gryczany i to w minimalnej dawce 2l na 20l brzeczki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakiś czas temu też zrobiłem miodowe:

 

Słód PILZNEŃSKI 3,0kg

Słód Monachijski typ I (lub typ II) 1,0kg

Słód karmelowy jasny Strzegom 0,5kg

 

Miód gryczany 1.4 kg

 

Chmiel Marynka (granulat)- 15g

Chmiel Lubelski (granulat)- 35g

 

Drożdże

Safale US-05

 

Zacieranie (słód wrzucić do wody o temp ok. 66 stopni)

62°C - 10 min

szybkie podgrzanie miedzy przerwami

72°C - od 50 min do negatywnej próby jodowej

 

Czas gotowania

70 minut

 

Chmielenie

15g Marynka oraz 15g Lubelski – dodać w 10 min

20g Lubelski – dodać na ostatnie 15 min

Miód dodać po schłodzeniu do 20°C (ok. 1,2kg), reszte miodu zostawić na refermantacje ok. 10g miodu na 1 litr piwa)

 

BLG początkowe 15,5, od fermentowało do 1,5 (trochę płytko). Wielkość warki 21 l.

Piwko wyszło przednie, porządny aromat miod tylko trochę słaba goryczka :)

Edytowane przez wisnia1983

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×