Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

Konkurs Scottish Craft Brewers

Recommended Posts

Pod koniec stycznia odbedzie sie konkurs SCB, gdzie glowna wygrana bedzie mozliwosc uwarzenia 800 litrowej warki w jednym z lokalnych browarow szkockich. Konkurs niestety jest wewnetrzny, czyli tylko dla czlonkow SCB. Zatem tylko ja bede mogl reprezentowac www.piwo.org i chyba tylko jako jedyny obcokrajowiec w tym momencie ;).

 

A oto szczegoly: (tlumaczenie z http://www.scottishcraftbrewers.org/schedule.htm)

 

 

John McGarva z Tryst Brewery zaoferowal, ze uwarzy piwo, ktore wygra na tegorocznym konkursie. Dlatego zostalismy poinformowani na temat specyfikacji na temat wystawiania piw w tym konkursie, a mianowicie:

"Chce by receptura byla tak prosta jak to tylko mozliwe. Smaczne piwo w przedziale 5 - 6% abv. Brak restrykcji na temat stylu, smaku czy koloru. Pamiętaj piwo ma być uwarzone w ilości 800 litrów, zatem nalezy dostarczyc wszystkie szczegolowe informacje takie jak ilosc slodu w kilogramach, ilosc wody w litrach i dokladne odmierzanie czasu od rozpoczecia do zakonczenia gotowania. Preferowane chmiele Challenger, Perle, Cascade, First Gold i Styrian Goldings. Jest kilka odmian chmielu, ktory nie jest dostepny w tym momencie, zatem zadzwon, albo wyslij e-maila zanim uzyjesz chmieli takich jak Pacific Gem albo Amarillo.

Jesli ktos chce warzyc piwo z jakimis dziwnymi surowcami, poinforuj mnie i dowiedz sie czy moge je zdobyc. Garsc czegos na 25 litrow przeradza sie w wiadro dla 80 litrow - zatem najpierw to sprawdz!"

 

Powodzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tam chyba naszych jeszcze nie było. No to MAKARON walcz ile sił. Powodzenia.JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok ;) Ma ktos pomysl co uwarzyc na ten konkurs (bede warzyl w czwartek)? Oczywiscie musi byc ale 5-6% ABV. Nie wiem czy zdarze, bo teraz nie mam nic co mogloby pojsc na konkurs.

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ok ;) Ma ktos pomysl co uwarzyc na ten konkurs (bede warzyl w czwartek)? Oczywiscie musi byc ale 5-6% ABV. Nie wiem czy zdarze, bo teraz nie mam nic co mogloby pojsc na konkurs.

Ale z wysp szybko dojrzewające? To chyba tylko coś z rodziny Brown Ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowalem sie wystawic troche oszukanego portera baltyckiego, bo ma niecale 17Blg, to po to by zmiescic sie w przedziale 5-6% alk. Wiem, ze mam bardzo malo czasu, ale tech zalezy mi na obecnosci czegos regionalnego w konkursie. W koncu nie zawsze musimy wygrac, tez chodzi o sama gre ;)

 

Receptura

 

3kg slodu monachijskiego

2kg slodu lager

0,5kg slodu carapils

0,04kg slodu czekoladowego

0,02kg slodu black

 

Chmiele

30g goryczkowego 8.5

20 g saaz na smak.

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zdecydowalem sie wystawic troche oszukanego portera baltyckiego, bo ma niecale 17Blg, to po to by zmiescic sie w przedziale 5-6% alk. Wiem, ze mam bardzo malo czasu, ale tech zalezy mi na obecnosci czegos regionalnego w konkursie. W koncu nie zawsze musimy wygrac, tez chodzi o sama gre ;)

Porter z 17blg wyciągasz tylko 5-6%. Coś tu mi nie pasuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No moze przesadzilem z 17 Blg... w sumie piwo mialo kolo 16 ;) Ale jak wspomnialem wczesniej nie mam zbyt dokladnego sprzetu pomarowego. Licze, ze zmnieszcze sie w tym przedzialem 6%.

 

 

EDIT: ok po przeliczeniach mam male szanse... ale roznic sie o duzo nie bedzie ;D no moze 6,2.... ciiii naciagam przepisy :/

 

EDIT2: Jak odnajde zapiski i przelicze to podam dokladnie, co mi wyszlo.

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok poprawka ;) Wyszlo mi OG 1.065 zacieranie bylo w temperaturze 69stC licze na to, ze FG bedzie w regionie 1.020 czyli slodkie, to w tym wypadku zmiescilbym sie w 6% ABV. Jak nie to trudno wystawie i tak :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

16blg - fakt trochę lekki ten porter bałtycki. ;)

Ale chyba pisałeś, że miał to być ale.

