karczmarz 86 1 Items Posted May 3, 2012 (edited) Witam Was Kupiłem 5kg Monachijskiego na koźlaka i postanowiłem dodać resztki z magazynu. W Brewtarget wybrałem styl doppelbock i zaskoczyła mnie trochę mała ilość chmielu, która byłaby odpowiednia dla warki 25l (Marynka 30g, Hallertauer 35g), jak widać i tak jeszcze nie jest lekko ponad stylową granicę goryczki. Co sądzicie o tym? II bock - Doppelbock ================================================================================ Wielkość warki: 25.000 L Objętość gotowania: 27.950 L Czas gotowania: 60.000 min Wydajność: 80% Gęstość początkowa: 21.7 P Gęstość końcowa: 5.5 P Zawartość alkoholu: 8.9% Goryczka: 26.9 IBU (Tinseth) Barwa: 13 SRM (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Munich Malt Słód 5 kg Tak Nie 80%% 9 L Weyermann - Pilsner Malt Słód 2 kg Tak Nie 81%% 2 L Carared Słód 200 g Tak Nie 75%% 20 L Caramel/Crystal Malt - 10L Słód 1 kg Tak Nie 75%% 10 L Weyermann - Pale Ale Malt Słód 1 kg Tak Nie 85%% 3 L Waga słodów: 9.200 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Marynka 9.1%% 30 g Gotowanie 45.000 min Granulat 16.5 Hallertau 4.5%% 35 g Gotowanie 15.000 min Granulat 10.4 Drożdże ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok Saflager S-23 (gestwa) Edited May 3, 2012 by karczmarz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted May 3, 2012 Najpierw zrób tak: Menu - narzędzia - kopiuj recepturę do schowka jako tekst i wklej do postu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
crocco 76 Posted May 3, 2012 Nie pomyliło Ci się coś z cyferkami? Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted May 3, 2012 te 5.000 kg, to w rzeczywistości 5 kg taki format ma widocznie Brewtarget Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted May 9, 2012 ale po gotowaniu 60.000min to może wyjść 1.5kg ekstraktu albo i instant suchy jak kawa Quote Share this post Link to post Share on other sites