Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

18E. Belgian Dark Strong Ale

Recommended Posts

18E. Belgian Dark Strong Ale

 

Aroma: Complex, with a rich malty sweetness, significant esters and alcohol, and an optional light to moderate spiciness. The malt is rich and strong, and can have a Munich-type quality often with a caramel, toast and/or bready aroma. The fruity esters are strong to moderately low, and can contain raisin, plum, dried cherry, fig or prune notes. Spicy phenols may be present, but usually have a peppery quality not clove-like. Alcohols are soft, spicy, perfumy and/or rose-like, and are low to moderate in intensity. Hops are not usually present (but a very low noble hop aroma is acceptable). No diacetyl. No dark/roast malt aroma. No hot alcohols or solventy aromas. No recognizable spice additions.

Appearance: Deep amber to deep coppery-brown in color (?dark? in this context implies ?more deeply colored than golden?). Huge, dense, moussy, persistent cream- to light tan-colored head. Can be clear to somewhat hazy.

 

Flavor: Similar to aroma (same malt, ester, phenol, alcohol, hop and spice comments apply to flavor as well). Moderately malty or sweet on palate. Finish is variable depending on interpretation (authentic Trappist versions are moderately dry to dry, Abbey versions can be medium-dry to sweet). Low bitterness for a beer of this strength; alcohol provides some of the balance to the malt. Sweeter and more full-bodied beers will have a higher bitterness level to balance. Almost all versions are malty in the balance, although a few are lightly bitter. The complex and varied flavors should blend smoothly and harmoniously.

Mouthfeel: High carbonation but no carbonic acid ?bite.? Smooth but noticeable alcohol warmth. Body can be variable depending on interpretation (authentic Trappist versions tend to be medium-light to medium, while Abbey-style beers can be quite full and creamy).

Overall Impression: A dark, very rich, complex, very strong Belgian ale. Complex, rich, smooth and dangerous.

 

Comments: Authentic Trappist versions tend to be drier (Belgians would say ?more digestible?) than Abbey versions, which can be rather sweet and full-bodied. Higher bitterness is allowable in Abbey-style beers with a higher FG. Barleywine-type beers (e.g., Scaldis/Bush, La Trappe Quadrupel, Weyerbacher QUAD) and Spiced/Christmas-type beers (e.g., N?ice Chouffe, Affligem Nöel) should be entered in the Belgian Specialty Ale category (16E), not this category. Traditionally bottle-conditioned (?refermented in the bottle?).

 

History: Most versions are unique in character reflecting characteristics of individual breweries.

 

Ingredients: Belgian yeast strains prone to production of higher alcohols, esters, and sometimes phenolics are commonly used. Water can be soft to hard. Impression of a complex grain bill, although many traditional versions are quite simple, with caramelized sugar syrup or unrefined sugars and yeast providing much of the complexity. Homebrewers may use Belgian Pils or pale base malt, Munich-type malts for maltiness, other Belgian specialty grains for character. Caramelized sugar syrup or unrefined sugars lightens body and adds color and flavor (particularly if dark sugars are used). Noble-type, English-type or Styrian Goldings hops commonly used. Spices generally not used; if used, keep subtle and in the background. Avoid US/UK crystal type malts (these provide the wrong type of sweetness).

 

Vital Statistics:

OG: 1.075 ? 1.110

IBUs: 20 ? 35

FG: 1.010 ? 1.024

SRM: 12 ? 22

ABV: 8 ? 11%

 

Commercial Examples: Westvleteren 12 (yellow cap), Rochefort 10 (blue cap), St. Bernardus Abt 12, Gouden Carolus Grand Cru of the Emperor, Achel Extra Brune, Rochefort 8 (green cap), Southampton Abbot 12, Chimay Grande Reserve (Blue), Brasserie des Rocs Grand Cru, Gulden Draak, Kasteelbier Bi?re du Chateau Donker, Lost Abbey Judgment Day, Russian River Salvation

 

 

18E. Belgian Dark Strong Ale

 

Aromat: Kompleksowy wraz z bogatą słodową słodkością, wyraźne estry i alkohol, jak również opcjonalnie umiarkowaną przyprawowość. Aromaty słodowe są bogate i mocne, i mogą mieć cechy słodu monachijskiego często wraz z karmelowym, tostowym, i/ablo chlebowym aromatem. Estry owocowe są mocne do umiarkowanie słabych, i mogą zawierać rodzynki, śliwki, suszone wiśnie, figi albo nuty suszonych śliwek. Przyprawowe fenole mogą być obecne, ale przeważnie maja pieprzowe, a nie goźdzkikowe aromaty. Alkohol jest miękki, przyprawowy, perfumowy, i/albo różany i jest niski albo umiarkowany w intensywności. Aromaty chmielowe nie są przeważnie obecne (ale bardzo słaby aromat chmieli szlachetnych jest akceptowalny). Brak diacetylu. Brak aromatów ciemnych/palonych słodów. Brak gorących albo ?rozpuszczalnikowych? aromatów. Brak obecności aromatów pochodzących od dodatku przypraw.

