Jump to content

18C. Belgian Tripel


Makaron
 Share

Recommended Posts

18C. Belgian Tripel

 

Aroma: Complex with moderate to significant spiciness, moderate fruity esters and low alcohol and hop aromas. Generous spicy, peppery, sometimes clove-like phenols. Esters are often reminiscent of citrus fruits such as oranges, but may sometimes have a slight banana character. A low yet distinctive spicy, floral, sometimes perfumy hop character is usually found. Alcohols are soft, spicy and low in intensity. No hot alcohol or solventy aromas. The malt character is light. No diacetyl.

Appearance: Deep yellow to deep gold in color. Good clarity. Effervescent. Long-lasting, creamy, rocky, white head resulting in characteristic ?Belgian lace? on the glass as it fades.

 

Flavor: Marriage of spicy, fruity and alcohol flavors supported by a soft malt character. Low to moderate phenols are peppery in character. Esters are reminiscent of citrus fruit such as orange or sometimes lemon. A low to moderate spicy hop character is usually found. Alcohols are soft, spicy, often a bit sweet and low in intensity. Bitterness is typically medium to high from a combination of hop bitterness and yeast-produced phenolics. Substantial carbonation and bitterness lends a dry finish with a moderately bitter aftertaste. No diacetyl.

Mouthfeel: Medium-light to medium body, although lighter than the substantial gravity would suggest (thanks to sugar and high carbonation). High alcohol content adds a pleasant creaminess but little to no obvious warming sensation. No hot alcohol or solventy character. Always effervescent. Never astringent.

Overall Impression: Strongly resembles a Strong Golden Ale but slightly darker and somewhat fuller-bodied. Usually has a more rounded malt flavor but should not be sweet.

 

Comments: High in alcohol but does not taste strongly of alcohol. The best examples are sneaky, not obvious. High carbonation and attenuation helps to bring out the many flavors and to increase the perception of a dry finish. Most Trappist versions have at least 30 IBUs and are very dry. Traditionally bottle-conditioned (?refermented in the bottle?).

 

History: Originally popularized by the Trappist monastery at Westmalle.

Ingredients: The light color and relatively light body for a beer of this strength are the result of using Pilsner malt and up to 20% white sugar. Noble hops or Styrian Goldings are commonly used. Belgian yeast strains are used ? those that produce fruity esters, spicy phenolics and higher alcohols ? often aided by slightly warmer fermentation temperatures. Spice additions are generally not traditional, and if used, should not be recognizable as such. Fairly soft water.

 

Vital Statistics:

OG: 1.075 ? 1.085

IBUs: 20 ? 40

FG: 1.008 ? 1.014

SRM: 4.5 ? 7

ABV: 7.5 ? 9.5%

 

Commercial Examples: Westmalle Tripel, La Rulles Tripel, St. Bernardus Tripel, Chimay Cinq Cents (White), Watou Tripel, Val-Dieu Triple, Affligem Tripel, Grimbergen Tripel, La Trappe Tripel, Witkap Pater Tripel, Corsendonk Abbey Pale Ale, St. Feuillien Tripel, Bink Tripel, Tripel Karmeliet, New Belgium Trippel, Unibroue La Fin du Monde, Dragonmead Final Absolution, Allagash Tripel Reserve, Victory Golden Monkey

 

 

18C. Belgian Tripel

 

Aromat: Złożony wraz z umiarkowaną do pokaźnymi aromatami przypraw, umiarkowane estry owocowe i niski aromat alkoholowy i chmielowy. Mocny aromat przypraw, pieprzu, czasami jakby goździkowych fenoli. Estry są przeważnie przypominające owoce cytrusowe takie jak pomarańcze, ale może czasami mieć cechy bananowe. Lekki ale przyjemny przyprawowy, kwiatowy, czasami perfumowy aromat chmielowy jest przeważnie spotykany. Aromaty alkoholowe są miękkie, przyprawowe i mało intensywne. Brak gorących, bądź ?rozpuszczalnikowych? aromatów alkoholu. Cechy słodu są lekkie. Brak diacetylu.

 

Wygląd: Głęboko żółty do głęboko słoty kolor. Dobra klarowność. Musujące. Długo utrzymująca się, kremowa, górzysta, biała piana wraz z charakterystyczną belgijską lance na szklance.

 

Smak: Połączenie przypraw, owoców i smaków alkoholowych wsparte przez miękkie cechy słodu. Niskie do umiarkowane fenole cechuje pieprzowy charakter. Estry przypominające owoce cytrusowe takie jak pomarańcze albo czasami cytryna. Niskie do umiarkowane przyprawowe cechy chmielu przeważnie są wyczuwalne. Smaki alkoholowe są przyprawowe często delikatnie słodkie i mało intensywne. Goryczka jest przeważnie średnia do mocna wynikająca z kombinacji chmielowej goryczki i fenoli pochodzących od drożdży. Mocne nagazowanie i goryczka prowadzi do wytrawnego finiszu wraz z umiarkowaną goryczką w posmaku. Brak diacetylu.

 

Tekstura: Średnio lekka do średnia treściwość, aczkolwiek lżejsza niż gęstość początkowa by sugerowała (dzięki cukrowi i mocnemu nagazowaniu). Duża zawartość alkoholu nadaje przyjemnej kremowości, ale mało do braku oczywistych rozgrzewających odczuć. Brak gorącego ,albo ?rozpuszczalnikowego? charakteru alkoholu. Zawsze musujące. Nigdy astringent

Ogólne wrażenia: Mocno przypomina Strong Golden Ale ,ale jest delikatnie ciemniejsze i jakby mocno treściwe. Przeważnie ma więcej okrągłych smaków słodowych, ale nie powinno być słodkie.

 

Komentarz: Mocne alkoholowo, ale nie smakuje na mocno alkoholowe. Najlepsze przykłady są podstępne, nie oczywiste. Mocne nagazowanie i odfermentowanie pomaga w uwydatnieniu sporej ilości smaków i wzmocnienia odczucia wytrawnego finiszu. Większość wersji Trappist ma przynajmniej 30IBU i są bardzo ciemne. Tradycyjnie kondycjonowane w butelce. (refermentowane w butelce).

 

Historia: Oryginalnie spopularyzowane przez klasztor trapistów w Westmalle.

 

Surowce: Jasny kolor i relatywnie lekka treściwość dla piwa tej mocy jest rezultatem użycia słodu pilzneńskiego i do 20% białego cukru. Szlachetne chmiele albo Styrian Goldings są powszechnie używane. Belgijskie szczepy drożdży są używane, te które produkują estry owocowe, przyprawowe fenole i wyższe alkohole ? przeważnie spowodowane przez troszeczkę cieplejszą temperaturę fermentacji. Dodatki przypraw nie należą do tradycji, i jeśli użyte nie powinny być rozpoznawalne jako takie. Miękka woda.

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.075 ? 1.085

IBUs: 20 ? 40

FG: 1.008 ? 1.014

SRM: 4.5 ? 7

ABV: 7.5 ? 9.5%

 

Komercyjne przykłady: Westmalle Tripel, La Rulles Tripel, St. Bernardus Tripel, Chimay Cinq Cents (White), Watou Tripel, Val-Dieu Triple, Affligem Tripel, Grimbergen Tripel, La Trappe Tripel, Witkap Pater Tripel, Corsendonk Abbey Pale Ale, St. Feuillien Tripel, Bink Tripel, Tripel Karmeliet, New Belgium Trippel, Unibroue La Fin du Monde, Dragonmead Final Absolution, Allagash Tripel Reserve, Victory Golden Monkey

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.