Viking Malt 67 Posted May 11, 2012 Witam, reprezentuje Słodownie Strzegom. Czy jest duże zainteresowanie na słody kolorowe ze Strzegomia? Jeżeli tak to możemy rozważyć sprzedaż wysyłkową w różnych opakowaniach. Obecnie mamy w produkcji słody: pilznenski,wiedeński,monachijski(w różnych zakresach barw), amber(bursztynowy), carmele (30-800EBC), czekoladowe, barwiące, jęczmień prażony. Mamy też słody organiczne (wszystkie kolory). Czasami produkujemy też słody z jęczmiena bez łuski (naked barley). Słody od amberu po jęczmień prażony są produkowane w prażarkach. Proszę o waszą opinię i jaka forma współpracy by wam odpowiadała Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted May 11, 2012 Witam, reprezentuje Słodownie Strzegom. Czy jest duże zainteresowanie na słody kolorowe ze Strzegomia? Jeżeli tak to możemy rozważyć sprzedaż wysyłkową w różnych opakowaniach. Obecnie mamy w produkcji słody: pilznenski,wiedeński,monachijski(w różnych zakresach barw), amber(bursztynowy), carmele (30-800EBC), czekoladowe, barwiące, jęczmień prażony. Mamy też słody organiczne (wszystkie kolory). Czasami produkujemy też słody z jęczmiena bez łuski (naked barley). Słody od amberu po jęczmień prażony są produkowane w prażarkach. Proszę o waszą opinię i jaka forma współpracy by wam odpowiadała Strzał nawet nie tyle w stopę co w kolano! Brak pilzeńskiego!!! Można robić wszystko ale bez bazowego nie da się nic! Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted May 11, 2012 Ja mam innego rodzaju pytanie. Czy zamówiony słód (kilka worków) możnaby odebrać osobiście w Sierpcu np. po opłaceniu faktury przelewem? Myślę że piwowarzy z Warszawy czy północnego Mazowsza mogliby być zainteresowani takim sposobem realizacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Viking Malt 67 Posted May 11, 2012 Strzał nawet nie tyle w stopę co w kolano! Brak pilzeńskiego!!! Można robić wszystko ale bez bazowego nie da się nic! Nie rozumiem zbytnio odpowiedzi..Pilzneński produkujemy od dawna....w obu słodowniach Sierpcu i Strzegomiu, pizneński i monachijski są bazą dla słodów amber(bursztynowy), czekoladowe, barwiące Quote Share this post Link to post Share on other sites
Viking Malt 67 Posted May 11, 2012 Ja mam innego rodzaju pytanie. Czy zamówiony słód (kilka worków) możnaby odebrać osobiście w Sierpcu np. po opłaceniu faktury przelewem? Myślę że piwowarzy z Warszawy czy północnego Mazowsza mogliby być zainteresowani takim sposobem realizacji. Dlatego właśnie zadałem pytanie jaka forma współpracy jest najlepsza. Możemy mieć składy słodów zarówno w Sierpcu jak i w Strzegomiu, możemy też rozpocząć sprzedaż wysyłkową (kurier i/lub poczta). Dotychczas nie zajmowaliśmy się sprzedażą detaliczną ze względu na duze zaangażowanie w rozwój portfela produktów i inwestycje. Myślę,że nadszedł czas, aby to uruchomić.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted May 11, 2012 Może warto by zaprosić piwowarów na wycieczkę do słodowni w Sierpcu i browaru, myślę że wiele osób z chęcią by poznało słodownie i browar. Słodownia Weyermanna w Bambergu z chęcią gości piwowarów i innych zwiedzających. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted May 11, 2012 Jak do tej pory kilku krotnie kupowałem słody podstawowe w Strzegomiu i ilości detalicznej (jak to nazwano w słodowni) około 200kg Jeżeli nadal będzie taka możliwość, to w zupełności mi wystarczy. Co do słodów kolorowych (amber, karmel), to jak dla mnie pakowane w nie większe worki niż po 5-10kg. Osobiście wolę podjechać, niż płacić za kuriera. Przy 200kg to w zupełności nieopłacalne, a zawsze mogę jeszcze kupić kolegom. Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 729 1 Items Posted May 11, 2012 Wiedeński to słód dostępny w ciągłej ofercie? Kiedyś rozmawiałem z Panią Agnieszką (no tak z rok temu) i raczej cała produkcja bywała już sprzedana i do detalu raczej nie było szans. Jak to wygląda teraz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted May 11, 2012 Jak by była sprzedaż wysyłkowa na pewno bym coś zamówił. Co do pakowania, to tkj. pisze leszcz007 trzeba by było pomyśleć o mniejszych woreczkach. Wiadomo pilzneński i monachijski to można by było kupić w worku po 25 kg, słody karmelowe to właśnie po 5 kg powinny być dostępne, a palone to nawet po 1 kg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pszemas 34 1 Items Posted May 11, 2012 Dobry pomysł, waszych słodów już używałem, ale jak chciałem zakupić bezpośrednio w fabryce usłyszałem że cała produkcja zakontraktowana i sprzedana... . Powiem szczerze że jezeli chcecie poszaleć na detalicznym rynku to ceny jako fabryka muszą być najniższe, ale nie dacie njniższych cen bo sklepy internetowe przestaną u was kupować i się na was obrażą. Więc się cudów nie spodziewam bo pewnie bedziecie chcieli zjeść ciastko i mieć ciastko... Ale rynek domowego piwowarstwa jest mały więc albo idziecie w detal z super cenami albo zostajecie w hurcie i dajecie zarobić sklepom internetowym. Cena dostawy też musi być atrakcyjna, 100kg słodu to już 4 przesyłki kurierskie. Chyba że dla pobliskiego całkiem sporego rynku wrocławskiego zrobicie jakiś ukłon w postaci np. Pan Kaziu dziś jedzie do Warszawy tirem to panu podrzuci te 100kg.... To takie moje dywagacje po tym jak się ma oferta Optimy z Poznania, Niby ceny troche niższe, ale trzebu kupić słód u nich, pozostałe składniki gdzie indziej i logistyka zaczyna odgrywac sporo role w kosztach całej zabawy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted May 11, 2012 (edited) To takie moje dywagacje po tym jak się ma oferta Optimy z Poznania, Niby ceny troche niższe, ale trzebu kupić słód u nich, pozostałe składniki gdzie indziej i logistyka zaczyna odgrywac sporo role w kosztach całej zabawy. To też racja, ale przy dobrym planowaniu warzenia daje to się jakoś pogodzić. Tylko też zależy jaka będzie cena słodu. Edited May 11, 2012 by Afghan Quote Share this post Link to post Share on other sites
Viking Malt 67 Posted May 11, 2012 Wiedeński to słód dostępny w ciągłej ofercie? Kiedyś rozmawiałem z Panią Agnieszką (no tak z rok temu) i raczej cała produkcja bywała już sprzedana i do detalu raczej nie było szans. Jak to wygląda teraz? Jest produkowany pod klienta, ale jeżeli mielibyśmy sprzedawać do detalu zawsze można zrobić kilkaset kilo więcej... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Viking Malt 67 Posted May 11, 2012 Jak by była sprzedaż wysyłkowa na pewno bym coś zamówił. Co do pakowania, to tkj. pisze leszcz007 trzeba by było pomyśleć o mniejszych woreczkach. Wiadomo pilzneński i monachijski to można by było kupić w worku po 25 kg, słody karmelowe to właśnie po 5 kg powinny być dostępne, a palone to nawet po 1 kg. Ok przyjmuje... