marbelka 23 Posted May 13, 2012 (edited) Chciałem się podzielić pomysłem na wykorzystanie pokrywki do wysładzania-filtruję i wysładzam w wiaderku z Castoramy 15L -kupiłem pokrywkę z wiaderka 10L i obciąłem tak,że zostawiłem kołnierz ok 2-3mm a na nim co ok 20-30mm powycinałem rowki w kształcie "v" .Pokrywka ma tą zaletę ,że pływa na powierzchni i podczas dolewania nic się nie zmąca.Do fermentora 30L dobra będzie pokrywka z wiaderka 15L-pokrywki można kupić osobno.Napisałem ,bo może się przydać komuś początkującemu(jak ja) A może warto by zrobić osobny temat z różnymi pomysłami-trickami ?np na forum wedlinydomowe jest taki wątek ,gdzie "stare wiarusy" dzielą się doświadczeniem opisując różne proste tricki ,na które "młodzi" nie zawsze wpadną ups-nie zauważyłem ,że w wiki jest dział porady.... Edited May 13, 2012 by marbelka Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Posted May 14, 2012 W sumie niegłupi pomysł , tylko że w zależności od techniki wysładzania : 1. czasami mieszanie młóta jest wskazane , 2. te rowki które nacinasz tak czy siak będą powodować kanalikowanie Więc jeśli wysładzasz na raty polecam mieszanie młóta po każdym dolaniu wody. A jeśli ciągle , to nacinanie młóta ( na przykład łyżką tą plastikową ). Tak czy inaczej ja zauważyłem , że nie wzruszając kilku centymetrów wierzchniej warstwy , czy to przy wysładzaniu na raty , czy to ciągłym, mam dużo niższą wydajność. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted May 14, 2012 wiem ,że wydajność będzie większa,gdy zamieszamy młóto -mieszam za pierwszym dolaniem mniej-więcej 1/3-1/2 młóta ale i tak dolewam na pokrywkę,bo mniej się kanalikuje .Przy dalszym dolewaniu kanalikowanie niezauważalne ,z wydajności jestem zadowolony-3kg pilzneńskiego +25dkg własnego słodu skarmelizowanego+30dkg płatków owsianych otrzymałem 17L 15Blg = Quote Share this post Link to post Share on other sites
jarkom73 3 Posted May 21, 2012 Powiedz jaka masz wydajnosc bo widze ze mogles dalej wysladzac chyba ze tak planowales 15Blg. Ile masz tych otworow bo jezeli malo to bedziesz musial obracac dekiel. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted May 26, 2012 Masz rację-mogłem dalej wysładzać (leciało 4Blg) ale czas mnie gonił,i garnek pełny .Następnym razem myślę wysładzac jeszcze z np 3-4litry ,zagotować osobno ,ostudzić i wykorzystać zamiast części wody do następnego zacierania -może to jakaś oszczędność Nie wiem o jakie otwory Ci chodzi? -nie mam otworów w tej pokrywce,tylko nacięcia w kształcie "V" na zewnętrznym kołnierzu ,przez te wycięcia woda się przelewa z pokrywki na zewnątrz Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted May 26, 2012 No ja dzisiaj zastosowałem "deszczownicę" do wysładzania, dodatkowo nacinałem młóto i wydajność wyszła mi tak duża, że nie wiem co z tym teraz zrobić bo garnek tylko przyjmuje 22 ltr Quote Share this post Link to post Share on other sites
jarkom73 3 Posted May 26, 2012 Filtroj do inne gara wez poprawke na chmiel pozniej wszystko polaczysz w fermentorze Quote Share this post Link to post Share on other sites
krys123 0 Posted May 26, 2012 No ja dzisiaj zastosowałem "deszczownicę" do wysładzania, dodatkowo nacinałem młóto i wydajność wyszła mi tak duża, że nie wiem co z tym teraz zrobić bo garnek tylko przyjmuje 22 ltr co to znaczy taka wydajność - ile litrów przy jakim blg - podziel się swoimi doświadczeniami Quote Share this post Link to post Share on other sites
wiesiek_z 0 1 Items Posted December 16, 2012 Ja stosuję foremki aluminiowe do grila,idealnie się sprawdzają. Quote Share this post Link to post Share on other sites
gacek 19 1 Items Posted December 16, 2012 że nie wiem co z tym teraz zrobić bo Od czasu jak używam mieszadła elektrycznego i wysładzam z "paramieszaniem" tzn nalewan wodę z wysokości ok 40 cm więc strumień wzburza młóto tak na 1/2 wysokości mam ten sam problem. Trochę szkoda jeśli w kadzi zaciernej jest miejsce, więc sypię pod korek nawet 8,5 kg słodu i z tego mam potem 35l @ 13,5 Brix. 22 litry trafia do kotła warzelnego ( LIDL ), potem ok 10l dolewam do fermentora a pozostałość idzie w kanał :-( Wysładzanie odbieram do trzech garnków po ok 5l więc w kanał idzie to z ostatniego gara jakieś 3,5 Brix, ale tak czy owak szkoda. No i jest jeszcze taki problem że do gotowania trafia jakieś 20 Brix więc obliczenie IBU końcowego się robi skomplikowane. Przy garnku z lidla i mojej technice przydałby się fermetor 40l żeby wykorzystać jego potencjał. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted December 16, 2012 klęska urodzaju .... Quote Share this post Link to post Share on other sites
gacek 19 1 Items Posted December 16, 2012 Marbelka, przepraszam jeśli przeoczyłem ale czy wiaderko masz podziurkowane czy Filtrujesz oplotem/czymś innym ? Jak zacząłem stosować oplot, też kombinowałem z talerzykami, tacką od grilla, pokrywka od garnka itd. Zdumiałem się jak pewnego razu talerzyk mi zatonął i postanowiłem go wyłowić zamieszałem więc łychą tak prawie na 3/4 głębokości a może więcej, wyłowiłem talerz a tu brzeczka dalej leci klarowna. Po kolejnych eksperymentach z miarką i "znormalizowaną łychą" moja obserwacja jest taka że złoże nie może być ruszane 5-7 cm ponad oplot, pozostałe można mieszać bez obaw a nawet trzeba po wydajność się zwiększa. W przypadku "popsutego fermentora z BA" to była zupełnie inna bajka - tam nie miałem żadnej korelacji pomiędzy mieszaniem młóta, prędkością filtracji a wydajnością ;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites