Skocz do zawartości
wyvern

Pierwsze piwo - problem z recepturą

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od dawna się zbierałem za zrobienie piwa i w końcu po wrocławskim festiwalu została podjęta decyzja!

Sprzęt już jest zamówiony receptura wybrana: http://www.wiki.piwo...Hops_,_Carlberg

I tu się rodzi problem - w recepturze jest napisane: Brzeczka nastawna w litrach: 30. Dalej: Całość zasypu wsypana do 20 l wody o temp. 40C.

Z tych 20l przecież coś wyparuje, czy w ramach np. chłodzenia należy uzupełnić wodą do tych 30l?

I jeszcze się upewnię co do fermentacji - zlewam na burzliwą, jak przestaje spadać blg to wtedy na cichą i tego tabsa dać?

 

Przepraszam, jeżeli pytania są zbyt banalne, ale będzie to mój debiut i chciałbym, żeby coś z tego wyszło sensownego. A od razu głęboka woda i zacieranie bo... taką mamy ambicję :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Resztę wody dodasz przy wysładzaniu.

 

Chmielenie na zimno czy tam jakiś tabs na cichej, choć przy pierwszej warce raczej sobie możesz to odpuścić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć!

 

I tu się rodzi problem - w recepturze jest napisane: Brzeczka nastawna w litrach: 30. Dalej: Całość zasypu wsypana do 20 l wody o temp. 40C.

Z tych 20l przecież coś wyparuje, czy w ramach np. chłodzenia należy uzupełnić wodą do tych 30l?

Zasyp (śrutowane słody) do 20l bo w tylu będziesz zacierał. Później jest jeszcze etap filtracji i wysładzania, a następnie gotowanie z chmielem.

Uzupełnić wodę możesz na etapie zadania drożdży jeżeli okaże się, że brzeczka wyjdzie za gęsta

 

I jeszcze się upewnię co do fermentacji - zlewam na burzliwą, jak przestaje spadać blg to wtedy na cichą i tego tabsa dać?

Tak stoi w instrukcji

 

Przepraszam, jeżeli pytania są zbyt banalne, ale będzie to mój debiut i chciałbym, żeby coś z tego wyszło sensownego. A od razu głęboka woda i zacieranie bo... taką mamy ambicję :)

Taki zapał i odwaga się chwali, ale chyba jeszcze trzeba poczytać wiki i przemyślenia Jejskiego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zasyp (śrutowane słody) do 20l bo w tylu będziesz zacierał. Później jest jeszcze etap filtracji i wysładzania, a następnie gotowanie z chmielem.

Uzupełnić wodę możesz na etapie zadania drożdży jeżeli okaże się, że brzeczka wyjdzie za gęsta

Taki zapał i odwaga się chwali, ale chyba jeszcze trzeba poczytać wiki i przemyślenia Jejskiego

 

Za gęsta to znaczy ponad instrukcjowe blg, tak?

 

Nie doczytałem tylko w przepisie o brzeczce 30l... Fermentator mam zamówiony 33l, chyba wypadałoby przeliczyć ilość surowców na jakąś mniejszą ilość (wszystko razy 2/3)?

 

A wiki i przemyślenia czytałem, dopytuję tylko o to, co mi umknęło i chcę się upewnić:)

Edytowane przez wyvern

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Za gęsta to znaczy ponad instrukcjowe blg, tak?

Zazwyczaj Zawsze (:P) w trakcie warzenia odparuje woda. Należałoby ją uzupełnić do zamierzonego Blg

 

Nie doczytałem tylko w przepisie o brzeczce 30l... Fermentator mam zamówiony 33l, chyba wypadałoby przeliczyć ilość surowców na jakąś mniejszą ilość (wszystko razy 2/3)?

 

A wiki i przemyślenia czytałem, dopytuję tylko o to, co mi umknęło i chcę się upewnić :)

Przelicz na 5 kg słodu (z takiej ilości powinieneś mieć 24-25 l brzeczki)

Edytowane przez Swiaderny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No jak 30l i 6kg słodu oraz 20l i x słodów to 4kg słodu powinno wystarczyć (zależy od wydajności jeszcze twojej warzelni), chyba że masz większy gar lub preferujesz piwka o większej zawartości alkoholu :) zawsze możesz rozlać na 2 fermentatory i dodać inne drożdże lub inaczej za chmielić np. po 15l. Eksperymentowanie nie zaszkodzi :)

