bubuś 8 Posted May 14, 2012 Czy ktoś robił porter bałtycki na tych drożdżach? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted May 14, 2012 Porter na aleowych drożdżach będzie się nazywał RIS Quote Share this post Link to post Share on other sites
bubuś 8 Posted May 14, 2012 Nigdy nie używałem tych drożdży. Chodzi mi o to , czy w dolnym zakresie fermentacji 12°C-13°C zostawią czysty lagerowy smak. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Porter 67 Posted May 14, 2012 Nigdy nie używałem tych drożdży. Chodzi mi o to , czy w dolnym zakresie fermentacji 12°C-13°C zostawią czysty lagerowy smak. Robiłem na nich dwa marcowe. Fermentowałem w podobnym - no, ciut wyższym - zakresie temperatur i jestem bardzo z nich zadowolony. Tak jak piszesz, zostawiają czysty, lagerowy smak. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted May 14, 2012 Do pewnego stopnia. Przy fermentacji w 13°C będzie jak lager leżakowany na ciepło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bubuś 8 Posted May 14, 2012 Dzięki za odpowiedź , chyba jednak będę musiał załatwić sobie jakieś lagerowe a german ale zostawię na kolońskie i niemieckie alty , no i w końcu może zrobię RIS. Quote Share this post Link to post Share on other sites