Jump to content
Sign in to follow this  
Merv

Żyto niesłodowane

Recommended Posts

Witam

 

Czy ktoś z Was używał mąki żytniej do warzenia? Myślałem o zastąpieniu części mąki pszennej użytej do uwarzenia witbiera mąką żytnią.

Dla ułatwienia filtracji użyłbym mąki razowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czesc.

Ja stosowalem srutowane zyto. Filtracja bez problemu.

 

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak smakowo? Podobnie do słodu żytniego? Też tak dużo beta-glukanów?

Edited by Merv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czesc.

Ja robilem ciemne piwo i stosowlem zwykle ejlowe drozdze. Ktos tam wspominal ze piwo moze byc. Piwo "sliskie" w smaku.

 

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płatki żytnie filtrują się bez problemu w ilości ok. 20% zasypu. A brzeczka jest śliska jak ze słodu żytniego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio widziałem płatki tylko pełnoziarniste, z resztkami łuski - zatarłem na nich jedną warkę, ale źle się scukrzały, jakby łuska utrudniała dostęp do skrobi. Dlatego tym razem chcę użyć mąki.

Zastanawia mnie jeszcze tylko temperatura kleikowania żyta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio widziałem płatki tylko pełnoziarniste, z resztkami łuski - zatarłem na nich jedną warkę, ale źle się scukrzały, jakby łuska utrudniała dostęp do skrobi. Dlatego tym razem chcę użyć mąki.

 

Żyto z łuską?

 

edit: zdanie gramatycznie mi się nie podobało :P

Edited by Swiaderny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszenica - na opakowaniu pisze "pełne ziarno" a na płatku jest coś co przypomina łuskę. Nie jestem pewien co to. Płatki żytnie wyglądały bardzo podobnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie żytnie się scukrzały jak trzeba. Zacierałem trochę dłużej niż normalnie, ale nie ma co się dziwić przy prawie 25% dodatków niesłodowanych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie te pełnoziarniste płatki po 2,5h w 62-66 stopniach nadal dawały pozytywny wynik próby jodowej. Było ich 40%, reszta pilzneński.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.