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Włąśnie jesteśmy w trakcie śrutowania słodu i zaczęliśmy zstanawiać się nad jedną rzeczą - jeżeli część ziaren przechodzi w całości, to musimy tego słodu dać trochę więcej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak ześrutowałeś tak, że masz całe ziarna to o dużo za grubo! Śrutuj tak aby było w miarę drobno ale, żeby łuska się nie za zbytnio zniszczyła (pomaga przy filtracji), zresztą zobaczysz sam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zaczynasz od piwa, które dla miłośników chmielu jest. Obyś się nie zraził. FAH jest specyficznym piwem, bądź przygotowany na mocne wrażenia przy degustacji.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wpadaly cale ziarna jak i maka. Poki co przefiltrowane 2x, teraz woda na wysladzanie sie grzeje (poszlismy na sklepowe w miedzyczasie i zqapomnielismy wode zagrzac). 13,5 blg przed wysladzaniem to dobrze?

 

BTW - Kvasnicak pepper jest w sklepie!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jaka jest temperatura na fermentorze? Pewnie kilka stopni więcej, czyli z 18C. Przeglądając tą recepturę pobieżnie wydaje się, że piwo powinno mieć raczej dosyć czysty profil smakowy więc ja bym tak zostawił. Po kilku dniach jak już najbardziej intensywna faza fermentacji minie i temperatura zacznie opadać możesz przenieść do domu. Ale tak jak mówię zależy to głównie od temperatury samego piwa a nie otoczenia, jak piwo ma 15C to już trochę za mało.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Temperaturę mierzyłem kładąc termometr na pokrywie wiadra. Domyślam się, że w środku jest więcej tylko nie wiedziałem o ile. A otwierać też nie próbowałem, żeby nic niepożądanego nie zapraszać. Ew. przejadę termometr odkażaczem i przez dziurę na rurkę sprawdzę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie pakuj żadnych termometrów, szkoda ryzykować. Na przyszłość radzę zainwestować w naklejany termometr na fermentor. Drogie to nie jest a znacznie ułatwia życie.

 

Te drożdże według producenta mają zakres temperatur 15-24C. Który to dzień fermentacji? W pierwszych 2-3 temperatura samego piwa jest na pewno 2-3C większa. Także ja na Twoim miejscu bym na pierwsze 3 dni zostawił tam, a potem przeniósł do domu. Z tym, że ja żadnym specjalistą nie jestem i doświadczenie mam bardzo niewielkie, więc niech lepiej ktoś bardziej doświadczony się jeszcze wypowie, bo nie chcę Ci zepsuć piwa ;)

 

EDIT:

No chyba, że użyłeś Windsorów nie S-04, one mają zalecaną temperaturę 17-21, bo teraz zauważyłem, że w tej recepturze są podane 2 możliwości.

Edytowane przez Oskaliber

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wstawione zostało to do piwnicy w nocy z piątku na sobotę, więc drugi dzień. Czyli jeszcze niech tam postoi a jutro tym poruszać i do domu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No ja bym chyba tak zrobił, tylko nie wiem co rozumiesz przez 'tym poruszać'. Po prostu przenieś. Masz fermentor z kranikiem? Jak tak to pobierz próbkę i zobacz jak im idzie fermentacja, jak elegancko schodzi to w sumie możesz dać im spokój i tam zostawić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej,

 

temperatura jest ok, nie mieszaj, nie zaglądaj.

 

Co innego mnie zastanawia: napisałeś, że wyszło pół wiadra. I teraz pytania:

- czy masz cukromierz? Ile tam było BLG?

- czy wiadro masz wyskalowane?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiadro nieskalowane.

Było ok 12,5 blg ale w temp 26 jakos (zepsulismy probowke i mierzylismy w dosc duzym dzbanku). zobaczymy, co wyjdzie, w srode kolejna warka jak cos:)

 

EDIT: drozdze to S-04

Edytowane przez wyvern

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie pakuj żadnych termometrów, szkoda ryzykować. Na przyszłość radzę zainwestować w naklejany termometr na fermentor. Drogie to nie jest a znacznie ułatwia życie.

 

Termometr naklejony na fermentor też nie pokazuje dokładnie, ile ma piwo wewnątrz, a jedynie wypadkową temperatur, które działają na niego z obu stron (czyli fermentora i otoczenia).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co nie zmienia faktu, że nie da się zrobić dokładniejszego pomiaru bez grzebania w wiadrze ;)

 

Hmmm, jakaś elektronika z sondą na stałe zamocowaną do wiadra? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak będzie zamontowane od zewnątrz to efekt będzie taki sam jak z termometrem naklejanym. A ja nie chciałbym, żeby mi coś pływało w środku w fermentującym piwie.

 

Poza tym jaki może być zakres błędu tego termometru naklejanego? 1C?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×