Jump to content
Sign in to follow this  
mayday.wroc

Piwo karmelowe

Recommended Posts

Hej. Dzisiaj z żoną byliśmy na piwie w "Spiż-u" (kto z Wrocka to powinien wiedzieć o czym mówię) i piliśmy piwo, ja ciemne ona karmelowe i stwierdziła żebym jej uwarzył takie karmelowe piwo. Powiedzcie proszę jak osiągnąć smak i aromat karmelowego. Jak próbowałem to w sumie bardziej aromat niż smak. Ale mimo wszystko było coś tam karmelem czuć. Czy wystarczy sam słód karmelowy czy coś jeszcze dodać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strzelam w ciemno ale ja bym to tak zrobił:

 

Karamelowe Red/Amber Ale:

 

Zasyp:

80% słód pils

20% słód karamelowy

 

Chmiele:

20g Marynka, 60 min

30g Lubelski, 5 min

 

Karamel:

150g(?) sosu karamelowego, 5 min

albo 100g(?) skaramelizowanego cukru, 5 min

albo 10g(?) ekstrakt karamelowy do pieczenia, 5 min

 

Drożdże:

Nottingham albo US-05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm, co do samego piwa w Spiżu. Co jakiś czas staram się pozytywnie nastawić idąc tam, ale dobrze nie jest. Do w/w niestety nigdy nie dotarłem, ale mając na uwadze jasne, mocne, ciemne to raczej idź drogą sprawdzonego piwowarstwa domowego :).

Swoją drogą szkoda, bo miejsce super, obsługa zawsze bardzo miła. No tylko to piwo....

Polecam zabrać małżonkę do niedalekiego Zakładu Usług Piwnych :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

scooby_brew a kiedy dodać karmel? do gotowania?

A jeśli chodzi o spiża to faktycznie wziąłem sobie wczoraj ciemne i się zawiodłem, ale znajomi wzięli miodowe i mówili, że mniej słodsze niż w zeszłym roku. Ten spiż to wogóle nie mój pomysł:P żona i znajomi chcieli, obowiązkowo na dworze bo ciepło to już wolałem spiża niż inne koncernowe pić:) a do ZUP to już wczoraj miałem iść ale zostałem przegłosowany:( ale zabiorę żonę do ZUP:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety elroy ma racje... mam wrażenie że coraz mniej słodu sypią w spiżu, to co kiedyś było dwunstką jest teraz dziesiątką... a cena za niska nie jest, polecam browar restauracyjny 30km od Wro w Chrząstawie, Gospoda pod czarnym kurem, od 2 miesiecy działają, Piwo przepyszne i dużo tańsze, za 6,50 za 0,4l. Niestety z Wro trzeba dojechać...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strzelam w ciemno ale ja bym to tak zrobił:

 

Karamelowe Red/Amber Ale:

 

Zasyp:

80% słód pils

20% słód karamelowy

 

Chmiele:

20g Marynka, 60 min

30g Lubelski, 5 min

 

Karamel:

150g(?) sosu karamelowego, 5 min

albo 100g(?) skaramelizowanego cukru, 5 min

albo 10g(?) ekstrakt karamelowy do pieczenia, 5 min

 

Drożdże:

Nottingham albo US-05

 

Po tym ekstrakcie do pieczenia czy też sosie pozostanie zapewne tylko zapach. Ja bym spróbował tak:

 

80% słód pils

10% Caraaroma :)

10% inny słód karamelowy

 

Caraaroma daje niezły karmel w smaku.

Na goryczkę dałbym max 20g Marynki.

Zacieranie na słodko,

jeśli jednotemperaturowo to 68C,

jeśli sterowane temperaturowo to 62C maksimum 15' oraz 72C 45' - 60'

Edited by emcede

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie piłem "karmelowego" ze Spiża, podobnie jak chyba większość tutaj. Właściwie to dobrze byłoby wiedzieć, czym się ono charakteryzuje w smaku i w zapachu?

 

Raczej poszedłbym w esencje i karmele cukiernicze, tak samo jak Scooby. Wtedy smak i zapach karmelu będą najbardziej przypominały to toffi, które się zwykle utożsamia z karmelem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno wyprubuję te dwa sposoby ze słodem karmelowym oraz karmelami cukierniczymi tylko powiedzccie mi jak je zadawać w którym momencie? bo tego nie wiem a chcę dwa zrobić co bardziej podejdzie żonie:D ale tak na marginesie to moze i dobry sposób jak się piwo spieprzy to wmawiać że to karmelowe:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie piłem "karmelowego" ze Spiża, podobnie jak chyba większość tutaj. Właściwie to dobrze byłoby wiedzieć, czym się ono charakteryzuje w smaku i w zapachu?

 

Raczej poszedłbym w esencje i karmele cukiernicze, tak samo jak Scooby. Wtedy smak i zapach karmelu będą najbardziej przypominały to toffi, które się zwykle utożsamia z karmelem.

Toffi to smak butterscotch a nie karamwlowy. Ale to latwiej bedzie znalezc ekstrakt piekarniczy. Najlepiej zrobic warke 1/2 bez ekstraktu (normalne red ale) i 1/2 z ekstraktem. Albo dodawac eksperymentalnie do butelek przed kapslowaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.