Skocz do zawartości
crosis

6 zbóż - schemat zacierania

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

 

dzisiaj planuję uwarzyć sobie 6 zbóż, wg receptury z CP:

  • Słód wiedeński 2,25 kg
  • Słód pszeniczny 1,25 kg
  • Słód z pszenicy samopszy 0,25 kg
  • Słód owsiany 0,25 kg
  • Słód orkiszowy 0,25 kg
  • Słód żytni 0,25 kg

Będę fermentował na T-58 (I-szy zbiór, po Wicie)

 

Chcę uzyskać piwo z goździkowo-cytrusowymi nutami, z wyraźną słodowością, ale łagodnym, słodkim finiszem (nie wytrawne)

 

Zaplanowałem sobie zacieranie tak:

44°C - 30 min - ze względu na owsiadny, orkiszowy i żytni

55°C - 10 min

64°C - 20 min

73°C - 45 min

 

Ładnie proszę o jakieś uwagi i idę odważyć słody :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

najlepiej, to za pierwszym razem zrób jak piszą w instrukcji z CP, mi ich "propozycje" zwykle pasowały. Jak chcesz coś pozmieniać, to spróbuj w/g tej receptury

http://www.piwo.org/topic/3385-wielozbozowe-5-zboz/

masz też opisane wrażenia :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sumie nie kupowałem tego jak zestawu, więc i nie mam dedykowanej instrukcji ;)

 

W sumie zacieranie jest podobne, kestia dodatania u mnie przerwy na 44°C i wydaje mi się, że tamto piwo wyszło dość wytrawne...

 

Ja chciałem mieć słodki finisz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po temacie Zgody dokopałem się do oryginalnego schematu zacierania na 6 zbóż:

http://www.piwo.org/topic/2892-clair-de-lune/page__st__20

 

Zacieranie:

- 48-44°C - 10'

- 55-51°C - 10'

- 63-61°C - 30'

- 73-71°C - 30'

- 76°C mash out

Ponieważ wg opisu z CP piwo ma być podobne do Kormoranowego, a ja chcę coś odrobinę mniej wytrawnego, ostateczny schemat ustaliłem na:

 

44°C - 20 min

55°C - 10 min

64°C - 20 min

73°C - 40 min

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie słodki finisz wynika bardziej ze słodów, a sposób zacierania zmienia tylko "treściwość" piwa. Przy twoim schemacie zacierania będziesz miał treściwsze piwo, nie koniecznie słodkie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sumie to właśnie o to mi chodziło. Skróciłem maltozową, żeby było mniej wytrawne, a przedłużyłem dekstrynującą, żeby było treściwsze...

 

Zobaczymy. Wszak robienie piwa to zabawa :)

 

Dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mam zamiar zamówić sobie słody do tego piwa i też mniej wytrawne. jakie Tobie wyszło?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo, ale to bardzo smaczne. W sumie zrobiłem 3 podobne warki, wszystkie wg tego schematu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej,

 

wszystko jest w moich zapiskach, chmieliłem raz lekko, raz mocniej - wedle uznania. Piwo ma fajną słodową podbudowę i fajnie komponuję się nawet z nieco większą goryczką (super zadziałał mi Spalt Select).

 

Ja większości piwa nie przelewam na cichą, ale robię ją w tym samym wiadrze co burzliwą. Nie ma czegoś takiego jak kompletny brak cichej ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wiem, że nie ma ale tak z ciekawości, ja właśnie jestem przy pierwszej przerwie. po zadaniu pytania udało mi się dokopać wczoraj wieczorem do Twoich zapisków. dzięki za pomoc :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio zacierałem tak:

44°C - 10 min

55°C - 10 min

64°C - 40 min

73°C - 20 min

Robiłem to pod konkursową Rosanke, miało być lekkie i pijalne. Fermentuję je na dolniakach, bo temperatura jeszcze na to pozwala.

Poprzednim razem chciałem mieć bardziej słodowe więc schemat był taki:

44°C - 10 min

55°C - 10 min

64°C - 20 min

73°C - 40 min

Tu fermentacja na T-58.

Piwo to należy chmielić bardzo delikatnie. Puki się nie ułożyło, 15g Marynki na goryczkę wydawało się za dużo. Później było już tylko pięknie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmmm... a po fermentacji na dolniakach czuć dodatek tych wszystkich słodów? Muszę spróbować, mam jeszcze wszystkich akurat na 1 warkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×