Jump to content
e-prezes

domowe browary - sprzęt i realizacje

Recommended Posts

http://www.brewzilla.nl/?thuisbrouwerijen

 

Pod tym adresem kryją się linki do prywatnych stron domowych piwowarów ze zdjęciami, a czasem ze schematami urządzeń, które zrealizowali. Polecam, gdy ktoś ma gdzie taką instalację zmieścić i zapał, by coś takiego zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
http://www.brewzilla.nl/?thuisbrouwerijen

 

Pod tym adresem kryją się linki do prywatnych stron domowych piwowarów ze zdjęciami, a czasem ze schematami urządzeń, które zrealizowali. Polecam, gdy ktoś ma gdzie taką instalację zmieścić i zapał, by coś takiego zrobić.

Niektóre konstrukcje robią wrażenie, choć są i takie, które wyglądają paskudnie :)

 

Ciekawe jest to, że u nas w kraju, bardzo wolno postępuje 'mechanizacja' domowego browarnictwa. Czy jest to spowodowane generalną ciasnotą polskiego budownictwa, kwestiami finansowymi, czy niechęcią do automatyzacji procesów ? Jak uważacie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postępuje wolno bo nasze portfele nie są tak zasobne je zachodnich sąsiadów.Po zatym jak coś jest np strona Browamatora Kocioł zacierno-warzelny Speidel Braumeister STANDARD - 20 l cena 4788 a 50 l 8790 paranoja kogo na to stać i to jest oferta dla amatorów domowego piwa kosmiczna cena.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Postępuje wolno bo nasze portfele nie są tak zasobne je zachodnich sąsiadów.Po zatym jak coś jest np strona Browamatora Kocioł zacierno-warzelny Speidel Braumeister STANDARD - 20 l cena 4788 a 50 l 8790 paranoja kogo na to stać i to jest oferta dla amatorów domowego piwa kosmiczna cena.

Oferta firm produkujących lub sprzedających takowe produkty, to raz, a własna inwencja to dwa. Zerknij na linka podanego przez e-prezesa. Przejrzałem co nieco i nie zauważyłem konstrukcji fabrycznych.

Czy gdyby takie kocioł zacierno-warzelny kosztowałby załóżmy 1000zł, to cieszyłby się popularnością? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oglądałem to co wstawił e-prezes na kocioł warzelny nadają się takie beczki,keg daje link

http://aukcjewp.wp.pl/search.php?string=keg z czego jest wewnętrzna powłoka tego kega wykonana proszę o rade .

Pierwsza sprawa - pisz proszę w miarę ortograficznie i stylistycznie, zwłaszcza wdzięczni będziemy za używanie znaku przystankowego pt. przecinek. Po prostu źle się Twoje posty czyta.

 

A co do pytania. Podaj dokładnie link do zdjęcia, a nie do kategorii na allegro. Tam jest trochę produktów, więc skąd mamy wiedzieć co masz na myśli ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

keg

w wykonaniu standardowym - stal kwasoodporna DIN 1.4301(AISI 304),

w wykonaniu specjalnym - stal kwasoodporna DIN 1.4571 (AISI 316)

 

czasami z zewnatrz pokrywane sa poliuretanem

Share this post


Link to post
Share on other sites
keg

w wykonaniu standardowym - stal kwasoodporna DIN 1.4301(AISI 304),

w wykonaniu specjalnym - stal kwasoodporna DIN 1.4571 (AISI 316)

 

czasami z zewnatrz pokrywane sa poliuretanem

Bardzo cenna informacja. A nie orientujesz się, czy poliuretan łatwo zdejmuje się z kegów ? Dość często pojawiają się takie na allegro i zastanawiam się, czy nie będzie później problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie mam pojecia :)

typowy zakres temperatury pracy elastomerow poliuretanowych to -40 - +80 st.C

po nawet niewielkim podgrzaniu staja sie plastyczne,

 

mysle, ze trzeba by sprobowac...

