Jump to content
Sign in to follow this  
Czarny KOŃ

Pomysł na..

Recommended Posts

Witam, mam w posiadaniu:

- Ekstrakt słodowy WES jasny 0.5kg

- Piwo Domowe Jasne WES 1.7kg

- Drożdże górnej fermentacji Safale S-04

 

Czy wogóle mogę z tego piwo zrobić?I na ile litrów?14?Wiem tyle, że ta pucha jest już nachmielona.Co by było gdybym dodał np. 0,5kg cukru kandyzowanego?Podajcie jakieś pomysły,to może być moja druga warka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeżeli pucha jest już nachmielona... to pewnie przewidywana wielkość warki - 20l i tego bym sie trzymał,

a jeżeli chodzi o dodawanie cukru.... to dodawaj aż do uzyskania blg na poziomie 11.. 12

powodzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, mam w posiadaniu:

- Ekstrakt słodowy WES jasny 0.5kg

- Piwo Domowe Jasne WES 1.7kg

- Drożdże górnej fermentacji Safale S-04

 

Czy wogóle mogę z tego piwo zrobić?I na ile litrów?14?Wiem tyle, że ta pucha jest już nachmielona.Co by było gdybym dodał np. 0,5kg cukru kandyzowanego?Podajcie jakieś pomysły,to może być moja druga warka.

 

Ja ważyłem do tej pory tylko z puszek i zazwyczaj ekstrakty 1,7kg wg instrukcji przeznaczone było do 23litrów nastawu. Osobiście zmniejszyłbym to do 21 litrów.

 

Jeśli chodzi o cukier to również we wszystkich moich "warkach puszkowych" zalecana ilość cukry (ekstraktu, glukozy ipt.) wynosiła 1kg na brewkit i tego bym się trzymał. Jeśli chodzi o jakieś pomysły to ostatnio użyłem do brewkita fruktozy zamiast cukru (puszka carvanza) w celu wydobycia owocowych posmaków i udało się a fermentacja była baardzo burzliwa:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.