Jump to content
Sign in to follow this  
slotish

Polskie Zboża - lager wielozbożowy

Recommended Posts

Jeśli w sezonie lagerowym chcielibyście uwarzyć coś pijalnego, sesyjnego i odbiehającego od standardowego pilsa polecam niniejszą recepturę. Polskie zboża okazało się być czystym lekko słodowym lagerem z lekkim aromatem Lomika i nadzwyczajną lepkością. Złożony zasyp sprawia, że smakowo odbiega od jęczmiennych lagerów. Piwo to smakowało wielu osobom i zdobyło uznanie wśród moich znajomych, którzy nie zawsze pozytywnie odnoszą się do moich piwowarskich "wyczynów".

 

 

Woda:

Zastosowałem mieszankę RO i kranówki by uzyskać miękką wodę.

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 1,25 kg

Pszeniczny jasny - 0,75 kg

Orkiszowy - 0,75 kg

Żytni - 0,5 kg

Kasza gryczana palona - 0,5 kg

Kasza jaglana - 0,5 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,3 kg

Pszenica - 0,1 kg

 

Zacieranie:

 

Kasze i pszenica skleikowane w 7 litrach wody przez gotowanie 20 minut. Kleik dodany do kotła zaciernego i dodanie 5 litrów wody:

53-52°C - 15 min.

65-63°C - 40 min.

73°C - 90 min.

dodanie łuski gryczanej do filtracji

 

Chmielenie:

 

60 min - 20g Marynka 9,1% ak

10 min - 30g Lomik 3,5% ak

- 1,5 łyżeczki mchu irlandzkiego

 

Drożdże:

 

Użyłem W34/70 ( 2 litrowy starter z suchych drożdży )

 

Ostatecznie wyszło 17,5 litra brzeczki, którą schłodziłem do 13C. Piwo fermentowało w 8C przez trzy tygodnie, bez przenoszenia na cichą, i ostatecznie zeszło do 2 BLG. Piwo zostało rozlane z dodatkiem 130 gram cukru rozrobionym w litrowym syropie na 18,5 litrów zielonego piwa.

 

Uwagi: W celu ułatwienia filtracji można zacierać w większej ilości wody oraz zastosować mash out. 100 gram pszenicy można zapewne pominąć w recepturze - ja użyłem jej tylko w celu wyczyszczenia śrutownika po kaszy jaglanej, której drobne ziarenka nie chciały w całości się ześrutować. W przypadku stosowania kasz w woreczkach - koniecznie należy ją ważyć. W przypadku kaszy gryczanej ważyłem woreczki trzech różnych producentów i za każdym razem okazywało się, że deklarowane 100gram\woreczek w rzeczywistości wynosi 80 gram...

 

Tutaj wrażenia jacera z degustacji: http://www.piwo.org/...-polskie-zboza/

post-938-0-98814700-1335872450_thumb.jpg

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.