Jump to content
Sign in to follow this  
emcede

Zmętnienie na zimno pomimo użycia mchu

Recommended Posts

Witajcie

 

Miałem dziś w zamiarze wypić wieczorkiem buteleczkę marcowego, więc wstawiłem ją za wczasu do lodówki (5 oC) Przychodzę wieczorkiem do domu otwieram lodówkę, a tam .... butelka totalnie mętnego piwa.

 

Przy warzeniu użyłem 5 g mchu rehydratyzowanego w odrobinie wody na 15 min przed końcem gotowania, a więc dlaczego pojawiło się zmętnienie ?

Może tego mchu to więcej trzeba dać? Są jakieś inne możliwości dlaczego piwko zmętniało ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Białka się wytrąciły, źle zatarte, a mech to możesz sobie wsadzić... wiesz gdzie ;) Kiedyś używałem mchu, teraz nie i efekty są te same, czyli piwo klarowne, a jeśli zdarzy się lekko mętne to się nie przejmuję. Nie jestem fanem cristal beer :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Białka się wytrąciły, źle zatarte, a mech to możesz sobie wsadzić... wiesz gdzie ;) Kiedyś używałem mchu, teraz nie i efekty są te same, czyli piwo klarowne, a jeśli zdarzy się lekko mętne to się nie przejmuję. Nie jestem fanem cristal beer :smilies:

Co masz na myśli pisząc źle zatarte? Nie do końca zcukrzony zacier?

Share this post


Link to post
Share on other sites

wg mnie są dw a wyjścia

a/ szybkie, krótkie schłodzenie przed konsumpcją / nie przetrzymywanie piwa długo w niskiej temp./

b/ lagerowanie w temp. 4C /niższej niż wyszynk/ .

Ale w sumie to ja ejlowiec jestem i na te wasze lagery jakoś z przymrużeniem oka patrzę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

wg mnie są dw a wyjścia

a/ szybkie, krótkie schłodzenie przed konsumpcją / nie przetrzymywanie piwa długo w niskiej temp./

b/ lagerowanie w temp. 4C /niższej niż wyszynk/ .

Ale w sumie to ja ejlowiec jestem i na te wasze lagery jakoś z przymrużeniem oka patrzę :)

Więc się nie mądruj ;):lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmmm dzięki za pomoc :) Chyba zacznę robić przerwę białkową bo takowej nigdy nie robiłem :D Coś mówili czy pisali, że słody są teraz tak dobrze zmodyfikowane że w zasadzie przerwy białkowej nie trzeba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a/ szybkie, krótkie schłodzenie przed konsumpcją / nie przetrzymywanie piwa długo w niskiej temp./

Popieram, ja białkowej nie robię, mech raz dodam raz nie ale jak tydzień+ stoi w lodówce to jest klarowne a jak schłodzone to często mętnieje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popieram, ja białkowej nie robię, mech raz dodam raz nie ale jak tydzień+ stoi w lodówce to jest klarowne a jak schłodzone to często mętnieje.

To teraz sobie porównaj koszt zrobienia białkowej, a koszt trzymania całej zabutelkowanej warki przez tydzień w lodówce

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale ja nie muszę mieć przezroczystego piwa, podałem tylko własne obserwacje. Białkowej nie robię bo zacieram jednotemperaturowo dla wygody. Poza tym lodówka i tak pracuje cały czas niezależnie od ilości piwa w środku ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega emcede chce mieć w miarę klarowne, jak wynika z jego pytania, więc lepiej nich zrobi białkową zamiast kombinacji ze schładzaniem. O to tylko chodzi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.