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted May 11, 2012 Nie rozumiem zbytnio odpowiedzi..Pilzneński produkujemy od dawna....w obu słodowniach Sierpcu i Strzegomiu, pizneński i monachijski są bazą dla słodów amber(bursztynowy), czekoladowe, barwiące Może mam nieaktualne informacje? Od prawie pół roku w słodowni Strzegom nie było pilzeńskiego, a na pytanie do działu sprzedaży (prawie trzy miesiące temu) pani nie potrafiła mi odpowiedzieć kiedy i czy w ogóle będzie dostępny pilzeński. Jeśli chodzi o sugestie dotyczące sprzedaży to myślę że zmiana podejścia do indywidualnych klientów będzie na miejscu. Sprzedaż zakontraktowanych słodów przez browary będzie mniejszą podejrzewam częścią sprzedaży niż w perspektywie duża ilość mniejszych porcji wysyłanych przez kuriera, a tego w tym momencie nie ma! Świat i rynek się zmienia. Wybór należy do Was czy warto nie inwestować w klientów po 100 czy 200 kg? Wiadomo za przesyłkę i tak płaci klient. Polityka sprzedaży w samym Strzegomiu trąci komunistyczną myszką łagodnie mówiąc. Zachęcam do normalnej roboty, a zyski będą na pewno większe z korzyścią dla wszystkich. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mrblaha 31 1 Items Posted May 11, 2012 Super by było, jakbyście sprzedawali dowolne ilości każdego słodu w jakimś przyjemnym sklepie internetowym. Chcesz kilogram? Bierz kilogram- chcesz 100? Bierz 100, dostaniesz powiedzmy 5% rabatu. nie dacie njniższych cen bo sklepy internetowe przestaną u was kupować Sklep odbierze znacznie więcej niż detalista i myślę, że dalej będzie im się opłacać... Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted May 11, 2012 Super, że zaczęliście dostrzegać piwowarów domowych. Myślę, że powinniście pójść w detal drogą internetową, na pewno byście mogli zaproponować najlepsze ceny. A nakłady kadrowe na nowy dział nie byłyby ogromne. No i co z tym pilzneńskim u Was? Dzwoniłem również już kilkakrotnie i nadal go nie ma. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rubezahl 72 Posted May 11, 2012 ... Proszę o waszą opinię i jaka forma współpracy by wam odpowiadała Brawo. ... choć ciśnie się: nooo wreeeszcie! Zaopatrywałem się w Strzegomiu kilka razy. Mimo bardzo miłej obsługi Pań z biura, całość - z wartownikami, magazynami, kwitami, ble, ble.. robiła złe wrażenie. Po informacjach o braku Pizneńskiego w ofercie, dawałem zarabiać sąsiadom zza południowej granicy. Chętnie jednak powrócę do 'nowego' Strzegomia - o ile będzie Czego sobie i Wam życzę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted May 12, 2012 W Strzegomiu bywam regularnie, dlatego też zasmuciła mnie informacja, że pilzneński (swoją drogą dobrej jakości) jest niedostępny. Tym bardziej jednak zaskoczył mnie ten temat. Co więc było powodem do odsyłania detalistów z kwitkiem przy zakupie tego słodu ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pavulonek 14 1 Items Posted May 12, 2012 Najlepiej byłoby wykorzystać max. wagę przesyłki kurierskiej, czyli 29,9kg. Jeśli chodzi o mnie, to jestem też zainteresowany słodem pale ale. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Viking Malt 67 Posted May 15, 2012 Najlepiej byłoby wykorzystać max. wagę przesyłki kurierskiej, czyli 29,9kg. Jeśli chodzi o mnie, to jestem też zainteresowany słodem pale ale. Witam,Mam kilka informacji. W przeciągu tygodnia powinniśmy mieć dostępne większość słodów do odbioru własnego w szczególności Pilsner i Monachijski - worki 25kg Płatność przy odbiorze lub przelewem. W kolejnym tygodniu będą dostępne inne rodzaje słodów w mniejszych opakowaniach - 1kg i 5 kg. Mam nadziejęże w czerwcu udostępnimy sprzedaż z dostawą kurierem. Jeżeli będzie większe zainteresowanie uruchomimy sklep internetowy. Ceny na pewno będą konkurencyjne w stosunku