Jump to content
Sign in to follow this  
roberto_g

Klasycznie dwa fermentory - ale jak ich używacie?

Recommended Posts

Klasyczny chyba wariant to dwa fermentory: jeden z kranikiem, drugi bez.

 

Burzliwą przeprowadzamy w fermentorze bez kranika.

 

A jeśli chodzi mi o cichą to widzę tu dwa warianty:

1. przelewamy do fermentora z kranikiem i tyle

2. przelewamy na chwilę do tego z kranikiem, potem sterylizujemy ten bez kranika, przelewamy do niego piwko i cichą przeprowadzamy ostatecznie w tym bez kranika

 

Zaletą podobno drugiego wariantu jest to, że jest mniejsze ryzyko infekcji, gdyż zakamarki przy kraniku są trudne do sterylizacji.

Ale zdecydowanie wadą tego wariantu jest więcej pracy przy sterylizacji i przelewaniu.

 

Wolałbym oczywiście wariant 1 jako mniej żmudny.

 

A Wy jak robicie? Czy faktycznie wariant 1 jest niebezpieczny i należy go unikać?

 

 

Pozdrawiam,

Robertus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentuje z kranikiem, przelewam do szklanego balona na cicha, z balona do fermentora z kranikiem i rozlewam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentuje z kranikiem, przelewam do szklanego balona na cicha, z balona do fermentora z kranikiem i rozlewam.

 

Czyli nawet burzliwą robisz z kranikiem.

Hmmm... a więc może to jakiś przesąd z tymi zakażeniami od kranika. To by mi odpowiadało :-)

Czekam jeszcze na zdanie innych forumowiczy.

 

Robertus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm, ja bym powiedział, że klasyczny wariant to wuchta fermentorów, w tym co najmniej jeden z kranikiem. Jak jeszcze byłem w takim układzie jak opisujesz to nie robiłem cichej (ale ta sytuacja długo nie trwała).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli nawet burzliwą robisz z kranikiem.

 

Co znaczy nawet? :) Nie mam innych. Fermentor na stół, balon na podłogę, podłączam wężyk do kranika i powoli aby się nie napowietrzało zbytnio, spływa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że najlepszą opcją - czyli wymagającą najmniejszego stopnia gimnastyki - są dwa fermentatory z kranikami. Po burzliwej rurką przelewać do fermentatora ustawionego poniżej, a z niego w następnym etapie rozlew do butelek.

 

Pozostaje tylko sprawa czyszczenia i dezynfekcji kraników - ale myśłę, że trzeba to zrobić zwyczajnie dwa razy lepiej i dokładniej by później nie doświadczyć przykrej niespodzianki, ot co... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak się ma dwa fermentatory i jeden z kranikiem, to burzliwą się robi z kranikiem, cichą bez, a po cichej wlewa się do fermentatora z kranikiem już w celu rozlewu. Robiłem tak przez chyba dwie warki, ale ten kranik spędzał mi sen z powiek, że go dobrze nie wyczyściłem ;) Później ogarnąłem jeszcze trzy fermentatory i teraz mam jeden do rozlewu drugi do filtracji, który jest trochę po rysowany i trzy bez kraników do fermentacji i teraz śpię spokojnie ;)

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja w sumie fermentuję w wiadrach bez kraników. Zawsze to dziadostwo cieknie, szkoda nerwów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Burzliwa w fermentorze z kranikiem, na cichą zlewam przez wężyk podłączony do kranika fermentora "burzliwego" i "cichego". Tym sposobem nie ma zasysania, napowietrzania i zbędnego ryzykowania zakażeniem brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja w sumie fermentuję w wiadrach bez kraników. Zawsze to dziadostwo cieknie, szkoda nerwów.

 

Ja podobnie. Mam kranik, ale nigdy go nie zainstalowałem. Wszystko przelewam przy pomocy wężyka. Wszystko zależy od pojemności albo w mniejszy fermentor albo w balon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najwygodniejsza opcja to 2 fermentory z kranikami przelewanie na cicha przez wezyk po sciance unikasz napowietrzania a jezeli chodzi o kraniki to musisz zadbac o ich wymycie i pozadna dezynfekcje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.