Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Jest to mój pierwszy post na tym forum.

Jestem właśnie po swoim pierwszym warzeniu z procesem zacierania.

 

 

Moje pytanie dotyczy procesu wysładzania.

1. Czy wysładzamy do momentu uzyskania o 2-3l więcej niż planowana końcowa objętość, czy też jakoś inaczej to należy robić?

2. Czy młóto należy wycisnąć, czy też tylko ma się woda wysładzająca spokojnie przesączyć a to co zostało uwięzione idzie już na kompost?

Edytowane przez Cyberia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Tak, zależy od szybkości odparowania wody w twoim garnku. Przy gwałtownym gotowaniu ucieka więcej wody.

2. Woda ma się przesączać, a nawet wskazane jest wzburzenie śruty (lepsza wydajność), co do reszty możesz zlewać wysłodziny do osobnego garnka i odparowywać je do 8-10 blg na starter. Lub ewentualnie gdy masz za wysokie Blg w swojej wychmielonej brzeczce dodać je później aby tracić cukrów zawartych w tych lurowatych wysłodzinach(po uprzednim wygotowaniu oczywiście)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli prawidłowo będzie skropić wodą wysładzającą, ruszyć śrutę (zamieszać). Pierwszy filtrat po tej operacji zwrócić i tak operację powtarzać do uzyskania interesującej nas objętości?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A tak mniej tajemniczo możesz? Ok co do ó już wiem. Przepraszam za ten błąd

Edytowane przez Cyberia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drugiego ci nie podkreśli, ale podpowiem, że ważyć!=warzyć ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

http://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie polecam poczytanie. Ja robię to w taki sposób:

1. Przelewam z garnka do fermentatora z filtratorem z oplotu brzeczkę z młótem i dolewam z dwa litry wody około 78C. Czekam 10-15 minut aż się ułoży

2. Pierwsze 1,5 litra odbieram do rondla i wlewam z powrotem do fermentatora odczekuje 2 minuty

3. Zlewam przez rurkę igelitową do garnka brzeczkę. Zatrzymuje jak pojawia się pierwsza "wyspa" ponad płyn (młóto wystaje ponad wodę)

4. Dolewam 5-6 litrów wody na chama mieszając młóto i odczekuje 10 minut

5. Znowu zlewam już bez pkt. 2 i powtarzam pkt 4 i 5 do 3-4 razy wysładzania aż uzyskam odpowiednią ilość brzeczki do chmielenia.

6. To co nie mieści się w garze a leci jeszcze z rurki leje do małego gara i równo z chmieleniem zagotowuje i wlewam do chmielenia w miarę uciekania płynu lub wygotowuje na starter.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam jeszcze raz za błędy. Już je poprawiłem.

Dziękuje za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odnosnie Twoich pytan Cyberia

 

powinienes wysladzac do tego momentu az uzyskasz odpowiednia gestosc przez ciebie z gory zalozona uzyj kalkulatorow mieszania dwoch gestosci dostepnych na forum przewaznie sie powinno wysladzac do gestosci 4

Blg. ale moze ci sie zdarzyc ze bedziesz mial za duzo brzeczki ale tym tez sie nie martw co ci zostanie to zlej do petow i do zamrazarki nastepnym razem bedziesz wiedzial ile masz przygotowac slodow jaki powinienes zalozyc stosunek woda/slod

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×