Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem jakiś czas temu zestaw do piwa - coś takiego http://allegro.pl/piwo-domowe-mikro-browar-mb1-full-opcja-189-zl-i2313579564.html

dość długo zwlekałem żeby rozpocząć - ciągle nie było czasu ale wczoraj przerobiłęm wszystko zgodnie z instrukcją, ale...

zbiornik zamknięty z frementatorem i zalany wodą zamknołęm wczoraj ok 20 do dziś nie bombelkuje, temperatura w domu ok 24 stopnie więc chyba ok,

otwarłem zbiornik kompletnie nic się nie dzieje,

sprawdziłem teraz termin przydatności - nadrukowany na tej puszcze.04.03.2012 godz 9:13 lager,

wieć drożdże może już nie żyją (dałem je na 20 min do wody przed wpuszczeniem do zbiornika, w zbiorniku ciecz miała 26 stopni)

co mogę poradzić ? może da się kupić takie drożdże i dosypać jeszcze ? proszę o pilną pomoc :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Poczekaj do wieczora teoretycznie powinno ruszyć. Błędów w procedurze nie zauważyłem - będzie ok ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Poczekaj do wieczora teoretycznie powinno ruszyć. Błędów w procedurze nie zauważyłem - będzie ok ;)

 

ok dzieki, poczekam więc,

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Profil uzupełnij! Może znajdzie się piwowar w okolicy, który poratuje gęstwą/suchymi :)

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Profil uzupełnij! Może znajdzie się piwowar w okolicy, który poratuje gęstwą/suchymi :)

 

ok dopisałem,

czyli jeżeli nie zacznie to pracować do np jutra trzba nowe drożdże - gdzie je kupić które to ? (widze że jest dużo rodzajów) da się je kupić nie wysyłkowo ? lub jeżeli wysyłkowo ktoś podał by linka. Rozumiem że 12 gram na te 23 litry

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Najbliżej to chyba będziesz miał do Radzionkowa. Sklepów nie-internetowych za dużo to nie ma...

 

Jakieś uniwersalne drożdże górnej fermentacji pewnie będą najlepsze: US-05, Nottingham.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Górny zakres temperatury górnej fermentacji - to takich drożdży trzeba szukać

Paczuszka wystarczy

 

W sezonie winiarskim spotyka się drożdże piwowarskie w marketach ogrodniczych, ale obecnie mogą być takiej samej żywotności jak te dodane przez Ciebie

Może drożdżom zadanym przypomni się że są głodne?

 

 

PS. Proponowałbym obniżyć jakoś temp. fermentacji jak ruszy do przynajmniej 19-20°C (jeżeli jest możliwość, jeżeli nie to piwo i tak wyjdzie)

Edytowane przez Swiaderny

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Najbliżej to chyba będziesz miał do Radzionkowa. Sklepów nie-internetowych za dużo to nie ma...

 

Jakieś uniwersalne drożdże górnej fermentacji pewnie będą najlepsze: US-05, Nottingham.

ok dzieki za info, a mógł bym na ten pierwszy raz rade w sensie - zamów te z tego linku :)

(w racjonalnej cenie jakości czy jak je sie tam ocenia) - to oczywiście jak moje nie zaczną pracować.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

ok dzieki za info, a mógł bym na ten pierwszy raz rade w sensie - zamów te z tego linku :)

(w racjonalnej cenie jakości czy jak je sie tam ocenia) - to oczywiście jak moje nie zaczną pracować.

Jeżeli dobrze rozumiem to chcesz się dowiedzieć jakie drożdże były w zestawie? No to będzie ciężko, bo tam dodają drożdże 'no name' (a przynajmniej takie info pojawiało się na forum, bo nigdy na oczy nie widziałem takiego zestawu :P )

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

tzn nie koniecznie takie jak były nei wiedze takich co napisałeś

 

np pierwszy sklep na który trafiłem , pierwsze uniwersalne drożdże - http://browamator.pl/szczegoly.php?Drozdze_Safbrew_S-33__saszetka_115_g&przedm=1425702&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F1594572&sortuj=kod

 

takie mogą być ? (pisze wysyłka na każdych do 7 dni wiec może jakiś inny sklep ?)

chodzi mi o ew link do produktu w sklepie gdzie to kupić - gdzie wy kupujecie czy cos :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jest odpowiedni dział na forum o sklepach, wystarczyło dobrze poszukać:

http://www.piwo.org/...py-internetowe/

 

Toż to jak nie pytał o porównanie sklepów a o miejsce gdzie mam kupić drożdże, Dział o sklepach ok , x sklepów w niektórych po 50 rodzajów drożdży bez informacji które są na stanie, a każde lepsze od poprzednich do tego uniwersalne.

Mi starczą podstawowe pierwsze lepsze sprawdzone nie wiem jak tu bo nowy jestem ale w innych branżach są jakieś standardy i na forum można liczyć na jasną odpowiedź .

