Jump to content
pinio113

Warka z ekstraktu słodowego z częściowym zacieraniem

Recommended Posts

Jest to receptura Scooby_brew na warkę z ekstraktu z częściowym zacieraniem. Wydaje mi się, że jest to bardzo dobra receptura na drugą warkę jeżeli nie posiadam sprzętu na warzenie piwka z pełnym zacieraniem.

 

Zamierzam ją odrobinę zmienić. Wziąć dwa ekstrakty słodowe 1,7 kg. ( mam dylemat, dwa jasne czy jasny i ciemny z browamatora ) zamiast puszki Coopersa i puszki WES-a, reszta receptury bez zmian i zrobić warkę około 23 l.. Takie zmiany proponował jeden z kolegów.

Sama receptura Scooby_brew wydaje mi się rewelacyjna dla osoby bez sprzętu ale z aspiracjami. Jest możliwa do zrobienia w warunkach domowych bez sprzętu do zacierania.

 

Poniżej wklejam przepis na "Polish Ale" wg. Scooby_brew.

 

1. Polish Ale.

 

Skladniki:

1 puszka Coopers 1.5 kg. jasny NIEchmielony

1 puszka WES jasny 1.2 kg

0.25 kg slod pilsner srutowany

0.25 kg slod monachijski srutowany

0.25 kg slod karamelowy jasny srutowany

30 g chmiel marynka

30 g chmiel lubelski

drozdze suche US-05

140 g glukozy albo zwyklego cukru do butelkowania

 

 

Co potrzebujesz:

1 duzy garnek, conajmniej na 10 L

1 SIATKe do chmielu (uzyjesz do slodu)

1 termometr kucharski

 

Jak to uwarzyc:

Do garnka nalej 2 litry zimnej wody. Wsyp slody do siatki (siatki do chmielu), wrzuc to do garka. Bardzo POWOLI podnies temperature wody do 66°C . Wylacz gaz, przykryj garnek, zostaw na 20 min (zacieranie). Po 20 min dolej goracej wody, aby w garnku bylo ok 6-8 litrow wody. Podgrzej wode do 77°C , zamieszaj workiem (wysladzanie), i wyrzuc siatke ze slodem. Zagotuj warke, dodaj puszki ze slodem (uwarzaj bo ci wykipienie :) ). Gdy warka sie ponownie gotuje, dodaj 30 g chmielu Marynka. Gotuj przez 55 min. Dodaj 30 g chmielu Lubelski. Gotuj przez 5 min. Wylacz gaz.

Pojemnik fermewntacyjny wysteryluj ozywajac wody z chlorem, potem wyplucz. Do pojemnika fermentacyjnego wlej warke, zalej zimna woda z kranu do 19 L. Wsyp drozdze prosto do warki.

Fermentuj przez 2-3 tygodnie w temp. pokojowej.

Do butelkowania uzyj 140g glukozy albo cukru kuchennego.

Odstaw butelki na 4 tygodnie.

PIJ PIWO! :)

 

Moje pytania:

 

1) Co myślicie o zastąpieniu puszek Coopersa i WES-a ekstraktem słodowym z browamatora 1,7 kg. .

2) Nie wiem tylko czy dać dwie puszki ekstraktu jasnego ze słodu pilzneńskiego czy jedną puszkę jasnego i jedną ciemnego- wydaje mi się, że smak tego piwka będzie bardziej pełny.

 

http://www.browamato...3072&sortuj=kod- JASNY

http://www.browamato...6&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F183072&sortuj=kod - CIEMNY

Edited by elroy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym się nie bawił w zacieranie częściowe ani zaparzanie słodów tylko wział nachmielony ekstrakt, dobre drożdże i dochmielił na zimno, np.

 

Nachmielony ekstrakt piWES Bursztynowy 1,7 kg

Ekstrakt jasny WES 1,2kg lub nawet 1,7kg (dowolny)

Chmiel Citra 30g (albo Cascade albo oba)

 

Drożdże US-05 (albo S-04)

 

Gotujemy ekstrakty w 5L wody przez 10 minut i przelewamy do fermentora w którym jest 15L schłodzonej wody źródlanej z butli źeby uzyskać temp. <20 st C.

Zadajemy saszetkę drożdży i odstawiamy na tydzień do pomieszczenia o temp. 17-20 st C (ważnie żeby nie było ponad 20!)

Po tygodniu dodajemy 30g chmielu Citra w siatce i trzymamy przez 5-10 dni z chmielem. Można przelać do drugiego fermentora przy tej okazji.

 

Przygotowanie takiego nastawu zajmuje 30 minut i nie pochłania dużo energii ani wody. Piwo powinno wyjść o niebo lepsze niż z brewkita dzięki drożdżom, braku cukru/glukozy i chmieleniu na zimno.

 

Opcjonalnie można:

-dodać troche chmielu aromatycznego do gotowania - np. 1/3 z 30g Citry albo 15-20g Cascade tylko później trzeba przecedzić przez sito kuchenne.

-pominąć ekstrakt jasny i zrobić 12L piwa z jednej puszki, będzie mocniejsza goryczka i nachmielenie z brewkita.

-dodać goryczki używając ekstraktu chmielowego albo "herbatki chmielowej" z chmielu magnum albo marynka.

-Zamiast nachmielonego ekstraktu użyć zwykły i gotować godzinę i chmielić normalnie ale to wymaga wiekszego gara i chłodzenia bo w 5-8L się dobrze nie nachmieli.

 

Podałem chmiele amerykańskie dlatego że najbardziej się nadają do chmielenia na zimno i dadzą piwo wyraziste, odróżniające się od karmelowo-bimbrowych brewkitów. Ale można też spróbować po Brytyjsku (East Kent Goldings), Czesku (Saaz) czy Niemiecku (Mittelfruh?). Z tym że te dwa ostatnie to raczej w jaśniejszej wersji.

 

Zastrzegam że nie robiłem jeszcze piwa w ten sposób (z ekstraktami rozstałem się w 2010) ale chodzi mi po głowie taki eksperyment od dawna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam na razie sprzętu a z chęcią spróbowałbym zacierania... . Dlatego ten przepis wydaje mi się tak sympatyczny. Zrobiłem jedną warkę z puchy i chętnie poczuję różnicę w piwie robionym w ten sposób.

Zdaję sobie sprawę, że naprawdę satysfakcjonujący smak będzie miała któraś tam z kolei warka z zacieraniem ale na razie takie robienie piwka też sprawia mi sporo frajdy.

Wczoraj jakąś godzinkę przed Twoim wpisem zamówiłem składniki, zobaczę co wyjdzie :)

 

Jak będę miał dalej braki sprzętowe następną warkę zrobię bez zacierania z chmieleniem na zimno. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.