Merv 4 Posted May 8, 2012 Witam Czy ktoś z Was używał mąki żytniej do warzenia? Myślałem o zastąpieniu części mąki pszennej użytej do uwarzenia witbiera mąką żytnią. Dla ułatwienia filtracji użyłbym mąki razowej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted May 8, 2012 Czesc. Ja stosowalem srutowane zyto. Filtracja bez problemu. Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Merv 4 Posted May 8, 2012 (edited) A jak smakowo? Podobnie do słodu żytniego? Też tak dużo beta-glukanów? Edited May 8, 2012 by Merv Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted May 8, 2012 Czesc. Ja robilem ciemne piwo i stosowlem zwykle ejlowe drozdze. Ktos tam wspominal ze piwo moze byc. Piwo "sliskie" w smaku. Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Merv 4 Posted May 8, 2012 Zobaczę jak 20% sprawdzi się w witbierze i napiszę co z tego wyszło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted May 8, 2012 Płatki żytnie filtrują się bez problemu w ilości ok. 20% zasypu. A brzeczka jest śliska jak ze słodu żytniego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Merv 4 Posted May 8, 2012 Ostatnio widziałem płatki tylko pełnoziarniste, z resztkami łuski - zatarłem na nich jedną warkę, ale źle się scukrzały, jakby łuska utrudniała dostęp do skrobi. Dlatego tym razem chcę użyć mąki. Zastanawia mnie jeszcze tylko temperatura kleikowania żyta... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiaderny 77 1 Items Posted May 8, 2012 (edited) Ostatnio widziałem płatki tylko pełnoziarniste, z resztkami łuski - zatarłem na nich jedną warkę, ale źle się scukrzały, jakby łuska utrudniała dostęp do skrobi. Dlatego tym razem chcę użyć mąki. Żyto z łuską? edit: zdanie gramatycznie mi się nie podobało Edited May 8, 2012 by Swiaderny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Merv 4 Posted May 9, 2012 Pszenica - na opakowaniu pisze "pełne ziarno" a na płatku jest coś co przypomina łuskę. Nie jestem pewien co to. Płatki żytnie wyglądały bardzo podobnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted May 9, 2012 Ajtam, "pełne ziarno". Nie ma tam żadnej łuski, tylko osłona bielma. Łuska to nie ziarno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Merv 4 Posted May 9, 2012 Możesz mieć rację że to jest osłona bielma. Tak czy owak - źle się te płatki scukrzały. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted May 9, 2012 U mnie żytnie się scukrzały jak trzeba. Zacierałem trochę dłużej niż normalnie, ale nie ma co się dziwić przy prawie 25% dodatków niesłodowanych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Merv 4 Posted May 9, 2012 U mnie te pełnoziarniste płatki po 2,5h w 62-66 stopniach nadal dawały pozytywny wynik próby jodowej. Było ich 40%, reszta pilzneński. Quote Share this post Link to post Share on other sites