Jump to content
Sign in to follow this  
karczmarz

Bock - zasyp ze sprzątania magazynu

Recommended Posts

Witam Was :) Kupiłem 5kg Monachijskiego na koźlaka i postanowiłem dodać resztki z magazynu. W Brewtarget wybrałem styl doppelbock i zaskoczyła mnie trochę mała ilość chmielu, która byłaby odpowiednia dla warki 25l (Marynka 30g, Hallertauer 35g), jak widać i tak jeszcze nie jest lekko ponad stylową granicę goryczki. Co sądzicie o tym?

 

II bock - Doppelbock

================================================================================

Wielkość warki: 25.000 L

Objętość gotowania: 27.950 L

Czas gotowania: 60.000 min

Wydajność: 80%

Gęstość początkowa: 21.7 P

Gęstość końcowa: 5.5 P

Zawartość alkoholu: 8.9%

Goryczka: 26.9 IBU (Tinseth)

Barwa: 13 SRM (Morey)

 

Składniki fermentacji

================================================================================

Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

Munich Malt Słód 5 kg Tak Nie 80%% 9 L

Weyermann - Pilsner Malt Słód 2 kg Tak Nie 81%% 2 L

Carared Słód 200 g Tak Nie 75%% 20 L

Caramel/Crystal Malt - 10L Słód 1 kg Tak Nie 75%% 10 L

Weyermann - Pale Ale Malt Słód 1 kg Tak Nie 85%% 3 L

 

Waga słodów: 9.200 kg

 

Chmiele

================================================================================

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Marynka 9.1%% 30 g Gotowanie 45.000 min Granulat 16.5

Hallertau 4.5%% 35 g Gotowanie 15.000 min Granulat 10.4

 

Drożdże

================================================================================

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

Saflager S-23 (gestwa)

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpierw zrób tak: Menu - narzędzia - kopiuj recepturę do schowka jako tekst i wklej do postu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pomyliło Ci się coś z cyferkami? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale po gotowaniu 60.000min to może wyjść 1.5kg ekstraktu :) albo i instant suchy jak kawa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.