Jump to content
crosis

6 zbóż - schemat zacierania

Recommended Posts

Hej,

 

dzisiaj planuję uwarzyć sobie 6 zbóż, wg receptury z CP:

  • Słód wiedeński 2,25 kg
  • Słód pszeniczny 1,25 kg
  • Słód z pszenicy samopszy 0,25 kg
  • Słód owsiany 0,25 kg
  • Słód orkiszowy 0,25 kg
  • Słód żytni 0,25 kg

Będę fermentował na T-58 (I-szy zbiór, po Wicie)

 

Chcę uzyskać piwo z goździkowo-cytrusowymi nutami, z wyraźną słodowością, ale łagodnym, słodkim finiszem (nie wytrawne)

 

Zaplanowałem sobie zacieranie tak:

44°C - 30 min - ze względu na owsiadny, orkiszowy i żytni

55°C - 10 min

64°C - 20 min

73°C - 45 min

 

Ładnie proszę o jakieś uwagi i idę odważyć słody :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

najlepiej, to za pierwszym razem zrób jak piszą w instrukcji z CP, mi ich "propozycje" zwykle pasowały. Jak chcesz coś pozmieniać, to spróbuj w/g tej receptury

http://www.piwo.org/topic/3385-wielozbozowe-5-zboz/

masz też opisane wrażenia :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie nie kupowałem tego jak zestawu, więc i nie mam dedykowanej instrukcji ;)

 

W sumie zacieranie jest podobne, kestia dodatania u mnie przerwy na 44°C i wydaje mi się, że tamto piwo wyszło dość wytrawne...

 

Ja chciałem mieć słodki finisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po temacie Zgody dokopałem się do oryginalnego schematu zacierania na 6 zbóż:

http://www.piwo.org/topic/2892-clair-de-lune/page__st__20

 

Zacieranie:

- 48-44°C - 10'

- 55-51°C - 10'

- 63-61°C - 30'

- 73-71°C - 30'

- 76°C mash out

Ponieważ wg opisu z CP piwo ma być podobne do Kormoranowego, a ja chcę coś odrobinę mniej wytrawnego, ostateczny schemat ustaliłem na:

 

44°C - 20 min

55°C - 10 min

64°C - 20 min

73°C - 40 min

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie słodki finisz wynika bardziej ze słodów, a sposób zacierania zmienia tylko "treściwość" piwa. Przy twoim schemacie zacierania będziesz miał treściwsze piwo, nie koniecznie słodkie

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie to właśnie o to mi chodziło. Skróciłem maltozową, żeby było mniej wytrawne, a przedłużyłem dekstrynującą, żeby było treściwsze...

 

Zobaczymy. Wszak robienie piwa to zabawa :)

 

Dzięki za pomoc :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

 

wszystko jest w moich zapiskach, chmieliłem raz lekko, raz mocniej - wedle uznania. Piwo ma fajną słodową podbudowę i fajnie komponuję się nawet z nieco większą goryczką (super zadziałał mi Spalt Select).

 

Ja większości piwa nie przelewam na cichą, ale robię ją w tym samym wiadrze co burzliwą. Nie ma czegoś takiego jak kompletny brak cichej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiem, że nie ma ale tak z ciekawości, ja właśnie jestem przy pierwszej przerwie. po zadaniu pytania udało mi się dokopać wczoraj wieczorem do Twoich zapisków. dzięki za pomoc :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio zacierałem tak:

44°C - 10 min

55°C - 10 min

64°C - 40 min

73°C - 20 min

Robiłem to pod konkursową Rosanke, miało być lekkie i pijalne. Fermentuję je na dolniakach, bo temperatura jeszcze na to pozwala.

Poprzednim razem chciałem mieć bardziej słodowe więc schemat był taki:

44°C - 10 min

55°C - 10 min

64°C - 20 min

73°C - 40 min

Tu fermentacja na T-58.

Piwo to należy chmielić bardzo delikatnie. Puki się nie ułożyło, 15g Marynki na goryczkę wydawało się za dużo. Później było już tylko pięknie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm... a po fermentacji na dolniakach czuć dodatek tych wszystkich słodów? Muszę spróbować, mam jeszcze wszystkich akurat na 1 warkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...