Jump to content
ahcinga

0% w domowych warunkach

Recommended Posts

Witam,

jestem całkowicie zielona jeżeli chodzi o piwo, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie na forum. Na hasło bezalkoholowe pojawiają sie tematy o piwie niskoalkoholowym czyli ok. 0,5%.

Moje pytanie to czy jest możliwe w domowych warunkach uzyskać piwo 0%? Taki napój o smaku piwa. Na rynku jest tylko Bavaria która ma 0%, czy aż tak trudne jest pozbycie się 100% alkoholu? Jeśli jest to możliwe to bardzo proszę o "instrukcję" :)

Pozdrawiam, Agniecha

Edited by ahcinga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyzwoite piwo bezalkoholowe można zrobić tylko metodą przemysłową - trzeba wziąć zwykłe piwo, odparować alkohol, i sztucznie uzupełnić elementy smakowe, które odparowały razem z alkoholem.

 

Druga metoda to wymuszenie bardzo niskiego odfermentowania - ale wtedy otrzymujesz bardziej brzeczkę niż piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są takie drożdże Zymoferm Z009-0-40 przeznaczone do nisko- i bezalkoholowych lagerów, ale sam nigdy na nich nie pracowałem. Przypuszczam, że mają jakiś blok metaboliczny, albo niską tolerancję na alkohol. Może ktoś na nich pracował? To chyba jedyny (rozsądny) sposób na uzyskanie piwa niskoalkoholowego domowym sposobem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są takie drożdże Zymoferm Z009-0-40 przeznaczone do nisko- i bezalkoholowych lagerów, ale sam nigdy na nich nie pracowałem. Przypuszczam, że mają jakiś blok metaboliczny, albo niską tolerancję na alkohol. Może ktoś na nich pracował? To chyba jedyny (rozsądny) sposób na uzyskanie piwa niskoalkoholowego domowym sposobem.

 

Z opisu producenta wynika, że mogą to być Saccharomyces ludwigii. Są to coraz częściej stosowane w piwowarstwie drożdże do produkcji piw niskoalkoholowych. Fermentują jedynie cukry proste - glukozę i fruktozę, dodatkowo sacharozę. Są dosyć trudne w propagacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy mnie nie interesował temat piw niskoalkoholowych, ale muszę się przyjrzeć bliżej Saccharomyces ludwigii. Może coś ciekawego się z tego zrobi. Przypuszczam, że i tak trzeba by sterować zacieraniem końcową zawartość alkoholu, więc nie wiele piw da się zrobić w wersji niskoalkoholowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

andy, te określone jako bezalkoholowe mają zwykle ok. 0,5%, ale to jest zawsze napisane na butelce (drobnym druczkiem), wyjątkiem jest wspomniana Bavaria która ma 0%

Jejski, czytałam ten wątek, tam autor pisze o 0,5%, że nie udało mu się odparować 100%

widzę z waszych odpowiedzi że raczej się nieda, szkoda

 

Przyzwoite piwo bezalkoholowe można zrobić tylko metodą przemysłową - trzeba wziąć zwykłe piwo, odparować alkohol, i sztucznie uzupełnić elementy smakowe, które odparowały razem z alkoholem.

a tak swoją drogą jak określić czas odparowywania żeby pozbyć się całego alkoholu?

 

Bardzo dziękuję za informacje i pomoc

Agniecha

Edited by ahcinga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z opisu producenta wynika, że mogą to być Saccharomyces ludwigii. Są to coraz częściej stosowane w piwowarstwie drożdże do produkcji piw niskoalkoholowych. Fermentują jedynie cukry proste - glukozę i fruktozę, dodatkowo sacharozę. Są dosyć trudne w propagacji.

 

I jak mniemam trzeba zacierać na słodko, praktycznie bez przerwy zcukrzającej?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

dla mnie nierelane jest w domowych warunkach wyparowywanie alkoholu do uzyskania 0 %. Nie chciałbym smakować później takiego piwa.

Niemniej wydaje mi się (z dświadczenia), że można robić całkiem przyzwoite niskoalkoholowe, uzupełniając brzeczkę maltodekstrynami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jak mniemam trzeba zacierać na słodko, praktycznie bez przerwy zcukrzającej?!

 

W "normalnie" zatartej brzeczce glukozy, fruktozy i sacharozy razem jest średnio 10-15%. Jeśli dla kogoś to za dużo, to rzeczywiście powinien ograniczyć działanie B-amylazy.

Edited by dżony

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...