Share this post


Link to post
Share on other sites
keg

w wykonaniu standardowym - stal kwasoodporna DIN 1.4301(AISI 304),

w wykonaniu specjalnym - stal kwasoodporna DIN 1.4571 (AISI 316)

 

czasami z zewnatrz pokrywane sa poliuretanem

sam siebie cytuje :)

 

ale wczoraj zostalem zahaczony na GG wlasnie w kwestii materialu...khegowego :)

wiec uzupelniajac:

 

keg powinien miec naibta, przetloczona informacje o gatunku stali, z ktorej zostal wykonany oraz norme wg. ktorej go wykonano

w zaleznosci od miejsca produkcji moze miec oznaczenia gatunkowe (byc moze inne) ale chyba najczesciej:

 

w wykonaniu standardowym - stal kwasoodporna DIN 1.4301= AISI 304 = PN OH18N9 = EUR X5CrNi18 10

w wykonaniu specjalnym - stal kwasoodporna DIN 1.4401 = AISI 316 = PN H17N13M2T = EUR X5CrNiMo17 12

 

zreszta przy 'wykonaniu specjalnym' w poprzednim poscie byl blad w DIN:|

stal KO DIN 1.4571 = AISI 316Ti --- moze tez sie z tego robi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piękny ten sprzęt pokazany przez e-prezesa ale myśle że taka konstrukcja trochę by kosztowała i dlatego na razie nie stać naszych domowych browarników ale myślę że dojdziemy wkrótce i do takiego poziomu.Nasz domowy browar czyni ku temu kroki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie!

Jestem tutaj nowy, ale już od jakiegoś czasu przeglądam forum piwowarów.

Zamierzam w najbliższym czasie rozpocząć warzenie piwa ,ale pierwsze muszę zorganizować sobie sprzęt. Chciałbym warzyć piwo za pomocą systemu HERMS i tutaj nasuwa się pierwsze pytanie: Czy schemat takiego systemu, który jest zawarty w linku http://www.wiki.piwo.org/index.php/Cyrkulacyjne_systemy_zacierania_-_RIMS_i_HERMS wymaga jakichkolwiek poprawek?

 

Na tą chwilę zorganizowałem trzy kegi 30l, które czekają na wycięcie dekli i otworów na zawory. Wymiennikiem ciepła ma być rurka miedziana o przekroju 15 mm. Generalnie Chciałbym, aby całe "orurowanie" było wykonane z rur miedzianych o tym przekroju.

 

Drugie dosyć zasadnicze pytanie: Jak długa powinna być wężownica, która będzie wymiennikiem ciepła, aby zacier się dobrze nagrzewa

 

Jakiekolwiek rady mile widziane :) Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie!

Jestem tutaj nowy, ale już od jakiegoś czasu przeglądam forum piwowarów.

Zamierzam w najbliższym czasie rozpocząć warzenie piwa ,ale pierwsze muszę zorganizować sobie sprzęt. Chciałbym warzyć piwo za pomocą systemu HERMS i tutaj nasuwa się pierwsze pytanie: Czy schemat takiego systemu, który jest zawarty w linku http://www.wiki.piwo..._-_RIMS_i_HERMS wymaga jakichkolwiek poprawek?

 

Na tą chwilę zorganizowałem trzy kegi 30l, które czekają na wycięcie dekli i otworów na zawory. Wymiennikiem ciepła ma być rurka miedziana o przekroju 15 mm. Generalnie Chciałbym, aby całe "orurowanie" było wykonane z rur miedzianych o tym przekroju.

 

Drugie dosyć zasadnicze pytanie: Jak długa powinna być wężownica, która będzie wymiennikiem ciepła, aby zacier się dobrze nagrzewa

 

Jakiekolwiek rady mile widziane :) Pozdrawiam

Przy 30 litrach powinno wystarczyć 6-7 mb rurki 1/2"

Polecam też odwiedzić stronkę http://www.theelectricbrewery.com/hot-liquor-tank ( fajnie wytłumaczone co i jak , no i te "garnuszki")

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wow :) ale kotlet :) Posty sprzed prawie 6 lat , teraz to my mamy pełen wypas jeśli chodzi o dostępność sprzętu :)

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.