Przecież porter będzie ze 3tyg fermentował. Nie zdąży się dobrze nagazować przed konkursem. Nie mówiąc o wyleżakowaniu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie musi byc ale, pozatym teoretycznie baltic porter moze byc fermentowany neutralnymi drozdzami gornej fermentacji, to tak w razie czego, jakby to cos wygralo (poki co nie przewiduje takiego scenariusza) i nie byloby mozliwosci uzycia drozdzy lagerowych.

 

PS pisalem, ze niby jedynym ograniczeniem jest ilosc alkoholu 5-6 AlkoholByVolume

 

 

Wiem,ze troche oszukiwany ten porter, ale innego pomyslu nie mialem. Z kolei cos na styl grodzisza by mialo duzo za duzo alkoholu... Z dwojga zlego wybralem cienkiego portera niz grodzisza siekiere ;)

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przecież porter będzie ze 3tyg fermentował. Nie zdąży się dobrze nagazować przed konkursem. Nie mówiąc o wyleżakowaniu...

Mam 5 tygodni. 2 Fermentacji, skrocona cicha (chyba ,bede zmuszony uzyc finnings by zbic drozdze - ta kwestie jeszcze rozwazam) i reszta na nagazowanie i lezakowanie. Wiem, ze porter ekspress z tego wyjdzie, dlatego bardziej mi zalezy na obecnosci tego pseudo portera baltyckiego swoja droga bedzie sie wyroznial pomiedzy tradycyjnymi ale`ami kolegow z SCB. Jesli wyjdzie wypijalny oczywiscie. A na przyszly rok przygotuje sie po prostu lepiej.

 

PS

Dowiedzialem sie o tym konkursie w ten wtorek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
PS pisalem, ze niby jedynym ograniczeniem jest ilosc alkoholu 5-6 AlkoholByVolume

Faktycznie w tekscie oryginalnym ani w tłumaczeniu nie ma nigdzie info, że ma to być ale. Zasugerowałem się tym co napisałeś:

Ok :)Oczywiscie musi byc ale 5-6% ABV.

;)

 

Wiem,ze troche oszukiwany ten porter, ale innego pomyslu nie mialem.

Spoko. Dobrze będzie. :/ Powodzenia. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zdecydowalem sie wystawic troche oszukanego portera baltyckiego, bo ma niecale 17Blg, to po to by zmiescic sie w przedziale 5-6% alk. Wiem, ze mam bardzo malo czasu, ale tech zalezy mi na obecnosci czegos regionalnego w konkursie. W koncu nie zawsze musimy wygrac, tez chodzi o sama gre :)

 

Receptura

 

3kg slodu monachijskiego

2kg slodu lager

0,5kg slodu carapils

0,04kg slodu czekoladowego

0,02kg slodu black

 

Chmiele

30g goryczkowego 8.5

20 g saaz na smak.

Piwo odfermentowalo FG - 1.018, 9 Brix

czyli statystyka z obliczen wychodzi taka.

OG - 1.064 czyli 15.8°Blg

ABV 6.14

%ADF - 71

%RDF 59.5%

 

Piwo smakuje jak Porter Baltycki :D no moze lzejsza wersja, ale podstawowy profil jest odpowiedni. Piwo przeniesione na cicha fermentacje, na kilka dni, pozniej idzie do KEG`a

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piwo przeniesione na cicha fermentacje, na kilka dni, pozniej idzie do KEG`a

Makaron napisałeś ze piwo idzie do Kega. Czy potem przelewasz jakoś z powrotem do butelek by dostarczyć na konkurs czy z całym Kegiem wędruje.

 

Zmierzam do tego czy praktykuje się przelewanie piwa z Kega do butelki w jakiś sytuacjach awaryjnych. ( np przetransportowania piwa na konkurs)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjsciem moze byc cos takiego:

 

http://sdcollins.home.mindspring.com/CPBF.html

 

Ale ja nie mam odpowiedniego sprzetu bo nie mam osobnej stojacej butli, a jedynie male 250g butle z co2. Albo zabutelkuje w ten sam dzien co jest konkurs, ale nagazowanie bedzie troszke nizsze, albo zabutelkuje kilka specjalnie na konkurs.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po refermentacji FG spadlo troche niestety :P Bede musial sie tlumaczyc, ale z drugiej strony to tylko zabawa :P

 

Wyniki z dzisiejszych pomiarow po nagazowaniu piwa

FG - 1.016 - 8,6°Brix

ADF - 74%

RDF - 62%

 

Co daje

ABV 6,27 %, czyli 0,27% za duzo. Zawsze to moge zwalic na niedokladnosc odczytu.

 

Po wyliczeniach powrotnych (obliczenia na podstawie FG i odczytu refraktometerm) wyszlo, ze SG bylo 1.06349 ,czyli mniej wiecej pokazuje, ze pomiary poczatkowe jak i posrednie byly w miare dokladne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratuluję chęci niesienia kaganka w te ciemne rejony mgłą zaciemnione :) Za mało czasu moim zdaniem, no i porter taki nie porter. Niemniej zasłużone brawa za chęci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.