Wygląd: Ciemno bursztynowy do ciemno miedziano brunatny (?ciemno? w tym kontekście znaczy głębszy złoty kolor). Wielka, gęsta, o konstystencji musu, utrzymująca się o kolorze kremowym do żółtobrązowego koloru piana. Może być od klarowne do mgliste.

 

Smak: Podobny do aromatu (takie same słodowe, estrowne, fenolowe, alkoholowe, chmielowe i przyprawowe smaki jak w przypadku aromatu). Umiarkowanie słodowe i słodkie na podniebieniu. Finisz jest różny w zależności od interpretacji (autentyczne Trappsit są umiarkowanie wytrawne do wytrawne, wersje Abbey może mieć średnio wytrawny do słodki finisz). Nciska goryczka dla piwa tej mocy; alkohol powoduje, że balans jest troszeczke postronie słodu. Słodsze i bardziej treściwe piwo będzie miało mocniejszą goryczkę dla balansu. Prawie wszystkie wersje są słodowe w balansie, alczkowiel niektóre są delikatnie gorzkie. Kompleksowość i zróżnicowane smaki powinny mieszać się gładki i harmonicznie.

Tekstura: Mocne nagazowane, ale nie ma kwaskowatego ?ugryzienia?. Gładkie ale z zauważalnym rozgrzaniem alkoholu. Treściwość może być różne w zależności od interpretacji stylu (autentyczne wersje Trappist skłaniają sie do średnio lekkiej do średniej, natomiast wersje piwa Abbey może być całkiem pełne i kremowe)

Ogólne wrażenia: Ciemne, bardzo bogate, złożone i bardzo mocny belgijski ale. Złożone, bogate, gladki i niebezpieczne.

Komentarz: Autentyczne wersje Trappist skłaniają sie do tego by być wytrawne (Belgowie powiedzieli by ?łatwiejsze w trawieniu?) w porównaniu z wersją Abbey, która może być bardziej słodka i treściwa. Zezwala się na większą goryczke w piwach stylu Abbey z wyższą gęstością końcową. Piwo typu Barleywine (na przykład Scaldis/Bush, La Trappe Quadrupel, Weyerbacher QUAD) i piwa typu Przyprawowego/Świątecznego (na przykład N?ice Chouffe, Affligem Nöel) powinny być wystawione w kategorii Belgian Specialty Ale (16E), a nie w tej kategorii. Tradycyjnie kondycjonowane w butelce (?refermentowane w butelce?).

 

Historia: Większość wersji są unikalne w charakterze odzwierciedlając charakter browaru.

 

Surowce: Szczepy drożdży belgijskich słonne do produkcji wyższych alkoholi, estrów i czasami fenoli są powszechnie używane. Woda może być od miekkiej do twardej. Wrażenie złożoności zasypu aczkolwiek większość tradycyjnych wersji są całkiem proste, wraz z karmelizowanym syropem cukrowym albo niefrafinowanym cukrem i drożdżami nadającymi wiele ze złożoności. Piwowarzy domowi mogą używać belgijskiego słodu pilzneńskiego albo słodu pale jako słodu bazowego, słodu monachijskiego dla nadania słodowości i innych zbóż specjalnych dla nadania charakteru. Karmelizowany syrop cukrowy albo nierafinowany cukier łagodzi treściwość i nadaje koloru i smaku (w szczególności jeśli używa sie cukru ciemnego). Szlachetne, angielskie, albo Styrian Goldings chmiele są używane powszechnie. Przyprawy generalnie nie są używane; jeśli jednak użyte smaki powinny być subtelne i w tle. Unikaj słodów crystal z USA/UK (te nadają słodycz złego rodzaju).

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.075 ? 1.110

IBUs: 20 ? 35

FG: 1.010 ? 1.024

SRM: 12 ? 22

ABV: 8 ? 11%

 

Komercyjne przykłady: Westvleteren 12 (yellow cap), Rochefort 10 (blue cap), St. Bernardus Abt 12, Gouden Carolus Grand Cru of the Emperor, Achel Extra Brune, Rochefort 8 (green cap), Southampton Abbot 12, Chimay Grande Reserve (Blue), Brasserie des Rocs Grand Cru, Gulden Draak, Kasteelbier Bi?re du Chateau Donker, Lost Abbey Judgment Day, Russian River Salvation

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.