Usiu 119 1 Items Posted May 11, 2012 Chciałbym uwarzyć sobie kopię tego piwa, dałoby się osiągnąć podobny smak na drożdżach górnej fermentacji? Jaki zasyp i chmielenie byście zaproponowali? Może ktoś już robił coś podobnego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
smaug 3 1 Items Posted May 11, 2012 Nie piłem, więc nie wiem, ale może http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 728 1 Items Posted May 11, 2012 Piłem kilka razy, ładne w kolorze, chyba raczej w zapachu bez szaleństw. Raczej dość wytrawne. Nie mam gotowego pomysłu, ale na pewno pomanewruj słodami w celu uzyskania koloru. Piwo z tego co pamiętam mocno klarowne. Co do chmielenia, to pewnie w oryginale Sladek i Premiant. Drożdże z suchych to tylko US05 Ci zostają. Ze Skalaka bardziej podeszła mi trzynastka. Ciekawa goryczka. (albo ekstrakt ) Więcej nie pomogę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 119 1 Items Posted May 11, 2012 No, kolor bardzo fajny lekko wpadający w czerwony, piwo bardzo klarowne i całkiem dobrze nachmielone. Tych chmieli co podałeś pewnie w Polsce nie dostanę, zostaje Marynka i Lubelski pewnie Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 728 1 Items Posted May 11, 2012 Chmiele są w homebrewing.pl To bardzo popularne odmiany w Czechach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 119 1 Items Posted May 12, 2012 Ok, dzięki za info, będę kombinował, może coś mi z tego wyjdzie Quote Share this post Link to post Share on other sites