Jump to content
wyvern

Pierwsze piwo - problem z recepturą

Recommended Posts

Witam!

Od dawna się zbierałem za zrobienie piwa i w końcu po wrocławskim festiwalu została podjęta decyzja!

Sprzęt już jest zamówiony receptura wybrana: http://www.wiki.piwo...Hops_,_Carlberg

I tu się rodzi problem - w recepturze jest napisane: Brzeczka nastawna w litrach: 30. Dalej: Całość zasypu wsypana do 20 l wody o temp. 40C.

Z tych 20l przecież coś wyparuje, czy w ramach np. chłodzenia należy uzupełnić wodą do tych 30l?

I jeszcze się upewnię co do fermentacji - zlewam na burzliwą, jak przestaje spadać blg to wtedy na cichą i tego tabsa dać?

 

Przepraszam, jeżeli pytania są zbyt banalne, ale będzie to mój debiut i chciałbym, żeby coś z tego wyszło sensownego. A od razu głęboka woda i zacieranie bo... taką mamy ambicję :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć!

 

I tu się rodzi problem - w recepturze jest napisane: Brzeczka nastawna w litrach: 30. Dalej: Całość zasypu wsypana do 20 l wody o temp. 40C.

Z tych 20l przecież coś wyparuje, czy w ramach np. chłodzenia należy uzupełnić wodą do tych 30l?

Zasyp (śrutowane słody) do 20l bo w tylu będziesz zacierał. Później jest jeszcze etap filtracji i wysładzania, a następnie gotowanie z chmielem.

Uzupełnić wodę możesz na etapie zadania drożdży jeżeli okaże się, że brzeczka wyjdzie za gęsta

 

I jeszcze się upewnię co do fermentacji - zlewam na burzliwą, jak przestaje spadać blg to wtedy na cichą i tego tabsa dać?

Tak stoi w instrukcji

 

Przepraszam, jeżeli pytania są zbyt banalne, ale będzie to mój debiut i chciałbym, żeby coś z tego wyszło sensownego. A od razu głęboka woda i zacieranie bo... taką mamy ambicję :)

Taki zapał i odwaga się chwali, ale chyba jeszcze trzeba poczytać wiki i przemyślenia Jejskiego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp (śrutowane słody) do 20l bo w tylu będziesz zacierał. Później jest jeszcze etap filtracji i wysładzania, a następnie gotowanie z chmielem.

Uzupełnić wodę możesz na etapie zadania drożdży jeżeli okaże się, że brzeczka wyjdzie za gęsta

Taki zapał i odwaga się chwali, ale chyba jeszcze trzeba poczytać wiki i przemyślenia Jejskiego

 

Za gęsta to znaczy ponad instrukcjowe blg, tak?

 

Nie doczytałem tylko w przepisie o brzeczce 30l... Fermentator mam zamówiony 33l, chyba wypadałoby przeliczyć ilość surowców na jakąś mniejszą ilość (wszystko razy 2/3)?

 

A wiki i przemyślenia czytałem, dopytuję tylko o to, co mi umknęło i chcę się upewnić:)

Edited by wyvern

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za gęsta to znaczy ponad instrukcjowe blg, tak?

Zazwyczaj Zawsze (:P) w trakcie warzenia odparuje woda. Należałoby ją uzupełnić do zamierzonego Blg

 

Nie doczytałem tylko w przepisie o brzeczce 30l... Fermentator mam zamówiony 33l, chyba wypadałoby przeliczyć ilość surowców na jakąś mniejszą ilość (wszystko razy 2/3)?

 

A wiki i przemyślenia czytałem, dopytuję tylko o to, co mi umknęło i chcę się upewnić :)

Przelicz na 5 kg słodu (z takiej ilości powinieneś mieć 24-25 l brzeczki)

Edited by Swiaderny

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jak 30l i 6kg słodu oraz 20l i x słodów to 4kg słodu powinno wystarczyć (zależy od wydajności jeszcze twojej warzelni), chyba że masz większy gar lub preferujesz piwka o większej zawartości alkoholu :) zawsze możesz rozlać na 2 fermentatory i dodać inne drożdże lub inaczej za chmielić np. po 15l. Eksperymentowanie nie zaszkodzi :)