 

ale ok wezme po prostu losowo wybrane lub powiem w sklepie żeby dali wg, gustu :)

choć jeszcze mam nadzieje że moje zaczną pracować

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Toż to jak nie pytał o porównanie sklepów a o miejsce gdzie mam kupić drożdże, Dział o sklepach ok , x sklepów w niektórych po 50 rodzajów drożdży bez informacji które są na stanie, a każde lepsze od poprzednich do tego uniwersalne.

Mi starczą podstawowe pierwsze lepsze sprawdzone nie wiem jak tu bo nowy jestem ale w innych branżach są jakieś standardy i na forum można liczyć na jasną odpowiedź .

 

ale ok wezme po prostu losowo wybrane lub powiem w sklepie żeby dali wg, gustu :)

choć jeszcze mam nadzieje że moje zaczną pracować

Nie sprawdzałem na mapie, ale http://www.homebrewing.pl/ masz chyba jeszcze bliżej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

tak ok na teraz dzieki za info do jutra czekam na moje drożdże i potem się zobaczy, dzięki za zainteresowanie :) mam nadzieje że coś z tego będzie (z tego piwa) - w sumie jeżeli drożdże nie pracują to ten słód chyba nie zepsuje się przez te kilka dni oczekiwania na drożdże.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

U mnie fermentor raz stał 1,5tygodnia w lodówce bez rozpoczęcia fermentacji, dopiero jak go wyjąłem i się trochę ogrzał to drożdże ruszyły i trafił znowu do lodówki. Piwko wyszło całkiem niezłe.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Chłopaki ! (i dziewczyny) no działa :) - coś jest nie takt z tą rurką - w plastikowej pokrywie może tę dziurkę nie równą zrobiłem i wygląda na to że potwietrze idzie bokiem, bo piany jest dużo więc wszystko działa a nie bombelkuje - postaram się to na następny raz jakoś podkleić ? (czym?)

Więc teraz co - ok tydzień czekam i tym urządząkiem do mierzenia cukru mierze ile ma blk i jak przestaje zmiejszać się przelewam do butelek - dobrze zrozumiałem ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie powinieneś zaglądać za często. To może doprowadzić do infekcji. Czasami zdarza się, że gaz ucieka przez jakąś nieszczelność w fermentatorze ( i nie bulka ), przynajmniej tak jest to opisywane na forach.

Gratki od obserwujących ten temat. Będzie dobrze :beer:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

teraz już nie otwieram doszedłem gdzie jest nieszczelność (oimiędzy gumą w pokrywce a plastikową rurką fermentacyjną) lekko odgiołem i jest ok,m bulka jak zwariowane :) wiec czekam teraz pare dni aż przestanie bulkać :) dzieki za pomoc.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jak przestanie bulkać to znowu nie będziesz pewny czy to koniec fermentacji czy znowu jakaś nieszczelność. Jedyny pewny sposób na sprawdzenie odfermentowania to areometr.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jak przestanie bulkać to znowu nie będziesz pewny czy to koniec fermentacji czy znowu jakaś nieszczelność. Jedyny pewny sposób na sprawdzenie odfermentowania to areometr.

\

tak ok mam areometr - był w zestawie (niestety ze zbitą menzurką - domówiłem już więc spodziewam się że zanim przestanie bulkać dojdzie.)

ps. Całkiem fajna ta produkcja piwa, parałem się już wędzeniem (wybudowałem wędzarnie i czasem wędze, robie tez serki ala oscypki , piwko idealnie nada się do kompletu :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jezeli chodzi o uszczelnienie fermentatorów i rurki - to czytałem tu na forum, że używa się mąki rozrobionej z wodą tak aby miała postac kleju. Sam tego nie praktykowałem ale wpis pochodził od senior expert.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Olać uszczelnianie, jedna rzecz mniej do zamartwiania się. Postawić, zapomnieć, nie gmerać, nie otwierać.

 

Jak potrzymasz piwo 10 dni w wiadrze, to przy drożdżach górnej fermentacji nie ma bata, żeby nie przefermentowało, nawet bez bulkania. I proszę mnie tu nie wyciągać przypadków specjalnych. ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam, mam pewną wątpliwość: piwo robiłem w sobotę z brewkitu, potem przez ok 3 dni była fajna burzliwa fermentacja, bulkało nieźle, teraz już się uspokoiło, bulka z rzadka, pachnie fajnie piwem, myślę że mógłbym przelewać do butelek, ale niestety dziś nie mam na to czasu a w weekend mnie nie ma. NIe mogę również przelać piwa na cichą bo nie mam innego fermentatora ;( Czy takiemu piwu które nie zostało przelane na cicha a postoi trochę dłużej w tym samym fermentatorze, coś się stanie? Czy może to wpłynąć negatywnie na jego smak, albo sprzyjać zakażeniu?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×