do sklepów internetowych. Nasz obecny asortyment to prawie 30 pozycji i robimy prawie wszystko co Niemcy, Anglicy i Belgowie z wyjątkiem słodów specjalistycznych z innych surowców niż jęczmień... Odnośnie kuriera to mamy bardzo dobre stawki na DHL do 31kg, sprawdzamy czy możemy mieć jeszcze lepsze.... Jeżeli będzie zainteresowanie z waszej strony to możemy zorganizować spotkanie ze zwiedzaniem Słodowni w Strzegomiu, prezentacją produktów technologii itp. Musicie jednak zrozumieć, że nie mamy tego w swojej ofercie i może to byc zorganizowane dla większej liczby osób kilka razy w roku... Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted May 15, 2012 Jeżeli będzie zainteresowanie z waszej strony to możemy zorganizować spotkanie ze zwiedzaniem Słodowni w Strzegomiu, prezentacją produktów technologii itp. Musicie jednak zrozumieć, że nie mamy tego w swojej ofercie i może to byc zorganizowane dla większej liczby osób kilka razy w roku... W takim razie pozbieramy chętnych w dziale "Spotkania i imprezy". Są jakieś oczekiwania względem wielkości grupy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Viking Malt 67 Posted May 15, 2012 W takim razie pozbieramy chętnych w dziale "Spotkania i imprezy". Są jakieś oczekiwania względem wielkości grupy? Powinno być z 10-15 osób wtedy zorganizuję osobę która wszystkich oprowadzi i omówi.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted May 15, 2012 Powinno być z 10-15 osób wtedy zorganizuję osobę która wszystkich oprowadzi i omówi.... a czy realnym terminem jest sobota? kiedyś chciałem do Sierpca zorganizować wycieczkę dla studentów i realnym terminem był tylko poniedziałek-piątek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted May 15, 2012 Zapach słodu palonego in statu nascendi podczas zakupu słodów bezcenny, zwiedzanie byłoby cudowne, bo piękne budynki słodowni bardzo kusiły do wycieczki... Nie uważam żeby polityka sprzedaży słodowni ze Strzegomia trąciła komunistyczną myszką, na jednego tira jadącego do browaru przemysłowego wchodzi tyle co na roczny zapas bardzo wielu piwowarów domowych, więc mimo wszystko to bardzo miłe że słodownia nie odrzucała amatorów pojedyńczego worka 25kg a tym bardziej miłe, że otwiera się na detal w naszym tego słowa znaczeniu (dla słodu karmelowego czy palonego 25kg to ilość zaporowa, nawet w ramach akcji społecznościowej) Wartownicy, kwity i całokształt obsługi jeśli się przyjmie skalę to normalne- jeśli przyjeżdża się do kopalni po kubełek węgla, czy do huty- walcowni po jeden arkusz blachy, to nie można być zdziwionym że jest się traktowanym jak odbiorca całego stu tonowego pociągu... Bardzo fajnie że poszerzyła się oferta. Pytanie (przepraszam jeśli głupie) co to są słody organiczne?? Przypuszczam że technologicznie nie wchodzi w grę słód wędzony, ale czy jest możliwość słodowania pszenicy?? (czytam w że słodujecie wyłącznie jęczmień) 1 mirogster reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
mirogster 33 Posted May 15, 2012 (edited) Ja tylko ze swojej strony dodam, ze to na prawde niesamowite byc swiadkiem- badz co badz - r(e)wolucji w podejsciu do piwowarow domowych ) Cos sie rusza i zmienia w naszym swiatku. Coz, zostaje jeszcze '99 problemow', czyli prawodawstwo i przepisy, ale miejmy nadzieje, ze za jakis czas i to sie zmieni (mam na mysli podejscie do browarow rzemieslniczych). Wielki szacun dla Strzegomia!! Dziekuje! Edited May 15, 2012 by mirogster Quote Share this post Link to post Share on other sites