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Włąśnie jesteśmy w trakcie śrutowania słodu i zaczęliśmy zstanawiać się nad jedną rzeczą - jeżeli część ziaren przechodzi w całości, to musimy tego słodu dać trochę więcej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak ześrutowałeś tak, że masz całe ziarna to o dużo za grubo! Śrutuj tak aby było w miarę drobno ale, żeby łuska się nie za zbytnio zniszczyła (pomaga przy filtracji), zresztą zobaczysz sam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaczynasz od piwa, które dla miłośników chmielu jest. Obyś się nie zraził. FAH jest specyficznym piwem, bądź przygotowany na mocne wrażenia przy degustacji.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wpadaly cale ziarna jak i maka. Poki co przefiltrowane 2x, teraz woda na wysladzanie sie grzeje (poszlismy na sklepowe w miedzyczasie i zqapomnielismy wode zagrzac). 13,5 blg przed wysladzaniem to dobrze?

 

BTW - Kvasnicak pepper jest w sklepie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaka jest temperatura na fermentorze? Pewnie kilka stopni więcej, czyli z 18C. Przeglądając tą recepturę pobieżnie wydaje się, że piwo powinno mieć raczej dosyć czysty profil smakowy więc ja bym tak zostawił. Po kilku dniach jak już najbardziej intensywna faza fermentacji minie i temperatura zacznie opadać możesz przenieść do domu. Ale tak jak mówię zależy to głównie od temperatury samego piwa a nie otoczenia, jak piwo ma 15C to już trochę za mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperaturę mierzyłem kładąc termometr na pokrywie wiadra. Domyślam się, że w środku jest więcej tylko nie wiedziałem o ile. A otwierać też nie próbowałem, żeby nic niepożądanego nie zapraszać. Ew. przejadę termometr odkażaczem i przez dziurę na rurkę sprawdzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pakuj żadnych termometrów, szkoda ryzykować. Na przyszłość radzę zainwestować w naklejany termometr na fermentor. Drogie to nie jest a znacznie ułatwia życie.

 

Te drożdże według producenta mają zakres temperatur 15-24C. Który to dzień fermentacji? W pierwszych 2-3 temperatura samego piwa jest na pewno 2-3C większa. Także ja na Twoim miejscu bym na pierwsze 3 dni zostawił tam, a potem przeniósł do domu. Z tym, że ja żadnym specjalistą nie jestem i doświadczenie mam bardzo niewielkie, więc niech lepiej ktoś bardziej doświadczony się jeszcze wypowie, bo nie chcę Ci zepsuć piwa ;)

 

EDIT:

No chyba, że użyłeś Windsorów nie S-04, one mają zalecaną temperaturę 17-21, bo teraz zauważyłem, że w tej recepturze są podane 2 możliwości.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wstawione zostało to do piwnicy w nocy z piątku na sobotę, więc drugi dzień. Czyli jeszcze niech tam postoi a jutro tym poruszać i do domu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ja bym chyba tak zrobił, tylko nie wiem co rozumiesz przez 'tym poruszać'. Po prostu przenieś. Masz fermentor z kranikiem? Jak tak to pobierz próbkę i zobacz jak im idzie fermentacja, jak elegancko schodzi to w sumie możesz dać im spokój i tam zostawić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

 

temperatura jest ok, nie mieszaj, nie zaglądaj.

 

Co innego mnie zastanawia: napisałeś, że wyszło pół wiadra. I teraz pytania:

- czy masz cukromierz? Ile tam było BLG?

- czy wiadro masz wyskalowane?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiadro nieskalowane.

Było ok 12,5 blg ale w temp 26 jakos (zepsulismy probowke i mierzylismy w dosc duzym dzbanku). zobaczymy, co wyjdzie, w srode kolejna warka jak cos:)

 

EDIT: drozdze to S-04

Edited by wyvern

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pakuj żadnych termometrów, szkoda ryzykować. Na przyszłość radzę zainwestować w naklejany termometr na fermentor. Drogie to nie jest a znacznie ułatwia życie.

 

Termometr naklejony na fermentor też nie pokazuje dokładnie, ile ma piwo wewnątrz, a jedynie wypadkową temperatur, które działają na niego z obu stron (czyli fermentora i otoczenia).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co nie zmienia faktu, że nie da się zrobić dokładniejszego pomiaru bez grzebania w wiadrze ;)

 

Hmmm, jakaś elektronika z sondą na stałe zamocowaną do wiadra? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak będzie zamontowane od zewnątrz to efekt będzie taki sam jak z termometrem naklejanym. A ja nie chciałbym, żeby mi coś pływało w środku w fermentującym piwie.

 

Poza tym jaki może być zakres błędu tego termometru naklejanego? 1C?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...