Jump to content
Sign in to follow this  
Slepecci

Moje pierwsze piwo:)

Recommended Posts

Witam wszystkich, chciałbym się pochwalić tym ze uudało mi się (mam nadzieje) uwarzyć swoje pierwsze piwo. Jako ze nie lubie półśrodków, zrobiłem to metoda zacierania (innych nie uważam:) )

 

 

13.05.2012

 

Cel : piwo czarne, wytrawne, górnofermentowane, średniochmielne:)

warka : 20l

Skład : 3,9kg pilzneńskiego

0.9 kg monachijskiego

0,25 kg czekoladowego

 

Warzenie : 62 stopnie - 40 minut

72 stopnie - 30 minut

78 stopni - filtrowanie oplotem

 

Chmielenie : 90 minut - 40g marynki

 

Wyszło Blg 17

 

Drozdże : Safale S-04 - 11,5 g

 

1. Dzisiaj jest 19.05 i piwko nadal sobie grzecznie bulgocze, po jakim czasie skończy sie fermentacja? Jak zakończy sie bulgotanie, czy jeszcze poczekać od tego czasu?

2. Jak skończy bulgotać, przelewać już do butelek czy przelać i poczekać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje uznanie jeśli otrzymałeś 17 Blg przy takim zasypie :)Fermentacja powinna trwać okolo 6-7 dni , to że przestanie bulgotać nie oznacza zę fermentacja sie zakończyła , musisz zmierzy aerometrem poziom Blg.

Edited by BrewDogFan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam , własnie co zmierzyłem, 3 stopnie Blg, napiłem się i rzeczywiście jest bardzo wytrawne i ma niezłego kopa:)... Nie to miało wyjść, ale daje rade, z tego co wyliczyłem, i nawet jest start był z 16-17 blg, to teraz piwo ma około 8 procent alkoholu...

Edited by Slepecci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...