Jump to content
Krzys

Do ilu blg powinno zejść pszeniczne?

Recommended Posts

Witam i pozdrawiam wszystkich piwnych pasjonatów.

Przed ośmioma dniami nastawiłem piwo pszeniczne na bazie ekstraktów niechmielonych WES-a. Drożdże mauribrew weiss, temperatura 20-21 stopni. Początkowe blg 11,5-12. Piwko zaczęło żwawo bulgotać po ok.15 godzinach. Żwawe bulgotanie trwało nieco ponad dobę, po czym wyraźnie zwolniło, wręcz zanikło. Pomiar wykazał 5 blg. Pobujałem trochę fermentatorem, co poskutkowało nieznacznym przyspieszeniem tempa bulgotania na krótki czas. Później było sporadycznie. Od wczoraj cisza. Kolejny pomiar - 4,5 blg.

Pierwszy raz robię pszeniczne, więc nie wiem czy taki wysoki poziom blg to normalne, czy powinienem podjąć jakieś działania żeby pomóc drożdżom.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

Share this post


Link to post
Share on other sites

A piana na powierzchni jest ? Końcowy etap dofermentowania może być już mało widoczny ( czy tym bardziej słyszalny ) . A na bulgotanie nie zwracaj większej uwagi. Rurka to zło.

Zostaw jeszcze na kilka dni i mierz Blg. Jeśli się nie będzie zmieniać, to znaczy , że już niżej nie zejdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączę się, bo mam podobny problem. Moje piwko podobnie bulgotalo około doby po czym przestało. Dzisiaj chciałem zlewać na cichą po 9 ciu dobach fermentacji w 22 stopniach, otworzyłem fermentator, a tam gęsta piana drożdżowa na wierzchu.. wyglądało to tak:

 

http://www.flickr.co.../in/photostream

 

Aerometr wykazal 15 g/l (?). Zlałem w sumie na tą cichą, bo to chyba czas, czyż nie?? Piwko na bazie brewkit'a Thomas Cooper's Wheat, gotowalem je trochę z kolendrą i skórką pomarańczową. Drożdże Brewferm Blanche. Piwko smakuje dobrze, alkohol w smaku nie wyczuwalny, ale w głowie lekka śmiga po szklance była :]...

 

P.S. Jeszcze jedno: zwykle po świeżym piwie odczuwam kłucie w żołądku, natomiast po tym nic...

Edited by korek

Share this post


Link to post
Share on other sites

? Piwko na bazie brewkit'a Thomas Cooper's Wheat, gotowalem je trochę z kolendrą i skórką pomarańczową. Drożdże Brewferm Blanche. .

 

 

z czego robione drożdże?? o ile dobrze rozumiem pytanie, to chyba chodzi o odpowiedź "drożdże suche, zhydrolizowane i dodane do warki".

Share this post


Link to post
Share on other sites

To była tylko taka mała dygresja.. Areometr był w użyciu, jak napisałem wcześniej.. Swoją drogą: jak się przelicza g/l na stopnie blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Cukier wylicza się z wzoru:

cukier = 2660°Blg/(266-blg)

z tego można wyprowadzic wzór

blg = 266°Cukier/(2660+cukier)

 

czyli jesli cukier = 600, to

 

blg = 266*600/(2660+600) = 48,96"

 

Cytat z wino.org.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie!! Nie wiedziałem, że to aż tak proste.. Bo ja mam tutaj dwa areometry, każdy z innymi skalami, ale żaden z Blg i dlatego myślałem, że Wy też dokonujecie u siebie tych wszystkich żmudnych wyliczeń.. zastanawiałem się, jak to możliwe, że wychodzi to Wam tak szybko.. Na szczęście zamówiłem sobie jeden, a jak już go dostanę, to zobaczę jak to się ma do moich skali.. Dzięki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...