Czarny KOŃ 0 Posted May 7, 2012 Witam, mam w posiadaniu: - Ekstrakt słodowy WES jasny 0.5kg - Piwo Domowe Jasne WES 1.7kg - Drożdże górnej fermentacji Safale S-04 Czy wogóle mogę z tego piwo zrobić?I na ile litrów?14?Wiem tyle, że ta pucha jest już nachmielona.Co by było gdybym dodał np. 0,5kg cukru kandyzowanego?Podajcie jakieś pomysły,to może być moja druga warka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepo 26 1 Items Posted May 7, 2012 jeżeli pucha jest już nachmielona... to pewnie przewidywana wielkość warki - 20l i tego bym sie trzymał, a jeżeli chodzi o dodawanie cukru.... to dodawaj aż do uzyskania blg na poziomie 11.. 12 powodzenia! Quote Share this post Link to post Share on other sites
VeryBerry 13 1 Items Posted July 18, 2012 Witam, mam w posiadaniu: - Ekstrakt słodowy WES jasny 0.5kg - Piwo Domowe Jasne WES 1.7kg - Drożdże górnej fermentacji Safale S-04 Czy wogóle mogę z tego piwo zrobić?I na ile litrów?14?Wiem tyle, że ta pucha jest już nachmielona.Co by było gdybym dodał np. 0,5kg cukru kandyzowanego?Podajcie jakieś pomysły,to może być moja druga warka. Ja ważyłem do tej pory tylko z puszek i zazwyczaj ekstrakty 1,7kg wg instrukcji przeznaczone było do 23litrów nastawu. Osobiście zmniejszyłbym to do 21 litrów. Jeśli chodzi o cukier to również we wszystkich moich "warkach puszkowych" zalecana ilość cukry (ekstraktu, glukozy ipt.) wynosiła 1kg na brewkit i tego bym się trzymał. Jeśli chodzi o jakieś pomysły to ostatnio użyłem do brewkita fruktozy zamiast cukru (puszka carvanza) w celu wydobycia owocowych posmaków i udało się a fermentacja była baardzo burzliwa:) Quote Share this post Link to post Share on other sites