Skocz do zawartości
Krzys

Do ilu blg powinno zejść pszeniczne?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam wszystkich piwnych pasjonatów.

Przed ośmioma dniami nastawiłem piwo pszeniczne na bazie ekstraktów niechmielonych WES-a. Drożdże mauribrew weiss, temperatura 20-21 stopni. Początkowe blg 11,5-12. Piwko zaczęło żwawo bulgotać po ok.15 godzinach. Żwawe bulgotanie trwało nieco ponad dobę, po czym wyraźnie zwolniło, wręcz zanikło. Pomiar wykazał 5 blg. Pobujałem trochę fermentatorem, co poskutkowało nieznacznym przyspieszeniem tempa bulgotania na krótki czas. Później było sporadycznie. Od wczoraj cisza. Kolejny pomiar - 4,5 blg.

Pierwszy raz robię pszeniczne, więc nie wiem czy taki wysoki poziom blg to normalne, czy powinienem podjąć jakieś działania żeby pomóc drożdżom.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A piana na powierzchni jest ? Końcowy etap dofermentowania może być już mało widoczny ( czy tym bardziej słyszalny ) . A na bulgotanie nie zwracaj większej uwagi. Rurka to zło.

Zostaw jeszcze na kilka dni i mierz Blg. Jeśli się nie będzie zmieniać, to znaczy , że już niżej nie zejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podłączę się, bo mam podobny problem. Moje piwko podobnie bulgotalo około doby po czym przestało. Dzisiaj chciałem zlewać na cichą po 9 ciu dobach fermentacji w 22 stopniach, otworzyłem fermentator, a tam gęsta piana drożdżowa na wierzchu.. wyglądało to tak:

 

http://www.flickr.co.../in/photostream

 

Aerometr wykazal 15 g/l (?). Zlałem w sumie na tą cichą, bo to chyba czas, czyż nie?? Piwko na bazie brewkit'a Thomas Cooper's Wheat, gotowalem je trochę z kolendrą i skórką pomarańczową. Drożdże Brewferm Blanche. Piwko smakuje dobrze, alkohol w smaku nie wyczuwalny, ale w głowie lekka śmiga po szklance była :]...

 

P.S. Jeszcze jedno: zwykle po świeżym piwie odczuwam kłucie w żołądku, natomiast po tym nic...

Edytowane przez korek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Napisz jakie to piwo i jakie drożdże w sensie z czego robione i jakie drożdże zadane - bo bez tego ani rusz przy pomocy ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

? Piwko na bazie brewkit'a Thomas Cooper's Wheat, gotowalem je trochę z kolendrą i skórką pomarańczową. Drożdże Brewferm Blanche. .

 

 

z czego robione drożdże?? o ile dobrze rozumiem pytanie, to chyba chodzi o odpowiedź "drożdże suche, zhydrolizowane i dodane do warki".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odfermentowania piwa nie mierzy się kłuciem w żołądku, tylko areometrem :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To była tylko taka mała dygresja.. Areometr był w użyciu, jak napisałem wcześniej.. Swoją drogą: jak się przelicza g/l na stopnie blg?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

"Cukier wylicza się z wzoru:

cukier = 2660°Blg/(266-blg)

z tego można wyprowadzic wzór

blg = 266°Cukier/(2660+cukier)

 

czyli jesli cukier = 600, to

 

blg = 266*600/(2660+600) = 48,96"

 

Cytat z wino.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie!! Nie wiedziałem, że to aż tak proste.. Bo ja mam tutaj dwa areometry, każdy z innymi skalami, ale żaden z Blg i dlatego myślałem, że Wy też dokonujecie u siebie tych wszystkich żmudnych wyliczeń.. zastanawiałem się, jak to możliwe, że wychodzi to Wam tak szybko.. Na szczęście zamówiłem sobie jeden, a jak już go dostanę, to zobaczę jak to się ma do moich skali.. Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×