Jump to content
Sign in to follow this  
Jacki

Witbier - przerwa zakwaszająca

Recommended Posts

Słuchajcie moi mili. Nie mam kwasu, nie mam słodu zakwaszającego a chciałbym witbiera, bo upały idą. Pomyślałem, że pilzneński (2kg) zakwasiłbym kilka godzin. Tylko nie mam pojęcia ile czasu, żeby nie przesadzić. Pierwsza opcja to taka: Zacier w 32°C początkowych zostawiam wychodząc do pracy, 8 i pół godziny później kleikuję pszenicę i w sumie po 9 godzinach łączę. Druga to mogę w zasadzie dowolnie wyrwać się z pracy na 10 min. i przerwę zakwaszającą ustawić na dowolnie inny krótszy czas.

 

Widziałem ostatnio u kogoś w zapiskach coś o zakwaszającej do witbiera, ale nie jestem w stanie namierzyć.

 

Z góry dziękuję za sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jacki ale czemu w ogóle chcesz zakwaszać Witbiera?

Edited by admiro

Share this post


Link to post
Share on other sites

To mi zabiłeś gwoździa :-)

Nie jakoś mi się tak utarło w głowie, że do witbiera dobrze dodać słodu zakwaszającego lub kwasu mlekowego. Nie chcę, aby był mocno kwaśny, ma być delikatnie kwaskowaty. Ok, zawsze sobie mogę do kufla wrzucić plaster cytryny, ale...

To co mówisz, że nie? A tak, żeby chociaż poprawić zacieranie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tą metodę i w ogóle zakwaszanie stosowałem do zwykłej pszenicy, do Wita nigdy, ale czy tak powinno być to głowy nie dam ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie pomyliłeś bodajże z berlinerweisse? Bo coś mi się kojarzy z forum, że tam towarzystwo lało kwas mlekowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja dodałem 0,5kg zakwaszającego, ale za wiki:

 

 

Słód zakwaszający

Jest to słód specjalny służy do obniżenia pH zacieru co ma na celu efektywniejsze zacieranie (pH optymalne dla działania amylaz), bardziej intensywną fermentację i daje jaśniejszy kolor gotowego piwa oraz zaokrągla i zwiększa pełnię smakową piw lekkich. Barwa 3-7 EBC, pH 3,4-3,6. Może stanowić od 0,5 do 10% zasypu podczas zacierania. Stosuje się go do piw w stylu pilsner, weizen, light beer.

......... więc ci nie zakwasi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja dodałem 0,5kg zakwaszającego, ale za wiki:

......... więc ci nie zakwasi :)

 

Oj zakwasi, nie wiem na jaki zasyp to 0,5 kg, ale to może być witamina C w płynie raczej :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A po jakim czasie? Warka 20l gotowa do zlania i nie wyczuwam wit. C....

 

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

A po jakim czasie? Warka 20l gotowa do zlania i nie wyczuwam wit. C....

 

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk

 

Kwaskowość czuć od razu, jak nie czuć to OK, udało się ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kwaskowość czuć od razu, jak nie czuć to OK, udało się ;)

już tam udało się - zaplanowane zostało :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ważniejsze chyba byłoby zakwaszenie wody do wysładzania albo samego piwa przed rozlewem do butelek, ale tego bez kwasu mlekowego (czy innego) nie uczynimy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słuchajcie moi mili. Nie mam kwasu.

 

Kwas mlekowy kupisz w aptece.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przyłączam się do pytania admiro - po co checie zakwaszać witka, dodatkowo? u mnie wychodził kwaskowy bez zakwaszania i był dobry.... (a na pewno nie był taki mdły jak wittekerke...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie mam pojęcia po co zakwaszać witka , chyba się troszkę zaczytałeś , daj spokój , skup się na skórce pomarańczy, cytryny ,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej na mieleniu kolendry ;)

 

Kolendrę kupiłem zmieloną ale za to indyjską.

 

PS. Dobra, nie będzie dzisiaj przerwy zakwaszającej, przekonaliście mnie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też mogę dodać od siebie - nigdy nie dodawałem słodu zakwaszającego ani nie robiłem przerw zakwaszających, a wity wychodziły odpowiednio lekko kwaskowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzie mielenie, w moździerzu panie!

odkąd małżonka dostała blender też mielę :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zakwaszałem wodę do wysładzania wita kwasem solnym i teraz się tego pić nie da ;) kwasowość za bardzo uwypuklona. Pewnie przesadziłem z dawką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzie mielenie, w moździerzu panie!

 

Robiłem większe zapasy przypraw u jakiegoś kogoś na allegro i indyjską miał tylko mieloną. Też preferuję przyprawy w całości, ale na bezrybiu i rak ryba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.